Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, του Υπουργείου Πολιτισμού και της UNESCO ο Ερωτόκριτος του Β. Κορνάρου παρουσιάζετε στην Αθήνα
menelaos-gkini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης του Υπουργείου Πολιτισμού και της UNESCO θα παρουσιάζετε ο «Ερωτόκριτος», το σημαντικότερο έργο του Β. Κορνάρου, κάθε Πέμπτη (18:15) στην Αθήνα από το θεατρικό σχήμα «Φούρνος» (Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια).

Πρόκειται για ένα έμμετρο επικό ερωτικό δράμα -από τα κορυφαία έργα- που αποτελεί κλασικό λυρικό έργο εξαιρετικής ομορφιάς περιλαμβάνοντας πλήθος κρητικών ιδιωματισμών. Η έμμετρη μυθιστορία γράφτηκε στην Κρήτη τον 17ο αιώνα και αποτελείται από 10.012 ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους στην Κρητική διάλεκτο από τους οποίους οι 12 τελευταίοι αναφέρονται στον ίδιο τον ποιητή.

Θέμα του ο έρωτας ανάμεσα σε δύο νέους, τον «Ερωτόκριτο» και την «Αρετούσα» ενώ θίγει θέματα τιμής, φιλίας, γενναιότητας, κουράγιου, πίστης… Από τα σημαντικότερα έργα της Κρητικής λογοτεχνίας που πέρασε στην λαϊκή παράδοση και παραμένει επίκαιρο και δημοφιλές χάρη στο περιεχόμενό του και στις μουσικές μελοποιήσεις του.

Για τη θεατρική προσαρμογή

Οι στίχοι του Κορνάρου επιλέχθηκαν και επανατοποθετήθηκαν με ανακατανομή ή αναδιάταξη ώστε να δημιουργηθεί μία παράσταση μιάμισης ώρας για πέντε έως έξι ηθοποιούς επικεντρωμένη στην ερωτική ιστορία του έργου και όχι στο επικό στοιχείο που συμπυκνώθηκε στα απολύτως απαραίτητα για την εξέλιξη της ιστορίας. Παράλληλα, και πάλι με ανακατάταξη των στίχων, δημιουργήθηκαν διάλογοι θεατρικοί ανάμεσα στους ήρωες και ενσωματώθηκαν γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του Ερωτόκριτου.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας

Β. Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Σερεπίσος

Θεατρική προσαρμογή: Τζένη Κουκίδου, Σίσσυ Καπετάνου

Κινησιολογία: Κωνσταντίνος Μενούνος

Κοστούμια: Μάκης Καρράς

Σύμβουλος παράστασης: Όλγα Μουργελά

Φωτισμοί: Απόστολος Τσατσάκος

Φωτογραφία – Κινηματογράφιση: Νίκος Χαρίτος

Μακιγιάζ: Όμιλος Ξυνή

Υπευθυνη Δημοσίων Σχέσεων: Αντωνία Κάτσαρη

Ερμηνεύουν:

Νέλλη Γκίνη [Φροσύνη]

Σταύρος Μαρκαλας [Ερωτόκριτος]

Σίσσυ Καπετάνου [Αρετούσα]

Κωνσταντίνος Τσιομίδης [Ποιητής]

Κωνσταντίνος Τζέμος [Ηράκλης]

Κωνσταντίνος Τραφαλής [Πολύδωρος]

Ζωντανή μουσική:

Κρητική λύρα: Γιώργος Σαμπαριώτης

Λαούτο: Μανώλης Αρβανίτης

Ακουστική κιθάρα: Γιώργος Γκαϊτατζής

erw