• 25 Μαΐου, 2024
Vinkmag ad

Μανώλης Λέκκας: Πως θα είναι ο καιρός στην Κρήτη μέχρι και τα Χριστούγεννα

Vinkmag ad

KAIROS

Μετά από την πλήρη ανατροπή των προγνωστικών στοιχείων της περασμένης εβδομάδας αναμένεται τελικά να επικρατήσει στην Κρήτη, τις επόμενες ημέρες,  ένας καιρός Βορείου ρεύματος , με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τα χιόνια στα ορεινά, την ενίσχυση των Βορείων ανέμων και την αισθητή και πάλι πτώση της Θερμοκρασίας.  

Σύμφωνα μα τα προγνωστικά δεδομένα της περασμένης εβδομάδας,  από την Τρίτη αναμένονταν ένα βαρομετρικό χαμηλό να επηρεάσει ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο και την Κρήτη, δίδοντας μας ελπίδες για ισχυρές βροχοπτώσεις, νότιους ανέμους και αύξηση της θερμοκρασίας. Με τα νεότερα στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων το σκηνικό αυτό του καιρού ανατράπηκε, λόγω της δυναμικής επέκτασης του Σιβηρικού Ψυχρού Αντικυκλώνα στην περιοχή του Αιγαίου που θα έχει σαν αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα του Βαρομετρικού χαμηλού στη Δυτική Μεσόγειο και τη σταδιακή εξασθένηση του.

Ο καιρός λοιπόν που αναμένεται να μας επηρεάσει από την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου θα είναι ουσιαστικά και πάλι καιρός Βορείου ρεύματος, διαμορφώνοντας ένα καθόλα χειμωνιάτικο σκηνικό για την Κρήτη, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα (με εξαίρεση την Αν. Αττική και πρόσκαιρα την Αν. Πελοπόννησο) όπου θα επικρατεί καλοκαιρία αλλά με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες τις νυκτερινές ώρες.

Η εκπληκτική αυτή αλλαγή των προγνωστικών δεδομένων μας δίνει μεν μία νέα προγνωστική εικόνα για ολόκληρη την Κρήτη αλλά θα πρέπει να επισημάνω ότι μόνο με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία θα μπορούμε να δώσουμε λεπτομερέστερες πληροφορίες    σχετικά με την ένταση των φαινομένων και ιδιαίτερα των χιονοπτώσεων, μιας και πολλές οικογένειες θα μετακινηθούν σε ορεινούς προορισμούς και προφανώς θα έχουν ανάγκη ενημέρωσης για τα υψόμετρα που θα επηρεαστούν. Επιπλέον οι Βόρειοι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά, ιδιαίτερα στα πελάγη, γεγονός που ενδιαφέρει όλους εκείνους που αυτές τις γιορτινές ημέρες θα χρησιμοποιήσουν θαλάσσιες συγκοινωνίες για τις μετακινήσεις τους.  Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων δεν αναμένεται να προκύψει απαγόρευση απόπλου για τα τακτικά δρομολόγια με τον Πειραιά. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται στον κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθεί καθημερινά τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα προκειμένου να έχει μία αξιόπιστη εικόνα του καιρού μέχρι και την ημέρα των Χριστουγέννων.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία δίδεται αναλυτικά η εικόνα του καιρού έως και την ημέρα των Χριστουγέννων, όπου ευελπιστούμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της επερχόμενης κακοκαιρίας και ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά.

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου
Καλός καιρός με λίγες νεφώσεις το πρωί οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν από τις απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις με ένταση 2 – 3 Μποφώρ στα Δυτικά ενώ έως και 4 Μποφώρ θα φθάνουν στα Ανατολικά της Κρήτης.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7  ⁰C η ελάχιστη ενώ η μέγιστη θα φθάσει έως και τους 15 ⁰C.

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου
Αυξημένες νεφώσεις από το πρωί, ενώ αργότερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι κατά τόπους βροχές, κυρίως στις βόρειες περιοχές του νησιού, οι οποίες όμως δεν αναμένεται να σημειώσουν ιδιαίτερα μεγάλες εντάσεις.  Λόγω της σταδιακής καθόδου της Ψυχρής αέριας μάζας στην ανώτερη ατμόσφαιρα,  εκτιμάται ότι από τις βραδινές προς νυκτερινές  ώρες της Τετάρτης θα ξεκινήσουν και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης και σε υψόμετρο , αρχικά, άνω των 1200 μέτρων.

