Γιάννης Σπινθάκης: Νέο τραγούδι …‘’Μόνο για μερακλήδες’’ από τον ταλαντούχο καλλιτέχνη!
Γιάννης  Σπινθάκης:  Νέο τραγούδι …‘’Μόνο για μερακλήδες’’  από τον ταλαντούχο καλλιτέχνη!
Γιάννης Σπινθάκης: Νέο τραγούδι …‘’Μόνο για μερακλήδες’’ από τον ταλαντούχο καλλιτέχνη!

Ο Γιάννης Σπινθάκης είναι ένας  ιδιαίτερα χαρισματικός καλλιτέχνης της κρητικής μουσικής, γνωστός τόσο στη Μεσαρά, όσο και ευρύτερα. Γέννημα θρέμμα από τα Πιτσίδια του δήμου Φαιστού, γιός του Στέλιου Σπινθάκη και της Χαρούλας Λαντζουράκη.

Της Ειρήνης Μαράκη

Η δική μου γνωριμία με τον Γιάννη ξεκινάει ήδη από τα σχολικά μας χρόνια, αφού τυγχάνει να έχουμε υπάρξει συμμαθητές. Οι κόποι του ήταν από τότε μεγάλοι, προκειμένου να καταφέρει  να συνδυάσει τις σχολικές του υποχρεώσεις με τη μεγάλη του αγάπη, τη μουσική! Με αφορμή το νέο του τραγούδι ‘’Μόνο για μερακλήδες’’, του ζήτησα να κάνουμε μια συνέντευξη, ώστε ο κόσμος να έχει την ευκαιρία να τον γνωρίσει καλύτερα.  Τον ευχαριστώ  θερμά που δίχως δεύτερη σκέψη ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μου!

  • Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείς με την κρητική μουσική και ποια τα πρώτα σου ερεθίσματα;

 

Η πρώτη μου επαφή με την κρητική μουσική ξεκίνησε από την οικογένεια μου. Παρόλο που οι γονείς μου δεν παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, αγαπούν πολύ τα κρητικά τραγούδια και έχουν μία στενή σχέση με την παράδοση του τόπου μας. Τα ερεθίσματα αυτά, με οδήγησαν γύρω στα 7 μου να ζητάω επίμονα από τον πατέρα μου να μάθω λύρα, βλέπετε από τότε για εμένα η λύρα είχε το ‘’κάτι’’ που την ξεχώριζε. Είχα την τύχη λοιπόν, και λόγω της γνωριμίας του πατέρα μου με τον Σπύρο Σηφογιωργάκη, να ξεκινήσω μαθήματα με τον αείμνηστο! Στο πλάι του μαθήτευσα για 3 ολόκληρα χρόνια, αλλά αυτό που με κάνει να νιώθω ακόμη περισσότερη ευγνωμοσύνη, είναι πως εγώ υπήρξα ο τελευταίος του μαθητής και εκείνος ο μέντορας μου. Αργότερα συνέχισα τις σπουδές μου στο ωδείο Κονσέρτο στις  Μοίρες ,ενώ στη β’ Λυκείου  έκανα και μαθήματα βυζαντινής μουσικής.  Αφού αποφοίτησα από το σχολείο ξεκίνησα να σπουδάζω στο τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας στο Ηράκλειο.

 

  • Από πού αντλείς έμπνευση , υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που σε ωθεί να γράψεις μουσική ή στίχους;

 

Γράφω περισσότερο μουσική από ό,τι στίχους , η σύνθεση με τραβάει πιο πολύ. Συνήθως αυτό που με εμπνέει είναι οι παρέες ,οι μερακλήδικες… οι παρέες αυτές που βλέπεις ό,τι υπάρχει χημεία και επικοινωνία. Εκεί έχω μία παραπάνω συγκίνηση  να παίξω και να γράψω μουσική!

 

  • Πώς προέκυψε η δημιουργία του νέου τραγουδιού σου τραγουδιού ‘’Μόνο για μερακλήδες’’;

 

Στο καινούριο κομμάτι η μουσική είναι δική μου και οι στίχοι του κύριου Κώστα Πατσάκη από τον Πρινιά, είναι ένας καλός φίλος, παππούς ενός επίσης αγαπημένου φίλου μου. Ο κύριος Κώστας είχε παίξει  και στο βιντεοκλίπ του πρώτου μου τραγουδιού ‘’Κοπέλι’’ , είναι άνθρωπος της παρέας και του έπαιξα τη μουσική του κομματιού  λέγοντας του ότι ψάχνω το σκοπό, τότε μου είπε την μαντινάδα.  Πρόκειται για ένα συρτό παραδοσιακό χορευτικό!

 

  • Αυτή την περίοδο ετοιμάζεις να κυκλοφορήσεις και άλλα κομμάτια;

 

Βρισκόμαστε σε μία φάση που έχουν  πέσει πολλά τραγούδια στον τραπέζι με μουσική δική μου και στίχους συνεργατών. Αν όλα πάνε καλά μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν κυκλοφορήσει.  Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, Παπαγεωργίου Γιάννη  και Κυπράκη Θωμά στο λαούτο, Ανωγειανάκη Σταύρο στα κρουστά, Κουτάντο Νίκο στην κιθάρα και Μαυράκη Μιχάλη στο μπάσο.  Τους εύχομαι να έχουν  υγεία τους  και να συνεχίσουμε να δημιουργούμε!

 

  • Ποία η άποψη σου για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στον καλλιτεχνικό χώρο;

 

Τόσο το μουσικό κομμάτι όσο και άλλοι καλλιτεχνικοί κλάδοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει, οι καλλιτέχνες βρίσκονται σε αβεβαιότητα αυτό το διάστημα. Ας μην χάνουμε όμως την ελπίδα μας, ευελπιστώ πως στο μέλλον όλα όσα ζούμε σήμερα θα είναι ένα κακό όνειρο.

 

 

Λύρα – Τραγούδι : Γιάννης Σπινθάκης

Λαούτο : Γιάννης Παπαγεωργίου Λαούτο : Θωμάς Κυπράκης

Κιθάρα : Νίκος Κουτάντος

Μπάσο : Μιχάλης Μαυράκης

Κρουστά : Σταύρος Ανωγειανάκης

Ηχογράφηση – Μίξη Ήχου – Master : Μιχάλης Μαυράκης

Κάμερες – Μοντάζ – Επιμέλεια Βίντεο : Νίκος Κουτάντος