Ίσόβια σε μητέρα και πατριό για τον βασανιστικό θάνατο του αγοριού στα Σκούρβουλα της Μεσαράς
voulgara

Ομόφωνη η απόφαση του Δικαστηρίου που δεν μπήκε καν στη διαδικασία να εξετάσει ελαφρυντικά
Με “συνοπτικές” διαδικασίες, εκδόθηκε η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου για την 19χρονη μητέρα και τον 29χρονο σύντροφό της, που κατηγορούνταν ότι κακοποίησαν μέχρι θανάτου τον 2,5 ετών Θανάση, το Μάρτιο του 2014, στην περιοχή Σκούρβουλα, της Μεσαράς.

Το δικαστήριο, ομόφωνα, έκρινε και τους δύο ένοχους για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, κατά συναυτουργία, όπως κατηγορούνταν και όπως ήταν και η πρόταση της Εισαγγελέως, και τους επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι δεν υπήρξε διαδικασία εξέτασης ελαφρυντικών

 

Καταπέλτης ήταν η εισαγγελέας Μαρία Πολιτάκη στην αγόρευσή της στη δίκη της 19χρονης μητέρας και του 29χρονου συντρόφου της, που κατηγορούνται ότι κακοποίησαν μέχρι θανάτου τον 2,5 ετών Θανάση, το Μάρτιο του 2014 στην περιοχή της Μεσαράς.
Η ίδια έκανε λόγο για “πρωτοφανή στα χρονικά υπόθεση, τόσο σε ότι αφορά την ηλικία του θύματος, όσο και τους δράστες” Όπως είπε, δυσκολεύτηκε να βρει αντίστοιχη υπόθεση ψάχνοντας στα νομικά χρονικά και ότι δυστυχώς ο μόνη ανάλογη που εντόπισε ήταν πάλι στην Κρήτη, μια ανθρωποκτονία με δράστη τον πατέρα του παιδιού.

Σύμφωνα με την Εισαγγελέα, αισθήματα οργής και αποτροπιασμού κατακλύζουν όποιον ασχοληθεί με την υπόθεση και δει τις φωτογραφίες του νηπίου. Επεσήμανε ότι “το άτυχο παιδί βασανίστηκε από τους δύο κατηγορούμενους και από τα στοιχεία της δικογραφίας ( δηλαδή μαρτυρικές καταθέσεις των γιατρών του Κέντρου Υγείας Μοιρών και την ιατροδικαστική έκθεση) δεν καταλείπεται καμί αμφιβολία ότι και οι δύο κατηγορούμενοι, για λόγους που δεν ξέρουμε- ίσως γιατί ήθελαν να το ξεφορτωθούν- με ενδεχόμενο δόλο , (αν και κατά την άποψή της ο δόλος ήταν άμεσος) προκάλεσαν το θάνατο του

Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, Ειρήνης Δαριβιανάκη και Βαγγέλη Παναγιωτάκη, ενώ νωρίτερα, εκ διαμέτρου αντίθετες ήταν οι απολογίες των δύο. Ο ένας κατηγόρησε τον άλλο για τα εγκαύματα που υπέστη το μωράκι αλλά και για απιστευτα βίαιη συμπεριφορά σε βάρος του.

Ο πατριός

Ο μεν 29χρονος κατηγορούμενος απολογούμενος ανέφερε οτι είναι καλός άνθρωπος ότι αυτο το παιδί το είχε αγαπήσει. Είπε ότι το παιδί όταν κάηκε εκείνος ήταν στη δουλειά. Ο ίδιος είπε στην 19χρονη ότι έπρεπε να το πάνε στο γιατρό αλλά εκείνη αρνήθηκε γιατί το παιδί δεν είχε χαρτιά.

Ο 29χρονος ισχυρίστηκε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το έκανε αυτό η 19χρονη αλλά ανέφερε ότι την είχε ξαναπιάσει στο μπάνιο με το παιδί να φωνάζει οτι καίει το νερό. Ο 29χρονος ανέφερε ότι η 19χρονη του είπε ότι έπεσε το παιδι στη λεκάνη. Είπε ότι ήταν πολύ καμμένο από τη στιγμή που αυτή δεν ήθελε να πάνε νοσοκομειο αναγκάστηκε αυτός να πάει να πάρει φάρμακα από το φαρμακείο.

