Μινωικής εποχής ο αμφορέας με τα οστά – Αυτοψία στην παραλία
unnamed-4-1-600x450

Κατά τη χτεσινή αυτοψία στην παραλία όπως είπε ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας βρέθηκαν και κάποια άλλα μικρά οστά τα οποία επίσης περισυνελέγησαν.

Ένα εύρημα με ηλικία χιλιάδων ετών είναι ο αμφορέας που βρέθηκε προχτες στην παραλία του Στομίου σε σημείο προς την Γρα Λυγιά. Η προϊστάμενη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Σοφιανού βρέθηκε χτες στο σημείο αλλά και στο Λιμεναρχείο όπου φυλασσόταν ο σπασμένος αμφορέας και τα οστά.

Όπως είπε στο radiolasithi.gr ακριβής χρονολόγηση δεν μπορεί να γίνει πριν τον καθαρισμό και την συντήρηση του ευρήματος, όμως πρόκειται σίγουρα για την Μινωική Εποχή αφού σε κοντινή απόσταση υπάρχει αρχαίο νεκροταφείο και έχουν γίνει σχετικές ανασκαφές, ενώ ο τρόπος ταφής μέσα στο πήλινο αγγείο ήταν πολύ συνηθισμένος την συγκεκριμένη περίοδο.

Κατά τη χτεσινή αυτοψία στην παραλία όπως είπε ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας βρέθηκαν και κάποια άλλα μικρά οστά τα οποία επίσης περισυνελέγησαν.

Η κ. Σοφιανού, ευχαρίστησε τον πολίτη που ενημέρωσε τις αρχές για τον αμφορέα και τόνισε πως σε περίπτωση που βρει κάποιος ανάλογο εύρημα ή κάτι που του φαίνεται περίεργο να ενημερώνει αμέσως την Εφορία Αρχαιοτήτων και να μην το μετακινεί, τόσο για να μην χαθούν πολύτιμα στοιχεία, αλλά και γιατί δεν είναι απίθανο να βρεθεί εμπλεκόμενος για αρχαιοκαπηλία.

Τέλος, για το ενδεχόμενο ανασκαφών στην περιοχή η κ. Σοφιανού τόνισε πως η Ιεράπετρα είναι μια περιοχή με πλούσια ιστορία και τα σημεία ενδιαφέροντος πάρα πολλά, όμως δεν πλέον δεν υπάρχουν ούτε πόροι, ούτε προσωπικό για να γίνουν όσα θα έπρεπε.

 

 

www.cretalive.gr