Λύρα Αλέξανδρος: Ο άνθρωπος που στα χέρια του η κρητική λύρα “Πάει σε άλλη διάσταση”
Λύρα Αλέξανδρος: Ο άνθρωπος που στα χέρια του η κρητική λύρα “Πάει σε άλλη διάσταση”

Ο Αλέξανδρος Λύρα είναι ένας μουσικός με ταλέντο αστείρευτο…Η σύνδεση του με την λύρα είναι τέτοια που κάθε του δημιουργία απλά μας καθηλώνει. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, το γεγονός ότι μεγάλοι καλλιτέχνες από τον χώρο της μουσικής όπως ο Ross Daly, o Alexander Liebermann και αρκετοί άλλοι έχουν αναγνωρίσει το ταλέντο του και έχουν θελήσει  να συνεργαστούν μαζί του.  Αν και δεν έχει καταγωγή από Κρήτη, η αγάπη, το μεράκι και το ταλέντο του τον έχουν ξεχωρίσει !

1)Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη λύρα και τι σε ώθησε στο να μάθεις το συγκεκριμένο μουσικό όργανο;

Από ότι μου έχουν πει οι δικοί μου άνθρωποι, από μικρός όταν άκουγα κρητική μουσική ενθουσιαζόμουν, η μελωδία των τραγουδιών με συνέπαιρνε και βίωνα πολύ έντονα την στιγμή. Γύρω στα 7 μου που είδα για πρώτη φορά να παίζουν μπροστά μου ζωντανή κρητική μουσική , αντιλήφθηκα πως αυτό ήθελα να κάνω, να παίζω λύρα.  Κάπως έτσι, στα 12 μου χρόνια αποκτώ την πρώτη μου μαθητική λύρα και αρχίζω να μαθαίνω , κάνοντας  παράλληλα μερικά μαθήματα με δάσκαλο στη Νάξο. Δουλεύοντας πολύ πάνω στην τεχνική μου προσπάθησα να εξελίξω όλο αυτό που είχε αρχίσει να δημιουργείται μέσα μου.

 

2)Πότε παίζεις το πρώτο κομμάτι κλασσικής μουσικής με λύρα ;

Ήταν στα 22 με 23 όταν έπαιξα την 5η συμφωνία του Μπετόβεν με τετράχορδη λύρα, μετά ακολούθησε του ‘’μοναχού ο δρόμος  1’’. Πάντα θέλω να εφευρίσκω νέα πράγματα στο μουσικό κομμάτι, ότι ήδη υπάρχει το βαριέμαι.

3) Στα κομμάτια σου παίζεις μόνος ή υπάρχει και μουσική υπόκρουση από πίσω;

Βέβαια, υπάρχει μουσική υπόκρουση από πίσω! Συνήθως έχουν παίξει ντράμς , λαούτο, μπάσο, κιθάρα…

4) Πώς πρόεκυψε η συνεργασία σου με τον διεθνούς φήμης μουσικό, Ross Daly

Η αλήθεια είναι πως άκουγα τον Ross Daly από μικρός και τον είχα ως πρότυπο. Κάποια στιγμή είχε παίξει και στην Νάξο…Μάλιστα τότε που τον είχα δει, ήθελα να του μιλήσω, αλλά δίστασα. Μετά από κάποια χρόνια υπήρξε επικοινωνία μεταξύ μας, μιάς και είχε ακούσει για εμένα…Τότε έγινε και η πρώτη μας συνεργασία. Πραγματικά είναι τιμή μου που μου εμπιστεύτηκε κομμάτια του.

5) Ετοιμάζεις  κάτι αυτόν τον καιρό;

Βρίσκομαι σε μια φάση απόλυτα δημιουργική! Έχω ήδη έτοιμο ένα cd , το οποίο θα κυκλοφορήσει τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου, ο τίτλο του είναι ‘’Λούριαν’’. Πρόκειται για 11 κομμάτια δικής μου σύνθεσης . Επίσης ένα ακόμη κομμάτι που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό, είναι το ‘’The festivities in Minos’’ σε συνεργασία με τον Alexander Liebermann. Είναι μεγάλη μου τιμή το να καταφέρω να μπει η λύρα σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά σχολεία στον κόσμο, το Juliards στη Νέα Υόρκη.

6)Τι σημαίνει για εσένα η λύρα;

Τα πάντα…Κάθε μέρα ο μόνος μου στόχος είναι να ασχοληθώ με τη λύρα, νιώθω πως δε θα μπορούσα να κάνω κανένα άλλο επάγγελμα, είμαι βαθιά συνδεδεμένος με την λύρα.

7)Λαμβάνεις την αποδοχή του κόσμου για αυτή την ‘’εναλλακτική’’ μουσική που δημιουργείς με ένα άκρως παραδοσιακό μουσικό όργανο , όπως τη λύρα;

Εκλαμβάνω την αποδοχή του κόσμου για τις δημιουργίες μου, πολλά μηνύματα, σχόλια..ο κόσμος πάντα βρίσκει τον τρόπο να εκφράσει την αγάπη του. Σαφώς όμως υπάρχουν και οι αρνητικοί, έχω δεχτεί πολύ άσχημα σχόλια εξίσου, όμως καταλαβαίνω  πως όλο αυτό είναι κάτι καινούριο για τον κόσμο…Σίγουρα δεν είναι όλοι έτοιμοι να το δεχτούν, ιδιαίτερα όσοι έχουν συνηθίσει στο αυτό κάθε αυτό παραδοσιακό κομμάτι της λύρας. Όταν είσαι προσηλωμένος στο στόχο σου και έχεις καθαρή καρδία, πιστεύω πως πάντα θα επιτυγχάνεις

 

Της Ειρήνης