giatros moro

Πιο επιθετικό και επικίνδυνο είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες του εξωτερικού το φετινό στέλεχος της γρίπης η οποία έχει ονομαστεί «Αρμαγεδδών» , έχει ήδη απειλητικό πέρασμα από το νότιο ημισφαίριο και  ήδη έχει φτάσει στη χώρα μας. Η γρίπη «έστειλε» 5 άτομα στην Ελλάδα στην εντατική, μεταξύ των οποίων ένα 3χρονο παιδί το οποίο ευτυχώς βγήκε από τη ΜΕΘ, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι γιατροί και στην Κρήτη.

Σύμφωνα με Θεανώ Γεωργακοπούλου παιδίατρο, Λοιμωξιολόγο ,διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του ΚΕΕΛΠΝΟ που μίλησε στο neakriti.gr «δεν μπορώ να μιλήσω ακόμα για επιθετικότητα της γρίπης καθώς δεν υπάρχει ακόμα ένδειξη στη χώρα μας. Πρόκειται για το στέλεχος της γρίπης που είχε επικρατήσει την προηγούμενη χρονιά. Το επιδημικό κύμα στη χώρα μας εμφανίζεται συνήθως στις αρχές Ιανουαρίου. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε αλλά να προλαβαίνουμε καταστάσεις».
«Δεν θα είχε νοσήσει 3χρονο στη ΜΕΘ αν είχε εμβολιαστεί»

Το 3χρονο παιδί που νοσηλευόταν με γρίπη σε εντατική νοσοκομείου της χώρας σύμφωνα με τα Γεωργακοπούλου μπορεί να βγήκε από τη ΜΕΘ, αλλά σύμφωνα με την ίδια δεν θα είχε νοσήσει αν είχε εμβολιαστεί. Στα παιδιά το εμβόλιο συνιστάται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και στις υπόλοιπες περιπτώσεις είναι προαιρετικό.
Εμβολιάζεται το προσωπικό νοσοκομείων

Και στην Κρήτη οι υγειονομικοί φορείς και νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα ζητώντας από τους πολίτες να θωρακιστούν απέναντι στη γρίπη, καθώς τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για τον εμβολιασμό.

Όπως τόνισε μιλώντας στο neakriti.gr ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Γκίκας «το αν ήρθε η γρίπη ένα μήνα νωρίτερα ή αργότερα δεν είναι κάτι που μας απασχολεί. Εμείς ξεκινήσαμε ήδη να εμβολιάζουμε το προσωπικό της Παθολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ και συνεχίζουμε και σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου. Και οι πολίτες θα πρέπει να εμβολιαστούν . Το εμβόλιο είναι δωρεάν, το γράφει οποιοσδήποτε γιατρός και το παίρνεις από το φαρμακείο. Είναι λίγο πιο ακριβό φέτος αλλά είναι καλύτερο. Δεν έχει παρενέργειες».
Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ:

Στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 3 ετών χορηγείται η μισή δόση του τριδύναμου εμβολίου ενηλίκων. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων τύπου ενηλίκου (τριδύναμου η τετραδύναμου).
Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι οι εξής:

1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
3. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: ∙ Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες ∙ Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές ∙ Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας). ∙ Μεταμόσχευση οργάνων ∙ Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες) ∙ Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα ∙ Χρόνια νεφροπάθεια

4. Νευρομυϊκά νοσήματα

5. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.

6. Λεχωίδες

7. Θηλάζουσες

8. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) μεγαλύτερης των 40 kg/m2

9. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

10. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

11. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων- λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης.

12. Επαγγελματίες όπως πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, κτηνίατροι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά

 

 

 

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

neakriti.gr

Loading