Πάγωσε το ποτάμι στη Βοβούσα και οι κάτοικοι έβγαλαν τραπεζάκια έξω. Υπέροχες εικόνες από το χωριό των ξυλοκόπων της Πίνδου που πήρε το όνομά του από τη βουή των νερών του Αώου
gefyri-700x522

Ο παγετός τον χειμώνα προκαλεί προβλήματα στις συγκοινωνίες, αλλά δημιουργεί και υπέροχες εικόνες στις περιοχές που διαθέτουν πλούσιο φυσικό κάλλος, ειδικά όπου υπάρχει υγρό στοιχείο.

Η Βοβούσα ή Βωβούσα βρίσκεται περίπου 70 χλμ. βόρειο-ανατολικά της πόλης των Ιωαννίνων και είναι το χωριό των ξυλοκόπων της Πίνδου. Οι χαμηλές θερμοκρασίες πάγωσαν τα νερά του Αώου και οι κάτοικοι βρήκαν την ευκαιρία να στήσουν τραπεζάκια πάνω στην επιφάνεια του  ποταμού. Η Βοβούσα είναι χτισμένη στις δύο όχθες του ποταμού Αώου και η υλοτομία είναι η παραδοσιακή δραστηριοτήτων των περισσότερων κατοίκων. Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τις εισαγωγές ξυλείας από άλλες χώρες, συρρίκνωσαν την τοπική οικονομία στη Βοβούσα, όμως οι υλοτόμοι προσπαθούν να μην εγκαταλείπουν το πανέμορφο χωριό. Το 1817, το χωριό είχε 2.500 κατοίκους, οι οποίοι λιγόστεψαν δραματικά και το χωριό ερημώθηκε μετά από ληστρικές επιδρομές. Επανακατοικήθηκε μετά την απελευθέρωσή του το 1913. Το χωριό κάηκε από τους Γερμανούς στις 23 Οκτωβρίου 1943 Το περίφημο πέτρινο «γεφύρι της Βωβούσας» κτίσθηκε το 1748 με χορηγία του Αλέξη Μίσιου από το Μονοδέντρι Ζαγορίου και γεφυρώνει τον Αώο ποταμό. Είναι ένα μονότοξο γεφύρι χτισμένο στο κέντρο του χωριού που συνδέει τις δύο πλευρές του μέχρι και σήμερα. Η βουή των νερών του ποταμού Αώου ήταν αυτή που έδωσε στο χωριό την ονομασία Βωβούσα. Για την ακρίβεια «Βοϊούσα» (από τη βοή) που η ντοπιολαλιά το μετέτρεψε σε «Βωβούσα». Το χωριό άκμασε κατά την αυτονομία του Ζαγορίου επί Τουρκοκρατίας και θεωρούνταν ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Ζαγορίου. Δείτε το βίντεο της ανταποκρίτριας του ΑΠΕ Μαίρης Τζώρα στην Ήπειρο για τους ξυλοκόπους της Βοβούσας….