Προσπερνάς από τη ΛΕΑ; Δίπλωμα και φυλακή!
lea_pyrkagies_thaboma_non18

Η Αττική καίγεται. Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες, επιχειρούν από αέρος και εδάφους, με στόχο να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

Την ώρα που ανθρώπινες ζωές κινδύνευαν, σπίτια και δάση γίνονταν στάχτη σε πολλά σημεία της Αττικής, τα οχήματα της Πυροσβεστικής καθυστερούσαν γιατί βρήκαν κίνηση στη… ΛΕΑ!

Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης είναι το όνομά της και θα περίμενε κάποιος πως από αυτό και μόνο θα αρκούσε να καταλάβει κανείς οτι εκεί βρίσκονται μόνο τα οχήματα που έχουν κάποια έκτακτη ανάγκη.

Και όχι, δεν είναι έκτακτη ανάγκη να φτάσεις 15 λεπτά νωρίτερα στο χωριό. Ούτε είναι έκτακτη ανάγκη αν έχεις καθυστερήσει στο ραντεβού σου. Δεν είναι καν έκτακτη ανάγκη αν θες να βρεθείς στην παραλία νωρίτερα από όλους για να προλάβεις να παρκάρεις λίγα μέτρα από εκεί που θα βάλεις την ομπρέλα σου.

Έκτακτη ανάγκη σημαίνει ότι αυτή η λωρίδα χρησιμοποιείται από οχήματα που βρίσκονται εκεί είτε από βλάβη, είτε από ατύχημα, είτε είναι η λωρίδα που μένει ελεύθερη για να περάσουν τα οχήματα που πάνε να σώσουν ζωές. Αυτή είναι η έκτακτη ανάγκη.

Πολλές είναι οι φωτογραφίες από πολλά σημεία της Ν.Ε.Ο αλλά και από άλλους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας, όπου ασυνείδητοι οδηγοί εμπόδιζαν την περασμένη Δευτέρα τα οχήματα της Πυροσβεστικής να φτάσουν στα σημεία που πρέπει επειδή οι Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης ήταν μπλοκαρισμένες από Ι.Χ.

Όμως σου λέει ο άλλος, είναι άδεια ρε φίλε την περισσότερη ώρα, και στο κάτω κάτω αν έρθει κανένα ασθενοφόρο, καμία πυροσβεστική ή περιπολικό, θα μπω κάπου αριστερά. Και έτσι η ΛΕΑ γίνεται λωρίδα για τους «έξυπνους». Μία Λωρίδα «Έξυπνων Ανθρώπων» ενώ οι άλλοι κάθονται στην θέση τους.

Αν όμως ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα, τα πράγματα θα ήταν απλά. Έλα όμως που είναι τόσοι οι «έξυπνοι» στην Ελλάδα που πλέον οι ΛΕΑ είναι γεμάτες. Αρα όταν έρθει το πυροσβεστικό, δεν έχει από που να πάει, γιατί υπάρχουν δεκάδες, εκατοντάδες οχήματα που πρέπει να κάνουν αριστερά, εκεί που έχει ήδη τους άλλους, τους τυπικούς οδηγούς. Αρα αυτό το επιχείρημα δεν ισχύει.

Τα έχουμε πει ξανά και ξανά, τίποτα όμως δεν αλλάζει. Και ενώ τον τελευταίο καιρό είδαμε μια κινητοποίηση από την αστυνομία, με αρκετά μπλόκα σε εθνικούς δρόμους για ακριβώς τέτοιες περιπτώσεις, βλέπουμε ότι τίποτα δεν αλλάζει σε αυτή τη χώρα. Βλέπουμε ότι πάντα θα φταίνε οι άλλοι, εμείς ποτέ.

Τι άλλο πρέπει να αλλάξει; Να εμποδίζουν οι ίδιοι οι οδηγοί τους βιαστικούς που πάνε να προσπεράσουν με «χίλια» από δεξιά; Όχι γιατί εκτός από τον κίνδυνο ατυχήματος, δεν ξέρεις τι τρέλα κουβαλάει ο καθένας στο δρόμο. Μήπως να πηγαίνει κατευθείαν αυτόφωρο όποιος εντοπίζεται από την τροχαία; Ίσως είναι μια καλή ιδέα, αλλά κατά πόσο θα λειτουργήσει;

Τι άλλο πρέπει να γίνει δηλαδή; Όταν εμπόδιζες το ασθενοφόρο να πάει να σώσει έναν συνάνθρωπό σου μερικά μέτρα πιο μπροστά δεν έβαλες μυαλό. Όταν «ξήλωνε» η αστυνομία πινακίδες δεν έβαλες μυαλό. Τώρα που και εξαιτίας σου κάηκαν τόσα στρέμματα δάσους, τόσα σπίτια, χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές, τώρα τι άλλη δικαιολογία έχεις; 

 

 

autotriti.gr