Ο ίδιος ανέφερε πως την ημέρα που πέθανε το παιδί απο νωρίς είχε πάει  στη δουλειά. Πήγε νωρίς φρόντισε γουρούνια και επιστρέφοντας είδε οτι το παιδι είχε ξεσκεπαστεί και της είπε να το φροντίσει. Έφυγε ξανά και επιστρέφοντας λίγη ώρα αργότερα βρήκε παιδί με τα μάτια ορθάνοικτα. ΤΤρελάθηκε και βρήκε ένα γνωστό με ταξί να το πάνε στο κέντρο υγείας.

Ο 29χρονος κατηγόρησε τη 19χρονη για βίαιη συμπεριφορά απέναντι στο παιδί, ανέφερε οτι ξέσπαγε τα νεύρα της στο παιδί, οτι την είχε δει να το χτυπάει να του ρίχνει σφαλιάρες, να το πετάει στον τοίχο. Πήρε τηλέφωνο και τη θεία και τη μητέρα της και βρήκε χρήματα από το αφεντικό του για να τη στείλει πίσω στους δικους της στην Καλαμάτα ωστόσο αυτή τον απείλησε ότι αν το έκανε αυτό θα πετούσε το μωρό στη θάλασσα.

Η εισαγγελέας ρώτησε τον 29χρονο αν ένοιωθε συμπόνια για το παιδι. Ο ίδιος είπε οτι το αγαπούσε. Τότε εκείνη τον ρώτησε αν υπήρχε κάτι πιο απλό που θα μπορούσατε να κάνει για το παιδί και γιατί δεν πήρε να ενημερώσει την αστυνομία ότι η μάνα αυτή καίει και χτυπάει το παιδι της.  Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν του πέρασε από το μυαλό και ότι ότι μπορούσε να κάνει το έκανε.

Η απολογία της “μάνας”

Η 19χρονη ισχυρίστηκε ότι το παιδι το έκαψε ο σύντροφος της με το τηλέφωνο του ντουζ. Το έβαλε να κάνει την ανάγκη του με το ζόρι το έπλυνε και όταν το παιδί είπε ότι θέλει να ξανακάνει αυτός νευρίασε και με το τηλέφωνο του ντουζ το έκαψε. Προσπάθησε να τον σταματήσει και δεν την άφησε και μετά το έβαλε στο κρεβάτι και το έτριβε και του έβγαζε το δέρμα…

Η ίδια ανέφερε οτι ήταν 1,5 μηνα μαζί με τον 29χρονος ο οποίος είχε βίαιη συμπεριφορά στο παιδί έβγαζε τα νευρα του και του έριχνε γροθιές. Έκανε μια προσπάθεια να φύγει αλλά δεν την άφησε. Ο ίδια ισχυρίστηκε ότι όλοι γνώριζαν την κατάσταση και πως ήταν το παιδι αλλά δεν την βοηθούσε κανείς. “Ποια μανα θέλει να σκοτώσει το παιδι της;” ανέφερε ενω συμπλήρωσε “Φταίω που ήμουν μαζί του”.

Η εισαγγελέας ανέφερε πως μια μανα θα σκότωνε για το παιδι της, ενώ απευθυνόμενη στην 19χρονη είπε ότι έπρεπε να βρει τρόπο να προστατέψει το παιδί της. Τη ρώτησε μάλισα πως σε 1 μηνα έκανε όλα αυτά τα βασανιστήρια στο παιδί ενώ η 19χρονη δεν είχε απάντηση για τα παλαιότερα εγκαύματα που δεν είχαν γίνει σε αυτό το διάστημα. Η ίδια ανέφερε ότι φταίει αλλά ο 29χρονος ήταν αυτός που ευθύνεται για το θάνατο του παιδιού.

