Παγκόσμια συγκίνηση, αφού το θρίλερ των 14 ημερών στην Ταϊλάνδη λαμβάνει τέλος.

Σήμερα βγήκαν από τη σπηλιά και τα τέσσερα εναπομείναντα παιδιά και ο προπονητής.

Και οι πέντε βγήκαν πριν λίγο από τη σπηλιά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Μέχρι στιγμής, έχει επιβεβαιωθει ότι από το πρωί έχουν απεγκλωβιστεί τρία παιδιά, τα πιο αδύναμα από το σύνολο των 12 τα οποία είχαν μείνει και τελευταία στο σπήλαιο, μαζί με τον προπονητή τους. Μάλιστα, το 11ο παιδί αναφέρεται πως ήταν και το πιο μικρό σε ηλικία, ο Chanin Wiboonrungrueng ή «Τιτάνας».

Η ανταποκρίτρια του AL Jazeera Στεπ Βέσεν νωρίτερα είχε αναφέρει πως και τα τέσσερα αγόρια και ο προπονητής τους (οι τελευταίοι πέντε εναπομείναντες στο σπήλαιο) είχαν φτάσει στον τρίτο θάλαμο του συγκροτήματος σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ, όπου οι εργάτες των σωστικών συνεργείων είχαν δημιουργήσει ένα πρόχειρο ιατρικό κέντρο.

«Φαίνεται πως όλοι έχουν περάσει αυτό το επικίνδυνο και δύσκολο κομμάτι και τώρα βρίσκονται στον τρίτο θάλαμο» ανέφερε στο Twitter η Βέσσεν.

Ετσι, ο επιβεβαιώμενος αριθμός των παιδιών που έχουν απεγκλωβιστεί μέχρι στιγμής από το σπήλαιο έφθασε στα 11.

Οι διασώστες έχουν επιταχύνει τη διαδικασία απεγκλωβισμού έχοντας διδαχθεί πολλά από τα δύο τελευταία 24ωρα διασώσεων.

Τα συνεργεία είχαν αποδυθεί από νωρίς το πρωί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβουν την επιδείνωση του καιρού.

Να σημειωθεί ότι πρώτα πρώτα βγήκαν τα πιο γερά παιδιά και πίσω έμειναν τα πιο αδύνατα. Ετσι, η σημερινή ημέρα είναι και η πιο δύσκολη, η πιο επίφοβη της όλης επιχείρησης.

Χθες βγήκαν από τη σπηλιά τέσσερα παιδιά και προχθές άλλα τέσσερα.

Η σημερινή επιχείρηση ξεκίνησε στις 08:08 το πρωί τοπική ώρα (04:08 ώρα Ελλάδος), όπως επιβεβαίωσαν οι Αρχές.

19 δύτες μπήκαν στη σπηλιά, ενώ ξέσπασαν χειροκροτήματα όταν ο επικεφαλής του κέντρου συντονισμού της επιχείρησης και τοπικής κυβερνήτης Ναρονγκσάκ Οσατανακόρν ανακοίνωσε ότι θα γίνει μία αποστολή για τη διάσωση των παιδιών αλλά και του 25χρονου προπονητή τους.

Ευτυχώς, παρά τις σφοδρές βροχοπτώσεις στη διάρκεια της νύχτας, οι συνθήκες μέσα στη σπηλιά δεν έχουν αλλάξει πολύ.

Αν όλα πάνε καλά δεν θα υπάρχουν άλλοι εγκλωβισμένοι μέσα στο σπήλαιο όταν τελειώσει η μέρα

«Είδατε τη βροχή και ίσως αναρωτιέστε, αλλά οι προετοιμασίες για την τρίτη επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί», είπε ο Οσατανακόρν. Κι αποκάλυψε ότι κι άλλοι διασώστες θα μπουν στο σπήλαιο στη διάρκεια της ημέρας. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η σημερινή επιχείρηση θα προχωρήσει ακόμη πιο γρήγορα και από τη χθεσινή.

«Την πρώτη μέρα χρειαστήκαμε 11 ώρες, χθες χρειαστήκαμε εννιά και ελπίζουμε σήμερα να το κάνουμε το ίδιο γρήγορα ή και ακόμη ταχύτερα. Αν όλα πάνε καλά, θα δούμε τα τέσσερα παιδιά, τον γιατρό και τους βατραχανθρώπους που έχουν μείνει μαζί τους να βγαίνουν έξω. Τέσσερα συν ένας ο προπονητής, σύνολο πέντε. Δώστε μας χρόνο να δουλέψουμε, παρακαλώ. Η σημερινή αποστολή είναι πιο απαιτητική από τις δύο προηγούμενες», πρόσθεσε.

