Μάζεψε τα ¨μπουγαλάκια¨ του κι επέστρεψε στην Αττάλεια…
Διάλειμμα λόγω ΝΑΤΟ στο Ορούτς Ρέις : Μετά από τις εργασίες διαπραγματεύσεων μάζεψε τα καλώδια και επέστρεψε στο λιμάνι. Το Ορούτς Ρέις το οποίο επί ένα μήνα συνέχιζε τις έρευνές του στην Ανατολική Μεσόγειο μάζεψε τα καλώδια του και επέστρεψε στο λιμάνι.

Αναφέρεται προς το πλοίο το οποίο ερεύνησε μία περιοχή περίπου 3.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κάνει ένα διάλειμμα στις έρευνες του λόγω των διαπραγματεύσεων που άρχισαν εντός του ΝΑΤΟ. Το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις, μετά από ένα μήνα δραστηριοτήτων του, προχτές μετά την ολοκλήρωση του χρονικού ορίου της NAVTEX, συγκέντρωσε τα καλώδια και τον εξοπλισμό του και επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας.

…..

Στα πλαίσια του σχεδίου προβλεπόταν η έρευνα μιας περιοχής συνολικού μεγέθους 15 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μετά από την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου δραστηριοτήτων του αναμενόταν η συνέχιση των δραστηριοτήτων του ως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Δόθηκε ευκαιρία στη διπλωματία

Στην κατεύθυνση αυτή, η απόφαση για επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι αναγνωρίζεται ως ένα βήμα στα πλαίσια της ειρηνικής επίλυσης των περιφερειακών θεμάτων και για να δοθεί μία ευκαιρία στη διπλωματία. Όταν η προσπάθεια για διαμεσολάβηση της Γερμανίας για επίλυση της κρίσης την οποία είχε κλιμάκωσει η Ελλάδα μετά την έναρξη των ερευνών του Ορούτς Ρέις απέμεινε άκαρπη, ενεργοποιήθηκε το ΝΑΤΟ και διασφαλίστηκε η πρώτη επαφή μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσώπων Τουρκίας και Ελλάδας στο Βέλγιο στις 10 Σεπτεμβρίου. Κατά την τεχνική συνάντηση των δύο στρατιωτικών αντιπροσωπειών που έγινε στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, συζητήθηκαν μέτρα για την αποτροπή πιθανών παρεμβάσεων μεταξύ στρατιωτικών στοιχείων και αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Οι ερευνητικές δραστηριότητες του πλοίου Ορούτς Ρέις, μαζί με τα βοηθητικά πλοία Αταμάν και Τζεγκιζ Χαν, πραγματοποιήθηκαν συνοδεία του τουρκικού στόλου. Οκτώ πολεμικά πλοία συνόδευαν το πλοίο Ορούτς Ρέις.

https://www.yenisafak.com/dunya/oruc-reisten-nato-molasi-muzakere-calismalari-sonrasinda-kablolari-toplayip-limana-yanasti-3566951

 

tourkikanea.gr