Προκηρύχθηκε, επιτέλους, ο δρόμος της Μεσαράς!




dromos

Κι όμως δεν είναι ανέκδοτο! Ο δρόμος της Μεσαράς και το φράγμα Αποσελέμη θα ολοκληρωθούν ! Προκηρύχθηκε ο οδικός άξονας και δημοπρατείται στις 9 Δεκεμβρίου, δίδονται τα τελευταία 26 εκατομμύρια για το φράγμα

Ο υπουργός Υποδομών υπέγραψε δύο αποφάσεις για τα έργα με τα οποία παίρνουν 74 εκατομμύρια ευρώ για να τελειώσουν- επιτέλους- και να παραδοθούν προς χρήση δύο σημαντικά έργα της Κρήτης. Για το δρόμο της Μεσαράς ήδη εστάλη η προκήρυξη της δημοπράτησης και στις 9 του Δεκέμβρη βγαίνει στον αέρα ο διαγωνισμός προϋπολογισμού 47 εκατομμύρίων ευρώ, ενώ για το φράγμα Αποσελέμη δεσμεύτηκε το ποσό των 27 εκατομμυρίων ευρώ! Πρόκειται για τις μεγαλύτερες εργολαβίες στην Ελλάδα που βγαίνουν στον αέρα – με εξαίρεση τα έργα παραχώρησης.

Ο κ.Χρυσοχοϊδης, σύμφωνα με πληροφορίες  υπέγραψε στις 16 του μήνα οπότε και εστάλη στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η προκήρυξη για το διαγωνισμό ολοκλήρωσης του δρόμου της Μεσαράς και συγκεκριμένα το τμήμα από την Αγία Βαρβάρα μέχρι Απομαρμά που είναι και το πιο…προβληματικό αφού πρέπει να αντιμετωπιστούν οι κατολισθήσεις των πρανών. Το έργο προϋπολογισμού 47 εκατομμύριων ευρώ καλύπτει πλήρως την εργολαβία-σκούπα που ανέμενε ο ΟΑΚ ώστε να κλείσει επιτέλους το έργο και να κατασκευαστεί στο σύνολο του.

«Ναι, με τη δημοπράτηση του έργου στις 9 Δεκεμβρίου κλείνει αυτός ο κύκλος για ένα σημαντικό έργο που είχε φυσικά και προβλήματα» επιβεβαιώνει  ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Γιώργος Αγαπάκης. Ο οποίος επισημαίνει ότι με το που θα δημοπρατηθεί το έργο και θα βγει ανάδοχος υπολογίζει ότι σε δύο χρόνια ο δρόμος θα είναι έτοιμος και θα παραδοθεί συνολικά στην κυκλοφορία!

Στην εργολαβία που βγαίνει στον αέρα 9 Δεκεμβρίου περιλαμβάνονται δύσκολα τεχνικά έργα. Μεταξύ αυτών:

-η κατασκευή της γέφυρας Πανασσού συνολικού μήκους 220 μέτρων

-Ο κόμβος Πανασσού- Γέργερης

-η ολοκλήρωση του στομίου της σήραγγας Αγίας Βαρβάρας (σήμερα έχει τελειώσει το τούνελ αλλά δεν υπάρχει έξοδος)

-η αποκατάσταση των πρανών στο Β-14 και όπου αλλού υπάρχει κατολίσθηση

-η κατασκευή όλων των έργων που έχουν απομείνει.

Τι θα γίνει με το ολοκληρωμένο κομμάτι

Υπενθυμίζουμε ότι το δεύτερο κομμάτι Απομαρμά- Αγίους Δέκα είναι έτοιμο -8 χιλιόμετρα- είναι ολοκληρωμένο και αναζητά τρόπους ο ΟΑΚ να το δώσει σε τοπική κυκλοφορία.

«Εμείς με τον πρόεδρο κ.Ροκαδάκη και τον κ.Αγαπάκη θα είμαστε την Παρασκευή στη Μεσαρά. Θα δούμε και το δήμαρχο. Θα αναζητήσουμε τρόπους να δούμε πως θα εξυπηρετεί καλύτερα το κομμάτι που είναι ολοκληρωμένο» είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ κ.Λευτέρης Κοπάσης.

Οι κατολισθήσεις και τα προβλήματα που υπήρξαν- ακόμη και μεταφορά αρχαίων- πήγαν πολύ πίσω όλο το δρόμο το συνολικό κόστος του οποίου μέχρι σήμερα είναι 120 εκ.

Το έργο επαναπροκηρύχθηκε ως νέο – καινούριο έργο, η κατασκευή έργων και η εργολαβία αντιμετώπισης των κατολισθήσεων στο τμήμα «Αγ. Βαρβάρα – Απομαρμά» καθώς αυτός είναι ο λόγος που η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων» απέρριπτε την 2η Συμπληρωματική Σύμβαση. Ήταν κάτι που περίμενε η Μεσαρά από τον Οκτώβριο 2013 που εκκρεμούσαν τα τεύχη δημοπράτησης, η έγκρισή τους και η προκήρυξη του διαγωνισμού. Κι έγινε…ένα χρόνο μετά!

Το φράγμα

Με τα 27 εκατομμύρια ευρώ που δέσμευσε ο Μιχ.Χρυσοχοϊδης ολοκληρώνεται το φράγμα Αποσελέμη το οποιο συνολικά κόστισε πάνω από 220 εκατομμυρια ευρώ!

Ο υπουργός υποδομών δέσμευσε τα χρήματα για να επιχορηγηθεί ο ΟΑΚ ώστε να προκηρύξει τα έργα  που απαιτούνται και να έρθει νερό στο Ηρακλειο άρχες του 2015 όπως έχει δεσμευθεί ο κ.Κοπάσης.

«Είναι ένα έργο για το οποίο όντως έχουν δοθεί πολλά χρήματα, αλλά θυμίζω ότι καθυστέρησε να ξεκινήσει, δόθηκαν πολλά για απαλλοτριώσεις και η χρηματοδότηση είχε πρόβλημα» επισημαίνει  ο κ.Κοπάσης που ξεκαθαρίζει ότι το βασικότερο κομμάτι του έργου που είναι η εργολαβία με τα δίκτυα και το διυλιστήριο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί

Ο κ.Κοπάσης θεωρεί ότι εάν όλα πανε καλά το πρώτο νερό θα έρθει στο Ηρακλειο από το φράγμα το 2015 και μεσα στο ίδιο Καλοκαίρι θα πάει και στον Άγιο Νικόλαο.

«Και μην ξεχνάμε ότι το φράγμα περιμένει και καλές υδρογεωλογικές χρόνιες. Θα γεμίσει όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία κι ας είχαμε αυτές τις 2-3 χρονιές το χειρότερο δυνατό από άποψη βροχοπτώσεων» λέει.

Σύμφωνα με τον κ.Κοπάση το φράγμα θα έχει νερό και θα γεμίζει και γι αυτό γίνεται και η νέα εργολαβία με τη σήραγγα που θα κατεβάζει τα πλημμυρικά νερά από το Οροπέδιο.

http://www.cretalive.gr/