Γ.Δουλγεράκης: “Ψηφίσατε ένα Μνημόνιο για το δήμο Φαιστού”
lefta-euro

Τη δική του θέση καταθέτει ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού τοποθετείται για το δάνειο

ΔΗΜΟΣ  ΦΑΙΣΤΟΥ  ΚΑΙ  ΔΑΝΕΙΟ  ΓΙΑ  ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΗ  ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ = ΜΝΗΜΟΝΙΟ

1ΟΝ  Ο Δήμος Φαιστού δεν μπορεί να πάρει δάνειο με 2% επιτόκιο όπως είπε ο Κος Αρμουτάκης  από τράπεζες διότι δεν έχει προϋπολογισμό. O  Κος  Μαυράκης  όμως τον  διέψευσε λέγοντας ότι  το δάνειο θα είναι από το παρακαταθηκών και δανείων .  Μα  νομίζετε ότι ο Δήμος είναι μπακάλικο;  Σε ποιους ψηφοφόρους είπατε  προεκλογικά ότι θα πάρετε  δάνειο, και γιατί προσπαθεί ο Δήμαρχος με ψέματα να γλυκάνει το χάπι;

2ον Ο Ν.4325/20159 ΦΕΚ 47/Α/11-5-2015 (Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης) στο άρθρο 43 αναφέρει ακριβώς ότι οι Δήμοι μπορούν να συνάψουν δάνειο μόνο  με το Παρακαταθηκών και Δανείων για  ισοσκέλιση του προϋπολογισμού  τους  για πάσης φύσεως χρέη.

Αναφέρει τα έτη (25),το επιτόκιο (5% έως 6,2%),τα δικαιολογητικά, τους όρους, τις πηγές εσόδων που εκχωρεί ο Δήμος, κλπ.

Εάν τα μελετήσετε εσείς  οι Σύμβουλοι της πλειοψηφίας που ψηφίσατε αβίαστα την σύναψη δανείου  θα καταλάβετε ότι  ψηφίσατε ένα Μνημόνιο για τον Δήμο Φαιστού χωρίς να ρωτήσετε τους ψηφοφόρους σας .Γιατί  η ευθύνη ανήκει σε σας .Διότι ο Δήμαρχος προτείνει αλλά  εσείς  με την ψήφο σας  αποφασίζετε.

Μπορεί να δεσμεύσει  έσοδα από οποιαδήποτε πηγή εσόδων και συγχρόνως υποθηκεύει κινητή και ακίνητη περιουσία του Δήμου.

3ΟΝ Γιατί να πάρει δάνειο αφού την άρδευση που του δημιουργούσε όπως μας είπε ο Δήμαρχος έλλειμμα 1.300.000 το χρόνο και συσσώρευση χρεών την παραχωρεί στους ΤΟΕΒ; Από  ποιά πηγή η αύξηση εσόδων θα πληρώνετε το δάνειο;

Υπάρχει τρόπος να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός. Επειδή  όμως  λόγω έλλειψης  γνώσεων δεν είναι ικανοί  να το κάνουν  ας απευθυνθούν σε έναν ειδικό  η ας   εκποιήσουν περιουσία του Δήμου. Έχει ακίνητη και κινητή  περιουσία που δεν επιφέρει  κανένα έσοδο στον Δήμο. Εκτός κι αν  υπάρχουν  προεκλογικές δεσμεύσεις που δεν επιτρέπουν εκποίηση κινητής περιουσίας.   Οπότε ποιος θα επωμιστεί το κόστος  του δανείου; Δυστυχώς  οι Δημότες του Δήμου Φαιστού που προεκλογικά οι συγκυβέρνηση  στον Δήμο άλλα τους έταζε.

Εμείς  στα 3,5 χρόνια πληρώσαμε χρέη των προηγούμενων ετών 9.000.000 ΕΥΡΩ απ’ τα 12.500.000.Αφήσαμε ένα Δήμο Φαιστού  βιώσιμο και αποδεικνύετε  απ’ τους  ισολογισμούς των 3,5 χρόνων. Για παράδειγμα αναφέρω τον ισολογισμό του 2013. Απόφαση 26/2015 ,πρακτικό 8/2015 οικονομικής επιτροπής Δήμου Φαιστού. Είναι αναρτημένη στην Διαύγεια, υπογεγραμμένη απ’ τον   Κο  Αρμουτάκη .

ΥΠΟΛΟΙΠΟ 2012 ( 678.714) ΕΥΡΩ  ΓΙΑ 2013.

  1. ΕΣΟΔΑ (8.200.017) ΕΥΡΩ. ΕΞΟΔΑ(7.841.800) ΕΥΡΩ. ΥΠΟΛΟΙΠΟ  2013 (358.216) ΕΥΡΩ  ΓΙΑ 2014.

Επειδή όμως εγώ την τακτική του Δημάρχου την ξέρω το επόμενο βήμα είναι μεγάλη αύξηση των ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ. Το ίδιο έκανε το 2000 στον Δήμο Μοιρών  γιατί είχε αυξηθεί  όπως μας είπε  το κόστος των απορριμμάτων. Όταν είχαμε  όμως την  ευκαιρία για ΧΥΤΥ ο Κος Δήμαρχος  για ψηφοθηρικούς λόγους την υπονόμευσε. Αυτά πληρώνουμε σήμερα.

Και ενώ κάποιοι το ομολογούν ότι είτε έτσι είτε αλλιώς θα γίνει αύξηση των ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ   αλλά αυτό μας λέει  θα το αποφασίσει το  Δ. Συμβούλιο,(Αντιδήμαρχος  οικονομικών και μπράβο του γιατί λέει την αλήθεια) ο Δήμαρχος μας είπε ότι για 25 χρόνια εγγυάται να μην γίνει αύξηση των ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ . Μήπως παρατείνει την Δημοτική περίοδο για 25 χρόνια; Μα έχει την εντύπωση ότι μπορεί  εκτός απ’ τους συμβούλους του που  κι αυτούς αμφιβάλω αν τους πείθει εκτός κι αν τους υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια,  ότι μπορεί να πείσει έστω και  ένα σκεπτόμενο άνθρωπο;

Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι  γιατί θα καταχρεώσουν πάλι τον Δήμο όπως το 2006-2010.Οι Δημότες πρέπει να σταματήσουν αυτό τον κατήφορο του Δήμου  με τοπικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις  που αν δεν τις οργανώσουν τα τοπικά συμβούλια η ευθύνη θα ανήκει στην αντιπολίτευση.  Οι Δημότες δεν έχουν ενημέρωση και τα τοπικά  με την αντιπολίτευση πρέπει να τους ενημερώσουν.

Καλό θα είναι να το καταλάβουν τώρα οι Δημότες  ότι έρχεται μεγάλη αύξηση των ΔΗΜΟΤΟΚΩΝ ΤΕΛΩΝ διότι άλλη πηγή εσόδων δεν υπάρχει,  και να αντιδράσουν.

Διαφορετικά όταν θα έλθουν τα μπιλιετάκια θα είναι αργά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΟΥΛΓΕΡΑΚΗΣ

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΦΑΙΣΤΟΥ