Ο Μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος: Σε ποιες περιοχές της Κρήτης θα χιονίσει
xionia new

Για τα καλά θα δείξει τα δόντια του ο χειμώνας τις επόμενες ημέρες, με τα πρώτα χιόνια σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Γιάννη Καλλιάνο να επισκέπτονται και ορεινές περιοχές της Κρήτης.

Πιο αναλυτικά, αλλάζει το σκηνικό του καιρού από αύριο με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας, την στροφή των ανέμων από νοτιάδες σε ισχυρούς κατά περιόδους βοριάδες, τις βροχές κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, καθώς και τα πρώτα χιόνια που θα πέσουν σε πολύ ορεινές περιοχές του νησιού.

Ωστόσο ο χειμώνας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, θα είναι μικρής διάρκειας, αφού από την Πέμπτη και έπειτα ο υδράργυρος θα αρχίζει ξανά να έχει ανοδική πορεία, αφού οι ψυχρές αέριες μάζες θα «αποχωρήσουν» από τη χώρα, ενώ τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι μεγάλα στο σύνολο της χώρας.
Έρχεται κρύο την Τρίτη

Από το απόγευμα της σημερινής ημέρας (Δευτέρας), θα γίνει αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας αρχικά στη βόρεια Ελλάδα και εν συνεχεία και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Το αίτιο θα είναι οι ψυχρές αέριες μάζες που θα έρθουν από τις Βαλκανικές χώρες, θα εγκατασταθούν στη χώρα μας για 2 ημέρες και στη συνέχεια θα μας αποχαιρετήσουν.
Στροφή των ανέμων σε βοριάδες

Αρχικά, οι νοτιάδες των προηγούμενων ημερών, θα δώσουν τη θέση τους σε ισχυρούς κατά περιόδους βοριάδες που θα καθαρίσουν την ατμόσφαιρα από τη σκόνη αλλά και που θα είναι το βασικό αίτιο για τη πτώση της θερμοκρασίας που θα ακολουθήσει.

Φαίνεται δε, ότι ειδικά την Τρίτη, η ένταση των βορειοδυτικών ανέμων στα πελάγη θα φτάνουν τα 7 μποφόρ αλλά σε τοπικό επίπεδο ακόμη και τα 8. Για παράδειγμα, μια θαλάσσια περιοχή που θέτει υποψηφιότητα για πολύ ισχυρούς βοριάδες την Τρίτη, είναι η περιοχή από τον Θερμαϊκό μέχρι και τις Σποράδες.
Βροχές κυρίως σε νησιωτικές περιοχές

Κατά τη διάρκεια της διήμερης ψυχρής εισβολής (Τρίτη – Τετάρτη), θα εκδηλωθούν αρκετές βροχοπτώσεις, όχι ιδιαίτερα ισχυρές, κυρίως στα νησιωτικά τμήματα, τόσο του Ιονίου, όσο και του Αιγαίου.

Ωστόσο, σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, της δυτικής Μακεδονίας, της ΒΔ Αττικής και της ΒΑ Πελοποννήσου, θα εκδηλωθούν λίγες τοπικές βροχοπτώσεις οι οποίες πάνω από κάποια συγκεκριμένα υψόμετρα θα μετατρέπονται σε χιονοπτώσεις.


Αρνητικές τιμές στον υδράργυρο – παγετός

Ειδικά το πρωινό της Τετάρτης, οι ελάχιστες τιμές στις θερμοκρασίες των ορεινών τμημάτων της ηπειρωτικής Ελλάδας θα κατρακυλήσουν σε αρνητικές τιμές με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί παγετός στα τμήματα αυτά.

Στις περισσότερες κεντρικές και βόρειες ηπειρωτικές περιοχές θα επικρατήσει ξαστεριά με αποτέλεσμα οι συνθήκες να είναι ευνοϊκές ώστε να κατέβει ο υδράργυρος.


Περιορισμός των φαινομένων σε ανατολικά και νότια

Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, ναι μεν θα επικρατήσει κρύο για τις περισσότερες περιοχές της χώρας (και ειδικά το πρωί), όμως οι τοπικές βροχές θα περιοριστούν στην Αττική, την Εύβοια, τις Σποράδες αλλά και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

Πάνω από τα συγκεκριμένα υψόμετρα θα εκδηλώνονται και τοπικές χιονοπτώσεις εξασθενημένες κατά βάση, με εξαίρεση τα ορεινά της Κρήτης όπου νωρίς το πρωί τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων θα είναι λίγο πιο ισχυρά.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αθήνα (Τρίτη: 13°C, Τετάρτη: 10°C, Πέμπτη: 14°C)

Θεσσαλονίκη (Τρίτη: 9°C, Τετάρτη: 9°C, Πέμπτη: 12°C)
Τοπικές χιονοπτώσεις και στην Αττική

Πολύ εξασθενημένα θα είναι κατά βάση τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων στην Αττική και εννοείται όχι γενικευμένα.

Το μεσημέρι της Τρίτης θα εκδηλωθούν ασθενείς κατά βάση τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά του νομού που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Βοιωτία, δηλαδή στα Βορειοδυτικά ορεινά τμήματα της Αττικής και πάνω από τα 1000 μέτρα.

Επίσης, την Τετάρτη νωρίς το πρωί, θα χιονίσει τοπικά σε περιοχές των ανατολικών και βορείων τμημάτων του νομού Αττικής, έστω και πρόσκαιρα, πάνω από τα 600 μέτρα ενδεικτικά.

Στις αντίστοιχες περιοχές του νομού που έχουν χαμηλότερα υψόμετρα, εννοείται ότι θα εκδηλώνονται τοπικές βροχοπτώσεις κατά βάση ασθενείς.
Από την Πέμπτη σταδιακά άνοδος θερμοκρασίας

Από την Πέμπτη και έπειτα θα αρχίσει η θερμοκρασία να παρουσιάζει άνοδο διότι οι ψυχρές αέριες μάζες θα “αποχωρήσουν” από τη χώρα μας, ενώ τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι πλέον μεγάλα για το σύνολο της χώρας.

Αναλυτικά η πρόγνωση ανά νομό από το meteo.gr

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Τρίτη

Έντονη συννεφιά το πρωί, αύριο. Συννεφιασμένος ουρανός με διαστήματα ηλιοφάνειας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία 14 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Τετάρτη

Με καταιγίδες θα ξεκινήσει η ημέρα, ενώ κατά τη διάρκειά της ο καιρός θα είναι πιο ήπιος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΡΕΘΥΜΝΟ
Τρίτη

Βροχερός καιρός σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως 4 Μποφόρ. Το θερμόμετρο δε θα ξεπεράσει τους 14 βαθμούς Κελσίου.
Τετάρτη

Βροχερός καιρός σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το πρωί θα σημειωθεί και καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΧΑΝΙΑ
Τρίτη

Ασθενής βροχή το πρωί, έντονη συννεφιά το απόγευμα, με μικρή πιθανότητα βροχής. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Τετάρτη

Βροχερός καιρός στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, ενώ καταιγίδα αναμένεται να σημειωθεί τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Τρίτη

Βροχερός καιρός κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας προβλέπεται συννεφιά με διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
Τετάρτη

Βροχερός καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ενώ τις πρωινές ώρες αναμένονται και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 12 βαθμούς Κελσίου.