«Κάθε σημείο της διαφυγής είναι επικίνδυνο» λέει δύτης

Ο Ναρόνγκσουκ Κισάμπ, ένας από τους δύτες που βοήθησαν στην μεταφορά των φιαλών οξυγόνου για την ομάδα των δυτών, μίλησε με την ανταποκρίτρια του CNN για τους εγγενείς κινδύνους της αποστολής διάσωσης. Μάλιστα την χαρακτήρισε ως την «πιο δύσκολη αποστολή» που έχει συμμετάσχει στη ζωή του.

«Μπορούσαμε να δούμε μόνο τα χέρια μας και σε μια πολύ μικρή απόσταση, δεύτερον τα βράχια είναι πολύ κοφτερά κάτι που κάνει επικίνδυνη την κατάδυσή της και τρίτον, το πέρασμα είναι πολύ στενό» δήλωσε ο Κισάμπ, που εργάζεται ως δύτης για την Αρχή Παραγωγής Ηλεκτρισμού της Ταϊλάνδης.

«Κάθε βήμα της αποστολής είναι επικίνδυνο. Είμαι αρκετά συναισθηματικός ως πατέρας – όλοι έχουμε το ίδιο αίσθημα γιατί νιώθουμε σαν να είναι τα δικά μας παιδιά μέσα στο σπήλαιο. Όλοι εξακολουθούν να ανησυχούν. Θα βγουν; Θα αρρωστήσουν; Προσευχόμαστε γι’ αυτά να έχουν μια ασφαλή επιστροφή».

Αναρρώνουν οι απεγκλωβισμένοι

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της χώρας, τα πρώτα τέσσερα παιδιά που απεγκλωβίστηκαν, ηλικίας 12-16 ετών, μπορούν πλέον να τρώνε κανονική τροφή. Τα δύο εξ’ αυτών έχουν πιθανώς λοίμωξη του αναπνευστικού, αλλά σε γενικές γραμμές και τα οκτώ παιδιά είναι σε καλή κατάσταση υγείας και «χαμογελούν», είπε. Και πρόσθεσε: «Τα παιδιά είναι ποδοσφαιριστές, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Όλοι τους έχουν ακμαίο ηθικό κι είναι χαρούμενοι που βγήκαν έξω. Αλλά θα τους εξετάσει και ψυχίατρος».

Τα παιδιά, όπως εξήγησαν οι γιατροί, φορούν και γυαλιά ηλίου ως προληπτικό μέτρο δεδομένου ότι βρίσκονταν κάτω από τη γη για αρκετές ημέρες.

Οι Αρχές δεν επέτρεψαν στις οικογένειές τους να τα δουν για το φόβο κάποιας μόλυνσης και στην αρχή τους έδιναν μόνον μια κρέμα με ρύζι, μέχρι να συνέλθει το πεπτικό τους σύστημα μετά από τόσες μέρες ασιτίας.

Ένα δεύτερο στέλεχος του υπουργείου, ωστόσο, τόνισε πως οι εξετάσεις αίματος στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν πως όλα έχουν συμπτώματα μόλυνσης, υποβάλλονται σε εξετάσεις και θα επιτραπεί μεν στους γονείς τους να τα επισκεφθούν, αλλά όχι αμέσως.

Σύμφωνα με το δεύτερο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, «όλα τα παιδιά» θα μείνουν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση προληπτικά, μία εβδομάδα.

Και μπορεί το τελευταίο που έχουν στο μυαλό τους αυτή τη στιγμή να είναι το σχολείο, αλλά ο διευθυντής του Mae Sai Prasitsart, όπου φοιτούν τα έξι από τα 12 παιδιά, επιβεβαίωσε ότι θα εξαιρεθούν από τις σχολικές εξετάσεις της ερχόμενης εβδομάδας και ότι όλα θα λάβουν ψυχιατρική υποστήριξη από ειδικούς.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της χώρας Πραγιούτ Τσαν-Οτσα συναντήθηκε με συγγενείς των παιδιών. Χθες επρόκειτο να επισκεφθεί τη σπηλιά, αλλά το ανέβαλε φοβούμενος μήπως με την παρουσία του εμποδίσει την επιχείρηση διάσωσης και προτίμησε να μείνει στο γειτονικό Τσιανγκ Ράι, σε νοσοκομείο του οποίου νοσηλεύονται τα παιδιά.

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr 

Loading