Ο 56χρονος Ιεραπετρίτης, που διεκδικεί το «Όσκαρ της ατυχίας» είδε το εστιατόριο του να καίγεται και το θερμοκήπιό του να το παίρνει ο ανεμοστρόβιλος.
atixos agrotis

Σε λίγα λεπτά της ώρας 56χρονος Ιεραπετρίτης, που διεκδικεί το «Όσκαρ της ατυχίας», είδε το εστιατόριό του να καίγεται και το θερμοκήπιό του, σε άλλο σημείο της περιοχής, να καταστρέφεται από ανεμοστρόβιλο.

Η πρωινή έντονη βροχόπτωση που έπεσε στην Ιεράπετρα, είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στην πόλη και τα χωριά της, τα οποία όμως και αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα.

Τη στιγμή που οι καταστηματάρχες του κέντρου και οι υπάλληλοι του Δήμου προσπαθούσαν να καθαρίσουν τα φρεάτια από τα φερτά υλικά στο εμπορικό κέντρο, για να μην πλημμυρίσουν σπίτια και καταστήματα, σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Τα συγκεντρωμένα όμβρια ύδατα σε φωταγωγό ταβέρνας στην Κάτω Παραλία της Ιεράπετρας, προκάλεσαν βραχυκύκλωμα στον ηλεκτρικό πίνακα από το νερό που εισήλθε στην κουζίνα, με αποτέλεσμα να γίνει ανάφλεξη να γεμίσει καπνούς η επιχείρηση και να καταστραφούν ψυγεία και άλλα σκεύη.

Οι περίοικοι που αντελήφθησαν τι συνέβαινε, βλέποντας τον καπνό να βγαίνει από την ταβέρνα, ειδοποίησαν έγκαιρα την Πυροσβεστική, που έσπευσε με τρια οχήματα και 6 άνδρες.

Σε ελάχιστα λεπτά οι πυροσβέστες με τον κατάλληλο εξοπλισμό φορώντας ειδικές μάσκες οξυγόνου, μπήκαν στο κατάστημα και κατάφεραν να σβήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τη φωτιά.

Λίγη ώρα αργότερα, ενώ είχε αποχωρήσει ο 56χρονος από την πληγωμένη επιχείρηση του, πήγε με το αυτοκίνητο του σε ένα από τα θερμοκήπια που καλλιεργεί στη θέση «Κούπα» 2 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης. Μόλις μπήκε από την είσοδο στο φυτεμένο με αγγουριές θερμοκήπιο του, έκτασης 1700 τετρ. μέτρων, δέχτηκε ένα δεύτερο ισχυρό σοκ από την εικόνα που αντίκρισε.

Μία φορά στα εκατό χρόνια

«Αυτό που έπαθα εγώ, συμβαίνει μια φορά στα 100 χρόνια. Μετά τη φωτιά στο μαγαζί μου, ήρθα και βρήκα στο θερμοκήπιο μου, τις αγγουριές ξεριζωμένες, να κρέμονται στον αέρα και στην αρχή νόμισα πως είχα πέσει θύμα κλοπής, από τις σπείρες που μπαίνουν τη νύχτα και κλέβουν τα αγγούρια πάνω από τα φυτά, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες. Όταν όμως προχώρησα πιο μέσα, είδα το πλαστικό κάλυψης σκισμένο σε κάποιο σημείο και τους ξύλινους στύλους του θερμοκηπίου, να βρίσκονται στον αέρα έχοντας ξεριζωθεί από τη δύναμη του αέρα.

Από τον γείτονα μου έμαθα ότι μετά την καταιγίδα που προκάλεσε βραχυκύκλωμα και έκαψε την κουζίνα του εστιατορίου μας, έκαμε και ανεμοστρόβιλο, που διάλεξε μέσα στα 17.000 στρέμματα θερμοκηπίων της περιοχής, να πλήξει μόνο το δικό μου, ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα η θεομηνία μου είχε κάνει ζημιά και στην ταβέρνα.

