Ο καύσωνας είναι εδώ¨Παίρνει “φωτιά” το θερμόμετρο, οι πιο ζεστές περιοχές
kafsonas2

Την τελευταία μέρα του Ιούνη επέλεξε ο καύσωνας για να κάνει την πρώτη του εμφάνιση για το φετινό καλοκαίρι, με θερμοκρασίες που έχουν θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές υπηρεσίες, τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης και τις κρατικές υποδομές.

Ο υδράργυρος θα σπάσει το φράγμα των 36,6oC, που θεωρείται ως το όριο πάνω από το οποίο ορίζεται καύσωνας για ένα νησί όπως η Κρήτη, και σε πολλές περιοχές ήδη από σήμερα θα ξεπεράσει το όριο των 40oC, οπότε και ο καύσωνας συνοδεύεται από το χαρακτηρισμό ακραίος (πάντα για νησιωτικές περιοχές όπως η δική μας).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Meteo, την ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι υψηλότερες σημερινές θερμοκρασίες αναμένονται για την Κρήτη στις Μοίρες (42oC), στην Παλαιόχωρα και το Τυμπάκι (41oC), σε Σφακιά, Ζαρό και Γαύδο, όπου ο υδράργυρος θα δείξει 40 βαθμούς, ενώ 39 αναμένονται στη Γέργερη και την Ιεράπετρα, 38 σε Άγιο Νικόλαο, 37 σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και 36 στα Χανιά.

Tο Σάββατο θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για την Κρήτη, με τα 40άρια να αποτελούν τον κανόνα με εξαίρεση το Ηράκλειο, όπου ο Αίολος θα κρατήσει τη θερμοκρασία στους 35oC, τον Άγιο Νικόλαο στους 36oC, την Ιεράπετρα και τη Γέργερη στους 38oC και τα Σφακιά και τη Γαύδο στους 39oC. “Κόκκινο” θα χτυπήσει ο υδράργυρος αύριο Σάββατο στο Τυμπάκι με 43oC και στις Μοίρες με 42oC, ενώ στο υπόλοιπο νησί τα 40άρια θα είναι ο κανόνας.

Να σημειωθεί ότι όλες οι θερμοκρασίες είναι το μέγιστο που αναμένεται στις 3 το μεσημέρι, πάντα σύμφωνα με το meteo.gr.

Η πιο δύσκολη μέρα

Η Κυριακή θα είναι η δυσκολότερη μέρα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στα νότια, σε Μοίρες και Τυμπάκι με 43oC, Σφακιά και Παλαιόχωρα 41oC και σχεδόν παντού 40oC, με εξαίρεση το Ηράκλειο και τα Χανιά στους 37oC, τον Άγιο Νικόλαο στους 38oC και το Ρέθυμνο στους 36oC. Ζητούμενο είναι αν οι ακραίες αυτές θερμοκρασίες θα φτάσουν ή ακόμα και θα υπερβούν τα όρια του ιστορικού καύσωνα του 2007 και βεβαίως ο ρόλος που θα διαδραματίσουν οι άνεμοι στο νησί μας.

Από την ερχόμενη Δευτέρα και κυρίως Τρίτη αναμένεται μια εντυπωσιακή ανατροπή του καιρού, όπου όχι απλά θα δροσίσει, αλλά η θερμοκρασία θα πέσει έως και 10 βαθμούς. Ενδεικτικά στις Μοίρες, από τους 43oC μεθαύριο Κυριακή η θερμοκρασία θα πέσει στους 30oC την Τρίτη, όπως και στο Τυμπάκι από τους 43 στους 28oC τις ίδιες μέρες. Αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει να είμαστε όλοι μας ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτές τις ημέρες και ειδικά οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες που έχουν εκδώσει οι αρμόδιες Αρχές.