Κρύος…ιδρώτας: «Καίει» τους κτηνοτρόφους η ανακοίνωση για την εξισωτική ενίσχυση – Συνάντηση στο Υπουργείο
ktinotrofoi-kopadi
Συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την εξισωτική ενίσχυση των κτηνοτρόφων

Πολλές είναι οι αντιδράσεις από την πλευρά των κτηνοτρόφων της Κρήτης μετά την ανάρτηση των καταστάσεων πληρωμής της εξισωτικής ενίσχυσης!

Για αυτό το λόγο μάλιστα πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων  Ευάγγελο Αποστόλου, τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Αθανάσιο Καπρέλη και τον Αντιπρόεδρο του Γιώργο Κέντρο, καθώς και την  Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Πρωτογενή Τομέα Θεανώ Βρέντζου – Σκορδαλάκη, στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τα προβλήματα που προέκυψαν μετά την ανάρτηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των καταστάσεων πληρωμής της εξισωτικής ενίσχυσης στους δικαιούχους κτηνοτρόφους του νησιού.

Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης ζήτησε μάλιστα την πραγματοποίηση συνάντησης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στα μέσα της εβδομάδας, με την παρουσία των εκπροσώπων των κτηνοτροφικών συλλόγων του νησιού, αίτημα που έγινε αποδεκτό.

Κρύος…ιδρώτας

Την περίμεναν πως και πως οι παραγωγοί την εξισωτική αποζημίωση 2016 και βρέθηκαν μπροστά στην μεγάλη και δυσάρεστη έκπληξη.

Η ανακοίνωση των καταστάσεων κατανομής της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2016, έφερε πολλές δικαιολογημένες αντιδράσεις αλλά και ανάδειξη χρόνιας παθογένειας

Ο σχεδόν 4πλασιασμός του αριθμού των δικαιούχων, οδήγησε σε σημαντική μείωση του ποσού της ενίσχυσης, κυρίως για τους κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών , με αποτέλεσμα μόνο ενίσχυση να μην είναι το ποσό που θα λάβουν.

Οι αλλαγές της νέας ΚΑΠ, όπως η αντικατάσταση του κριτηρίου της μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές με την άσκηση δραστηριότητας σε αυτές, συνέβαλαν σημαντικά στην νέα κατάσταση που πρόσφερε την δικαιολογημένη αγανάκτηση παραγωγών.

Η αποκαλούμενη «αναγκαία κατανομή των βοσκοτόπων», έφερε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα και θέτει ως αναγκαιότητα να διορθωθούν το 2017 οι προφανείς αδικίες του συστήματος ώστε να διασφαλισθεί τουλάχιστον η σωστή κατανομή της εξισωτικής για το υπόλοιπο της περιόδου

 

 

 

 

www.creteplus.gr