Δεν μπορώ να το εξηγήσω γιατί συνέβησαν όλα αυτά σε μένα μέσα σε λίγες ώρες. Δεν περιμένω καμία βοήθεια από το κράτος δυστυχώς», μας είπε μεταξύ άλλων βουρκωμένος,ο 56χρονος Γιάννης Γ. Ζαφειράκης. «Είμαι γείτονας εδώ. Μένω και καλλιεργώ δίπλα από το θερμοκήπιο του κ. Ζαφειράκη.

Άκουσα μετά την καταιγίδα έναν δυνατό θόρυβο από τον ανεμοστρόβιλο που δημιουργήθηκε, αλλά δεν κατάλαβα ότι είχε μπεί μέσα στο θερμοκήπιο του γείτονα μου και του είχε κάνει τόση ζημιά.

Το είδε πρώτη η αδερφή μου και με φώναξε. Προσπαθούμε τώρα να ξαναβάλουμε στο χώμα τις αγγουριές που έχουν ξεριζωθεί, μήπως σώσουμε την παραγωγή αλλά το βλέπω δύσκολο. Την ίδια ώρα ένα άλλο συνεργείο θα προσπαθήσει να κλείσει τις τρύπες στο σκισμένο πλαστικό και θα κατεβάσει τους στύλους μέσα στη γη, σε μια προσπάθεια να σωθεί ότι είναι δυνατόν να σωθεί. Το θερμοκήπιο πάντως έχει γείρει και είναι επικίνδυνο να πέσει στην επόμενη θεομηνία. Λυπούμαι πραγματικά που αυτή η κακοκαιρία χτύπησε διπλά τον ίδιο άνθρωπο. Πώς να εξηγήσω ότι την ίδια μέρα, την ίδια ώρα, στην ίδια πόλη, μια καταιγίδα γίνεται αιτία, να πάρει φωτιά η από βραχυκύκλωμα μια επιχείρηση και να καταστραφεί από ανεμοστρόβιλο ένα θερμοκήπιο, που ανήκουν και τα δυο, στον ίδιο άτυχο άνθρωπο;», μας ρωτά ο κ Μπάμπης Χαϊτίδης, αγρότης και γείτονας του θύματος.

Στο μεταξύ το κακό μαντάτο για τις «δίδυμες» ζημιές που έχει υποστεί ο 56χρονος Γιάννης Γ. Ζαφειράκης, κινητοποίησαν γρήγορα φίλους, συγγενείς και κουμπάρους, που έσπευσαν να συνδράμουν όπως μπορούν, στην αποκατάσταση των ζημιών.

«Αυτό που έγινε σήμερα στην Ιεράπετρα, δεν το έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου. Μέσα σε λίγα λεπτά ένας ξάδερφος μου, που δίνει καθημερινά τη μάχη για το μεροκάματο, βρίσκεται σε τόσο δύσκολη κατάσταση, βλέποντας την ταβέρνα του να καίγεται από βραχυκύκλωμα λόγω της ισχυρής νεροποντής, και την ίδια στιγμή, δυο χιλιόμετρα μακριά από το μαγαζί του, ένας ανεμοστρόβιλος μετά τη μπόρα, να επιλέγει να σηκώσει στον αέρα και να καταστρέφει μόνο τη δική του καλλιέργεια αγγουριού, που βρισκόταν στην παραγωγή, αχρηστεύοντας το ενοικιασμένο θερμοκήπιο του. Πώς ο άνθρωπος αυτός, θα πληρώσει τα έξοδα της καλλιέργειας του, αφού δεν πρόλαβε να πάρει εισόδημα; Και πως θα καταφέρει να αποκαταστήσει τις ζημιές του, όταν η πολιτεία δεν βοηθά όσους βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση λόγω θεομηνίας;», αναρωτάται ο κ. Γιάννης Ζαφειράκης, ξάδερφος του άτυχου επιχειρηματία-αγρότη.

 

 

 

ΡεπορτάζΝίκος Πετάσης

neakriti.gr