Οι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά από το πρωί της Τετάρτης με την ένταση τους να φθάνει στα  5 – 6 Μποφώρ στα βόρεια τμήματα του νησιού ενώ κατά τόπους στα νότια θα φθάνουν στα 6 – 7 Μποφώρ. Στο Δ. κρητικό πέλαγος καθώς και στο Κ. Αιγαίο η ένταση των ανέμων θα είναι στα 6 – 7 τοπικά έως και 8 Μποφώρ.
Η θερμοκρασία και πάλι σε πτώση με την ελάχιστη στους 6 ⁰C και τη μέγιστη στους  12⁰C.

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου
Επικρατούν και πάλι αυξημένες νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους  και χιόνια στα ορεινά . Χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να σημειώνονται και σε χαμηλότερα υψόμετρα  ενώ χιονονιφάδες και χιονόνερο θα κάνουν την εμφάνιση τους και σε υψόμετρα κοντά στα 800 μέτρα (πιθανά και λίγο χαμηλότερα).
Οι άνεμοι θα διατηρούνται ενισχυμένοι πάντα από Βόρειες διευθύνσεις με ένταση 6 – 7  τοπικά έως και 8 Μποφώρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 10 ⁰C, ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα θα κυμαίνεται από 0 έως 2 ⁰C

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου
Συνεχίζεται το χειμωνιάτικο σκηνικό με βροχές και χιόνια στα ορεινά. Στα νότια της Κρήτης οι καιρικές συνθήκες θα είναι λίγο καλύτερες με ασθενή κατά τόπους φαινόμενα.
Οι άνεμοι διατηρούνται ενισχυμένοι από Βόρειες διευθύνσεις.
Η θερμοκρασία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου
Ηπιότερη αναμένεται η εικόνα του καιρού για το Σάββατο με νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες και με πιθανότητα για κάποιες ασθενείς τοπικές παροδικές βροχές. Από τις μεσημβρινές ώρες εκτιμάται ότι μπορεί να αρχίσει η σταδιακή βελτίωση του καιρού.
Οι Βόρειοι άνεμοι συνεχίζουν να είναι  ενισχυμένοι στα 6 – 7 Μποφώρ ενώ από τις μεσημβρινές  ώρες προβλέπεται σταδιακή εξασθένηση τους
Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή αύξηση ως προς τη μέγιστη τιμή φθάνοντας έως και τους 13 ⁰C στα παράκτια και πεδινά ενώ αρκετά χαμηλότερη θα είναι στα ορεινά. Αρκετά χαμηλή όμως θα είναι η θερμοκρασία την νύκτα των Χριστουγέννων, ιδιαίτερα εάν σημειωθεί και ξαστεριά.

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου – Ημέρα Χριστουγέννων
Γενικά καλός καιρός με περισσότερη ηλιοφάνεια και πιθανά λίγες τοπικές νεφώσεις.
Οι Βόρειοι άνεμοι εξασθενούν πλέον σημαντικά και η ένταση τους θα περιορίζεται στα 3 – 4 Μποφώρ.
Η θερμοκρασία με εξαίρεση τις πρώτες πρωινές ώρες που θα σημειώσει χαμηλές τιμές αναμένεται να αυξηθεί την ημέρα των Χριστουγέννων φθάνοντας έως και τους  15 ⁰C,  με εξαίρεση τα ορεινά όπου θα είναι αρκετά  χαμηλότερη.
Λέκκας Εμμανουήλ
Μετεωρολόγος

– See more at: http://www.ekriti.gr/kriti/lekkas-pos-tha-einai-o-kairos-stin-kriti-mehri-kai-ta-hrisoygenna#sthash.djC231Do.p7UFkDjh.dpuf

Loading

  Read Previous

  “Εγκληματική ενέργεια πίσω από το εργατικό ατύχημα στο Δήμο Φαιστού”

  Read Next

  Οι αστυνομικοί “Χτύπησαν” πολυμελή εγκληματική οργάνωση στην Κρήτη (φωτο)

  Leave a Reply

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Most Popular