Σαρωτικές αλλαγές στην Παιδεία προανήγγειλε ο Αριστείδης Μπαλτάς
Επιστροφές και καταργήσεις στον «χάρτη» της Παιδείας

mpaltas

Δρομολογεί ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Α. Μπαλτάς

Επιστρέφουν στα ΕΠΑΛ οι απολυμένοι καθηγητές, επιστρέφουν στις θέσεις τους οι σχολικοί φύλακες, επιστρέφουν οι διοικητικοί υπάλληλοι στα ΑΕΙ, καταργείται η Τράπεζα Θεμάτων και ο νόμος Διαμαντοπούλου στα ΑΕΙ σύμφωνα με τις εξαγγελίες που έκανε από το βήμα της Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς.

Ο κ. Μπαλτάς τόνισε ότι προέχει η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής, ενώ πέρα από τα άμεσα θέματα τα οποία θα ρυθμιστούν εξήγγειλε την επιστροφή των σχολικών φυλάκων στη δουλειά τους, την επιστροφή των καθηγητών των ΕΠΑΛ «που εκδιώχθηκαν υπέρ των ιδιωτικών ΙΕΚ», την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, την απόσυρση του «βραχνά της «ψευδοαξιολόγησης» και την αντικατάστασή του με μια πραγματική συζήτηση για την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου. Ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην Τρίτη Λυκείου φέτος, η βαθμολογία στην πρώτη και δεύτερη τάξη δεν συνυπολογίζεται στον εισαγωγικό βαθμό για το Πανεπιστήμιο, διατηρείται ο βαθμός προαγωγής στον μέσο όρο 9,5, όπως διατηρούνται για φέτος και οι εξετάσεις στα Πειραματικά και Πρότυπα σχολεία παρότι τις χαρακτήρισε «παράλογες».

Ανακοίνωσε, δε, πως θα γίνει ανοιχτή προκήρυξη για τους περιφερειακούς διευθυντές κ.ά. και η αξιολόγηση θα γίνει από αδιάβλητη επιτροπή και απόλυτη «πολιτική ανεξιθρησκία».

Σύμφωνα με τον Υπουργό ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά εγκλήματα είναι ότι εδώ και 40 χρόνια καλά σχολεία θεωρούνται τα ιδιωτικά. Δήλωσε ότι αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει «αλλά όχι δια διατάγματος ή δια της ισοπέδωσης».

Ο κ. Μπαλτάς ξεκαθάρισε ότι επιστρέφουν οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και χαρακτηρίζοντας «ψευδοπρόβλημα» αυτό των «αιώνιων φοιτητών» ανέφερε πως έχει νόημα αν θέλουν κάποιοι να επιστρέψουν να έχουν την δυνατότητα. Χαρακτήρισε τον νόμο Διαμαντοπούλου «την απόλυτη καταστροφή» και προανήγγειλε την νομοθετική κατάργηση των Συμβουλίων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Τέλος δήλωσε πως η κυβέρνηση εμμένει στρατηγικά στην άποψη ότι η Εκκλησία και το κράτος πρέπει να διαχωριστούν αλλά, σημείωσε πως αυτή η πορεία είναι μακρά, δύσκολη και πρέπει πρώτα να αρχίσουν να εκλογικεύονται αυτές οι σχέσεις «όπως έγινε υποδειγματικά την πρώτη μέρα ανάληψης της κυβέρνησης».

 

 

http://www.athensvoice.gr