Το μεγαλύτερο φεγγάρι του 2017 που μάγεψε ολόκληρο τον πλανήτη! Μαγευτικές φωτογραφίες
95344a_clipboard01

Το μεγαλύτερο φεγγάρι του 2017 «καρφώθηκε» στον ουρανό και μάγεψε τον ολόκληρο τον πλανήτη με το φως του.

(Νέα Υόρκη)

Η πανσέληνος της Κυριακής ήταν η πιο εντυπωσιακές της χρονιάς και ήταν η πιο φωτεινή από όλες.

(Ισραήλ)

Η Σελήνη πλησίασε στη Γη σε απόσταση σχεδόν 358.400 χιλιομέτρων, και έτσι το φεγγάρι φαινόταν 7% μεγαλύτερο και 16% φωτεινότερο από όσο μια συνηθισμένη πανσέληνος.

(Αθήνα)

Ο όρος υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη, που σημαίνει ότι η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο, δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε. Έχει υιοθετηθεί επίσης από μερικούς ο όρος μικρο-Σελήνη ή μίνι-Σελήνη, όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το απόγειο. Για να υπάρχει σούπερ-Σελήνη, το φεγγάρι πρέπει να απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

(Μυανμάρ)

Τον φετινό Δεκέμβριο η πανσέληνος και το περίγειο διαφέρουν κατά λιγότερο από μια μέρα. Η σούπερ-πανσέληνος σημειώθηκε στις 17:47 ώρα Ελλάδος της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου, ενώ το περίγειο της Σελήνης (δηλαδή το κοντινότερο πλησίασμά της στη Γη) θα συμβεί τη Δευτέρα το πρωί στις 10:42 ώρα Ελλάδας.

(Άργος)

Ο Ιανουάριος 2018 θα έχει δύο πανσελήνους, στις 2 και 31 Ιανουαρίου, που και οι δύο θεωρούνται σούπερ-Σελήνη, επειδή το φεγγάρι πάλι θα βρίσκεται κοντά στο περίγειό του. Μάλιστα η πανσέληνος της 31ης Ιανουαρίου θα συνδυασθεί με ολική έκλειψη της Σελήνης.

(Ουάσιγκτον)

(Νέα Υόρκη)

(Άργος)

(Μυανμάρ)

 

 

 

 

athensmagazine.gr