Οι Επιδοτήσεις: Φέτος θα καταβληθούν πρόωρα
Προχωρούν οι διαδικασίες με τη συνδρομή των συνεταιρισμών για να ολοκληρωθεί η ενεργοποίηση και να καταβληθούν οι ενισχύσεις τον Ιούνιο

Με την πολύτιμη βοήθεια όλων των συνεταιρισμών, είναι πολύ εύκολο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων και να πληρωθεί όλος ο κόσμος το αργότερο ως το τέλος του Ιουνίου. Μάλιστα, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδεχόμενο – με βάση και τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες – φέτος να καταβληθεί η προκαταβολή του 70% της Ενιαίας Ενίσχυσης και όχι μόνο της Βασικής Ενίσχυσης, και συνεπώς θα καταβληθεί μεγαλύτερο μέρος από το σύνολο της επιδότησης. Τις πληροφορίες αυτές αποκάλυψε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” το μέλος της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιάννης Γλεζάκης, ο οποίος, και ως πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου, μας μεταφέρει το παράδειγμα το δικό του, όπου επιστρατεύονται ακόμα και τα μεταφορικά μέσα της οργάνωσης για να συγκεντρωθούν δικαιολογητικά παραγωγών!

«Ειδικά με τους κτηνοτρόφους έχουμε άριστη και άμεση συνεργασία. Εμείς θα βγούμε με αυτοκίνητο και όταν χρειαστεί θα πάμε πόρτα-πόρτα να παραλάβουμε σε όλη τη διάρκεια μιας μέρας τα χαρτιά για την επιδότηση. Και αναφέρομαι κυρίως στη γραφειοκρατική δουλειά που απαιτείται για να γίνουν οι μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων. Διότι εκεί απαιτούνται περισσότερες διαδικασίες απ’ ό,τι στην ενεργοποίηση», λέει στην εφημερίδα μας ο Γιάννης Γλεζάκης.

Όπως εξηγεί κ. Γλεζάκης, πολλοί παραγωγοί στα χωριά δε γνωρίζουν από υπολογιστές. Και κυρίως στον κτηνοτροφικό κόσμο είναι πολύ πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να καταφέρουν από τους υπολογιστές να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες. Έτσι, είναι πολύ μεγάλης σημασίας για τους ίδιους να δέχονται τις επισκέψεις των στελεχών του συνεταιρισμού για την παραλαβή των δικαιολογητικών. «Οπότε βλέπω ότι η διαδικασία προχωράει καλά, παρά τις αρχικές μου αντιρρήσεις όταν αποφασίστηκε να ανοίξει το ΟΣΔΕ με εξ αποστάσεως διαδικασίες ενεργοποιήσεων…».

Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές μέσα στο καλοκαίρι, ο Γιάννης Γλεζάκης λέει: «Είναι κάτι που το ζητούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Και είναι σημαντικό να δοθούν οι προκαταβολές στο τέλος Ιουνίου, γιατί και ο κτηνοτρόφος θα μπορέσει να πάρει το τριφύλλι του νωρίς, αντί να το πληρώσει αργότερα στα 40 και 45 λεπτά το κιλό. Διότι τον Ιούνιο που η παραγωγή του τριφυλλιού είναι στο “φόρτε” της, η τιμή δεν ξεπερνάει τα 30 και 35 λεπτά το κιλό…».

Πηγή