Οι καταθέσεις των μαρτύρων
Στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν οι δυο γιατροί που είδαν το παιδάκι στο Κέντρο Υγείας Μοιρών. Και οι δυο είπαν ότι το παιδί έφτασε στο κέντρο υγείας χωρίς αναπνοή και χωρίς σφυγμό και πως ήταν τουλάχιστον ένα δίωρο νεκρό. Το άτυχο παιδάκι έφερε εγκαύματα τρίτου βαθμού στο πρόσωπο, την κοιλιά, τα γεννητικά όργανα και τους γλουτούς.

Οι δυο γιατροί υποστήριξαν ότι τα εγκαύματα προκλήθηκαν απο καυτό υγρό – ο ένας πιθανολόγησε ότι θα μπορούσε να ήταν και λάδι – ωστόσο διαφοροποιήθηκαν σε σχέση με τον ισχυρισμό από την πλευρά κατηγορουμένων ότι το παιδι έπεσε σε λεκάνη με καυτό νερο. Ο γιατρός υποστήριξε πως αν είχε πέσει σε λεκάνη θα ήταν διαφορετικά τα εγκαύματα και θα έφερε και σε άλλα σημεία όπως τα χέρια καθώς και σε όλη τη ράχη. Από την πλευρά της η άλλη γιατρός σημείωσε ότι τα εγκαύματα αυτά θα μπορούσαν να προκληθούν αν το παιδί έπεφτε στη λεκάνη με το καυτό νερό.

Ο γιατρός επίσης τόνισε ότι κατά τη γνώμη του τα εγκαύματα έχουν διαφορετική ηλικία. Ότι στην κοιλιά ήταν πιο παλιά ενώ στη ράχη πιο πρόσφατα και εκτίμησε ότι δεν είχε γίνει μόνο μια φορά.  Είπε επίσης ότι όταν ανακοίνωσαν στο ζευγάρι ότι το μωρό είναι νεκρό ο 29χρονος πατριός προσποιήθηκε οτι λιποθύμησε. Από την άλλη η πρωτη κουβέντα της 19χρονης μητέρα ήταν ότι αυτός το σκότωσε και τους εξήγησε μετά ότι στη Βουλγαρία όταν ένα παιδί υποφέρει από δυσκοιλιοτητα του ρίχνουν καυτό καυτό νερό στην κοιλιά και την πλάτη για να ενεργηθεί πράγμα που έκανε ο σύντροφός της.

Η γιατρός είπε ότι όταν εξέτασαν παιδι διαπίστωσαν ότι έφερε μόλωπες στο δέξι μάτι και τη γνάθο τουλάχιστον μιας εβδομάδας εκτίμησα ότι είχε κακοποιηθεί και κάλεσαν την αστυνομία.

Διευκρίνησαν επίσης ότι τα εγκαύματα του 3ου βαθμου “πιάνουν” όλο το βάθος δέρματος ενώ αν ένα τέτοιο περιστατικό έρθει στο νοσοκομείο αμέσως μπαίνει κατευθειαν μονάδα. Όλες οι λειτουργίες του σώματος επηρεάζονται από εγκαύματα και χάνονται υγρά που επηρεάζουν τη λειτουργία εγκεφάλου. Επίσης τονίστηκε ότι μεταξύ ενήλικα παιδιου το παιδί έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσει…

Το χρονικό 
Το τραγικό περιστατικό αποκαλύφθηκε το Μάρτιο του 2014 στα Σκούρβουλα, όπου διέμενε το ζευγάρι. Σύμφωνα με μαρτυρίες, τους ενδιέφερε η μεταξύ τους σχέση και πολλές φορές αντιμετώπιζαν το αγοράκι ως «βάρος». Η ιατροδικαστική έκθεση αποκαλύπτει ότι το παιδί κακοποιήθηκε βάναυσα και δεν ήταν η πρώτη φορά. Όπως αναφέρθηκε, στο 70% του σώματος του έφερε εγκαύματα τρίτου βαθμού.

Κατά τη νεκροψία, εντοπίστηκαν και παλαιότερες κακώσεις, εγκαύματα, νυχιές και χτυπήματα από βέργα, ενώ το παιδί έφερε και μώλωπες στο κεφάλι. Εκτιμάται ότι το αγοράκι είχε πεθάνει τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν διακομιστεί νεκρό στο Κέντρο Υγείας Μοιρών.

 http://www.cretalive.gr