Την παραίτησή του από την επιστημονική επιτροπή SAGE που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπέβαλε το βράδυ της Τρίτης ο καθηγητής επιδημιολογίας του Imperial College καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον, παραδεχόμενος ότι παραβίασε τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε η Daily Telegraph, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις στις 30 Μαρτίου και 8 Απριλίου ο καθηγητής Φέργκιουσον επέτρεψε στην παντρεμένη ερωμένη του να τον επισκεφθεί στο σπίτι του.

Ο ειδικός στα μοντέλα διασποράς λοιμωδών νόσων καθηγητής με δήλωσή του παραδέχθηκε ότι επέδειξε «λανθασμένη κρίση» υπονομεύοντας το σαφές μήνυμα της κυβέρνησης για τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Σχολίασε ότι λανθασμένα ενήργησε σαν να έχει αναπτύξει ανοσία, καθώς και ο ίδιος είχε διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό και είχε θέσει εαυτόν υπό 14ήμερο κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο καθηγητής Φέργκιουσον ήταν ο επιστήμονας που οδήγησε την κυβέρνηση Τζόνσον να υιοθετήσει, έστω καθυστερημένα όπως της καταλογίζεται, τα αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών, όταν στις 16 Μαρτίου παρουσίασε επιδημιολογικό μοντέλο το οποίο προειδοποιούσε για μισό εκατομμύριο θανάτους στη χώρα αν δε λαμβάνονταν μέτρα καταστολής της επιδημίας.

Πηγή

Loading