Ντοκιμαντέρ «Μέσα στην άμμο»: Εσύ πως θα χαρακτήριζες ένα ψυχικά ασθενή;
 

mesa-stin-ammo-cover

«Μέσα στην άμμο». Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που σαν στόχο έχει να καταλάβουμε ότι αυτοί που πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια… δεν είναι τρελοί, όπως θέλει να τους παρουσιάζει σήμερα η κοινωνία μας. Δημιουργοί του είναι η Εύα Δερμάτη, ψυχολόγος και η Έφη Βασιλάκη, κοινωνική λειτουργός ενώ τη σκηνοθεσία ανέλαβε η Μαρία Παπαδάκη. Εμείς, καταφέραμε να βρούμε τις τρεις νεαρές κοπέλες για μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. Αυτή τους η προσπάθεια, σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση του κόσμου, όσο αφορά στο στίγμα που υπάρχει για τις ψυχικές ασθένειες. Το βίντεο έχει στοιχεία ενός ντοκιμαντέρ αλλά υπάρχουν και σκηνοθετημένες σκηνές, με λόγια των ίδιων των ασθενών. Η Εύα και η Έφη, που σημειωτέον είναι η πρώτη τους απόπειρα παραγωγής τέτοιου είδους ντοκιμαντέρ, τονίζουν ότι χωρίς τη βοήθεια κάποιων μελών του σωματείου «Υπέρβαση» στο Ηράκλειο Κρήτης (σωματείο ενάντια στην προκατάληψη και το στίγμα για τις ψυχικές διαταραχές), η πραγματοποίηση του θα ήταν πολύ πιο δύσκολη!

mesa-stin-ammo1

 

«Αυτό λοιπόν, είναι αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε. Να προσπαθήσει ο κόσμος να καταλάβει τα άτομα που πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια και να φροντίσει να ενημερωθεί γι’ αυτό, ώστε κατά κάποιο τρόπο να καταρρίψουμε την έννοια του “τρελού”», αναφέρει η Εύα. Παρακάτω ακολουθεί το trailer:

Σε ερώτηση μας, για το πώς προέκυψε η ιδέα, η απάντηση τους ήταν ότι «ήρθε από το πουθενά». «Πριν λίγους μήνες εργαζόμασταν μαζί σε μία ψυχιατρική κλινική. Ξαφνικά παρατηρήσαμε τους ήχους της κλινικής και σκεφτήκαμε πόσο διαφορετικά ηχούσαν στα αυτιά μας πριν μπούμε στο χώρο, και πόσο αλλιώτικα  εκείνο το μεσημέρι ύστερα  από κάποιο καιρό εξοικείωσης με τους ασθενείς. Την επόμενη κιόλας ημέρα ξεκινήσαμε να ψάχνουμε τρόπους υλοποίησης.»

mesa-stin-ammo6

 

Τότε ήταν που οι δύο νεαρές κοπέλες ήρθαν σε επαφή με τη σκηνοθέτη Μαρία Παπαδάκη. «Μετά από αρκετές συναντήσεις που είχα με τα την Εύα και την Έφη, με πολύ καφέ και ασυνάρτητες προτάσεις στο χαρτί, καταλήξαμε ότι η απόλυτη ανάγκη είναι η  εκπνοή αυτών που φέρουν το στίγμα – η αναπνοή “προς τα έξω”. Έτσι,  αυτοί που βρίσκονται “μέσα στην άμμο” θα καταφέρουν  να πατήσουν πάνω σ’ αυτήν.  Κάθε κόκκος είναι και κάτι μαύρο που αφήνει η άγνοια μας. Δυο κοπέλες που μιλούν σε μια άδεια σοφίτα σαν η μία να είναι ο αντίλαλος  της άλλης και μία χορεύτρια που κάνει πρόβες για τη ζωή έξω.  Θέσεις των θεατών όπου κάθονται οι ειδικοί  και οι υπόλοιποι θεατές – ο καθένας μας . Όλοι αναμένουν μια παράσταση,  στη ζωή του καθενός κάποιος άλλος είναι ο πρωταγωνιστής του έργου, αυτός θα περιμένει να ξέρεις!», δηλώνει η Μαρία.

mesa-stin-ammo2

 

Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν μία σειρά ειδικών επί του θέματος. «Παρόλη την αρχική μας ανησυχία για το κατά πόσο οι επαγγελματίες υγείας θα ήταν δεκτικοί σε μία τέτοια ενέργεια, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως οι ειδικοί  που συμμετέχουν στο ντοκιμαντέρ ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκλησή μας. Ξέρετε, δεν ήταν εύκολο να εμπιστευθούν έτσι απλά τρείς κοπέλες που θέλησαν  να κάνουν ένα βίντεο ευαισθητοποίησης.  Για το λόγο αυτό, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Γρινάκη, την κ. Παπαδοπούλου, την κ. Ζουραράκη, την κ. Μπαλαμούτσου, την κ. Παρασκευάκη, την κ. Μανωλιτσάκη και την κ. Τσιμπλοστεφανάκη», τονίζει η Έφη.

mesa-stin-ammo3

Το ντοκιμαντέρ «Μέσα στην άμμο», βρίσκεται στα μέσα του μοντάζ. «Το κομμάτι της μουσικής δημιουργίας από την Ελένη-Ίσις  στη διαδικασία του μοντάζ είναι κάτι πρωτόγνωρο,  πόσο μάλλον με την συνθήκη του skype αφού ζει μακριά. Οι προσδοκίες από την ομάδα είναι μεγάλες και ελπίζω  το τελικό αποτέλεσμα να είναι απελευθερωτικό.», καταλήγει η σκηνοθέτης.

mesa-stin-ammo7

Τα γυρίσματα έγιναν στο θέατρο «Μορφές» στο Ηράκλειο. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Έφη Δράκου και Κατερίνα Ζουρίδη. Επίσης, συμμετέχει η 16χρονη χορεύτρια Χριστίνα Χλιαβώρα σε χορογραφία της Χαράς Καράλη. «Όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες είναι φίλοι και γνωστοί, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή είδαν θετικά την πρωτοβουλία αυτή και θέλησαν να συμβάλλουν και οι ίδιοι.» προσθέτουν η Εύα και η Έφη.

mesa-stin-ammoooo

Συντελεστές:  Επιμέλεια- Παραγωγή:

Εύα Δερμάτη, Έφη Βασιλάκη  Σκηνοθεσία- Μοντάζ: Μαρία Παπαδάκη  Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μπάμπης Φωταράς  Βοηθός οπερατέρ: Μαρία Χατζηκωνσταντίνου Ηχοληψία – Μιξάζ: Γιώργος Αγαπάκης, Νίκος Ρακιντζής  Μουσική: Ίσις Μουζά  Ηθοποιοί: Έφη Δράκου, Κατερίνα Ζουρίδη  Χορεύτρια: Χριστίνα Χλιαβώρα  Χορογράφος: Χαρά Καράλη όλοι οι συντελεστές Φωτογραφίες: Παντελής Σακκαδάκης

 

http://www.alexiptoto.com/?p=160431 ).