ampeli katastrofes

Δεν πίστευε στα μάτια του ο αμπελουργός Νίκος Λαγουδάκης από τον Μοχό όταν είδε κομμένο το αμπέλι του

Αδυνατούσε να πιστέψει ότι θα έφταναν κάποιοι σε αυτό το σημείο, να πάνε στο αμπέλι του και με αλυσοπρίονο να του κόψουν τις κουρμούλες απ’ τον πάτο, και μπροστά στο θέαμα αυτό έφυγε απογοητευμένος ο Νίκος Λαγουδάκης από τον Μοχό, που αμέσως μετά επικοινώνησε με την εφημερίδα μας και εξέφρασε θλίψη και αγανάκτηση, καταγγέλλοντας ότι στην περιοχή του, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές του νομού Ηρακλείου, το τραγικό αυτό φαινόμενο έχει γίνει πλέον καθεστώς. Τέσσερα χρόνια αγωνιζόταν να φτιάξει το κρασάμπελό του, αντιμετωπίζοντας τις δύσκολες συνθήκες της ξηρασίας, μεταφέροντας με τις κανίστρες το νερό στην αγροτική τοποθεσία “Μελιά” στον Μοχό του δήμου Χερσονήσου. Και χθες, πήγε στο αμπέλι του για να το καθαρίσει και βρέθηκε μπροστά σε ένα θέαμα που του έκοψε την ανάσα!

«Με αλυσοπρίονο μου είχαν κόψει τις κουρμούλες. Στο αμπέλι αυτό είναι πάνω από 200 κουρμούλες. Δεν είχα την ψυχική δύναμη να δω αν μου τις είχαν κόψει όλες, αλλά μάλλον που έτσι έχει γίνει. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα πάω με τον αγροφύλακα και θα κάνω την καταγγελία, αλλά δεν περιμένω να βρεθεί αυτός που το έκανε και ούτε να τιμωρηθεί. Εδώ στις περιοχές μας αλλά και γενικότερα στην ύπαιθρο, αν κάτι εκμεταλλεύονται όλοι αυτοί που κάνουν τέτοια πράγματα, είναι η ατιμωρησία», λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” με πόνο ψυχής ο αγρότης Νίκος Λαγουδάκης.
«Όσο και να προβληματιστώ, δεν μπορώ να ξέρω ποιος είναι. Δεν έχω αποδείξεις για να κατηγορήσω τον οποιονδήποτε. Έχω κάνει κατά καιρούς καταγγελίες για διάφορες αγροζημιές σε κάποιους, αλλά δεν μπορώ να υποστηρίξω ότι μπορεί ένας από αυτούς να μπήκε στο αμπέλι μου και να μου έκοψε τις κουρμούλες», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λαγουδάκης, που ακόμα μέχρι τη στιγμή εκείνη που μιλούσε στην εφημερίδα μας βρισκόταν σε κατάσταση έντονου εκνευρισμού.
«Η ενδοχώρα έχει διαλύσει εντελώς. Η εγκληματικότητα είναι καθημερινό φαινόμενο. Προχθές, από έναν ηλικιωμένο αγρότη, έκλεψαν την ποτιστική μηχανή που έκανε 800 ευρώ. Σε καθημερινή βάση συμβαίνουν αυτά. Και όχι μόνο στο χωριό μας. Στην ευρύτερη περιοχή…».
Στο ερώτημά μας για το κατά πόσον σήμερα λειτουργεί η Αγροφυλακή, ο Νίκος Λαγουδάκης λέει χαρακτηριστικά: «Για ποια Αγροφυλακή μιλάτε; Ένας αγροφύλακας είναι και σου λέει “έλα να με πάρεις από τη Χερσόνησο γιατί δεν έχω”, λέει, “βενζίνη για να ανέβω πάνω”… Πιο παλιά ήταν τρεις αγροφύλακες στην περιοχή. Και δεν κάθονταν στα γραφεία. Ήταν κάθε μέρα έξω. Είχαν μοιράσει τις περιοχές και με την παρουσία τους λειτουργούσαν αποτρεπτικά απέναντι σε τέτοια φαινόμενα».

«Το πότιζα με τις κανίστρες»

Ο Νίκος Λαγουδάκης περιγράφει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, εξάλλου, τις προσπάθειές του εδώ και τρία με τέσσερα χρόνια, προκειμένου να φροντίσει αυτό το αμπελάκι και να αρχίσει σιγά-σιγά να παίρνει σταφύλια για το κρασί και τη ρακή του σπιτιού του. «Ήταν κρασοστάφυλο. Και είμαι και ο μοναδικός που είχα άδεια για να βγάζω νόμιμα ρακή. Πήγα και έφτιαξα όλα τα χαρτιά και μου είπαν κι από τον Δήμο ότι είμαι ο μοναδικός στην περιοχή που έχω την άδεια για να βγάζω νόμιμα τη ρακή μου για το σπίτι μου», σύμφωνα με όσα λέει στην εφημερίδα μας ο Νίκος Λαγουδάκης.
«Αυτό ήταν ένα παλιό αμπέλι του παππού μου. Στη συνέχεια έβαλα ελιές. Και μετά τις ξεπάτωσα κι επήγα και ξανάβαλα αμπέλι. Και τώρα δεν ξέρω τι να κάνω. Έχω ταλαιπωρηθεί πολύ και από τη γραφειοκρατία που χρειάζεται να βγάλεις άδεια για να βγάζεις νόμιμα ρακή», λέει χαρακτηριστικά.
Και χθες έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του βλέποντας τη φθορά. Όπως υπολογίζει ο ίδιος, πρέπει η ζημιά να έγινε γύρω στις 3 με 4 μέρες πριν, κάτι που μπορεί κανείς να το διαπιστώσει βλέποντας τον βαθμό ξήρανσης των κληματίδων. «Πήγα και παραλίγο να πάθω εγκεφαλικό. Τρία χρόνια πήγαινα και πότιζα με τις κανίστρες. Και τελικά όλα πήγαν χαμένα…».
Μάλιστα, ο Νίκος Λαγουδάκης μάς λέει ότι, επειδή πήγαινε και έβλεπε κομμένους τους βλαστούς, αποφάσισε να το περιφράξει. «Φέτος το έφραξα. Και αμέσως πήδηξαν πάνω από το δίχτυ και μου έκοψαν τις κουρμούλες. Δεν ξέρω πια τι να πω…».

(φωτογραφία αρχείου)

 

 

neakriti.gr

Loading