«Καμίνι» αύριο η Μεσσαρά: Ποιες περιοχές της Κρήτης θα «ψηθούν» αύριο από τον καύσωνα
paralia

Με ενισχυμένα μελτέμια και υψηλές θερμοκρασίες διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου. Ωστόσο σταδιακά θα εξασθενήσει ελαφρώς το μελτέμι μετά το μεσημέρι της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να ανέβει ο υδράργυρος, τοπικά και στην Κρήτη και να φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στη χώρα μας, μας δροσίζουν ωστόσο αυξάνουν και τον κίνδυνο πυρκαγιών, ειδικά στην Αττική, που σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, μέχρι και το Σαββατοκύριακο θα είναι μεγάλος.

Τον κίνδυνο ενισχύει ο επικίνδυνος συνδυασμός των ανέμων στην Αττική, την Εύβοια και το κεντρικό Αιγαίο, με την αύξηση της καύσιμης ύλης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τα τελευταία 24ωρα, όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος σε πρόγνωσή του.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο εκτιμάται ότι οι εντάσεις των ανέμων στις παραπάνω περιοχές θα αγγίζουν τα 8 μποφόρ σε τοπικό επίπεδο και ενδεχομένως ακόμη και τα 9 στην περιοχή της νότιας Εύβοιας.
«Καμίνι» αύριο και η Μεσσαρά

Στα ύψη θα ανέβει ο υδράργυρος αύριο Παρασκευή στην περιοχή της Μεσσαράς, «αγγίζοντας» τους 41 βαθμούς Κελσίου. Καταγράφοντας την υψηλότερη θερμοκρασία στο νησί.

Πιο αναλυτικά αύριο οι θερμοκρασίες ανά περιοχές

Στις Μοίρες για αύριο Παρασκευή το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 41 βαθμούς Κελσίου. Στο Τυμπάκι τους 39, στα Σφακιά τους 35, στο Σπήλι Ρεθύμνου τους 27, στην Παλαιόχωρα τους 35, ενώ το Σάββατο θα ανέβει στους 38 και στην Ιεράπετρα 39.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με το meteo.gr, η πρόγνωση για την Κρήτη:
ΗΡΑΚΛΕΙΟ   

Αίθριος ο καιρός μέχρι και το Σαββατοκύριακο στο Ηράκλειο. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
ΧΑΝΙΑ

Πολύ καλός καιρός μέχρι το Σαββατοκύριακο. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί έως 3 Μποφόρ και το Σάββατο θα ενισχυθούν και θα πνέουν δυτικοί έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 31 βαθμούς Κελσίου, ενώ το Σάββατο στα Χανιά ο υδράργυρος θα ανέβει και θα “αγγίξει” τους 36 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο την Κυριακή θα πέσει στους 30.
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Πολύ καλός και πολύ ζεστός ο καιρός στην Ιεράπετρα, όπου το θερμόμετρο Πέμπτη και Παρασκευή θα “αγγίξει” τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Κυριακή θα πέσει στους 35. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως 4 Μποφόρ, ενώ την Κυριακή θα εξασθενήσουν.
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Πολύ καλός καιρός και στον Άγιο Νικόλαο μέχρι και την Κυριακή. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως 5 Μποφόρ, ενώ το θερμόμετρο μέχρι και το Σάββατο δε θα ξεπεράσει τους 33 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο ο υδράργυρος θα ανέβει στους 37, ενώ την Κυριακή θα πέσει ξανά στους 33.
ΡΕΘΥΜΝΟ

Από αύριο έως και την Κυριακή ο καιρός προβλέπεται αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς έως 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27, έως και 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ το Σάββατο ο υδράργυρος θα ανέβει τους 35 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή ωστόσο θα πέσει στους 27 και το πρωί ο ουρανός θα έχει αρκετά σύννεφα
ΜΟΙΡΕΣ

Καλός και πολύ ζεστός ο καιρός στις Μοίρες Παρασκευή και Σάββατο. Ο υδράργυρος Παρασκευή και Σάββατο θα ανέβει στους 41 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο την Κυριακή θα πέσει στους 33. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί έως 3 Μποφόρ.
Στον «φούρνο» η Δυτική Ελλάδα

Όταν το μελτέμι ενισχύεται, η Ελλάδα συνήθως χωρίζεται στα δύο. Στις μεν ανατολικές και νότιες περιοχές επικρατεί μια σχετική δροσιά ή καλύτερα δεν επικρατούν συνθήκες καύσωνα και στις δε δυτικές και βόρειες περιοχές οι συνθήκες ως προς τις θερμοκρασίες είναι πολύ πιο δύσκολες.
Πότε υποχωρεί το μελτέμι

Σταδιακά θα εξασθενήσει ελαφρώς το μελτέμι μετά το μεσημέρι της Παρασκευής, με αποτέλεσμα το Σάββατο να ανέβει εκ νέου η θερμοκρασία και στις ανατολικότερες περιοχές της χώρας που μέχρι τότε θα δροσίζονται από τους ενισχυμένους βοριάδες. Άρα, στην Αττική για παράδειγμα, το προσεχές Σάββατο θα είναι πάλι δύσκολο, με τη θερμοκρασία να προσεγγίζει τους 38-39°C.
Έρχονται καταιγίδες, χαλάζι και ισχυροί άνεμοι

Το Σάββατο, σύμφωνα με την ΕΜΥ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο θα αρχίσει μια σημαντική αλλαγή του καιρού.

Το Σαββατοκύριακο στα βόρεια της χώρας θα εκδηλωθούν καταιγίδες που τοπικά θα είναι έντονες και θα συνοδεύονται με ισχυρούς ανέμους και χαλάζι.

Επιπλέον θα επικρατήσουν ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά και την Κυριακή στην υπόλοιπη χώρα.