Σε ελεύθερη πτώση η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου – Αλώβητη… και κερδισμένη η Κρήτη
ladi_4

Ανθεκτική… σε όλων των ειδών τις κρίσεις αποδεικνύεται η Κρήτη! Κόντρα στην αισθητά μειωμένη παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου (χαμηλότερη της τελευταίας 15ετίας), η μεγαλόνησος παραδίδει… μαθήματα αντοχής!

Η αξία του βασικού προϊόντος της Κρήτης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών, αφού κυμαίνεται από 3 έως 3,25 ευρώ ανά κιλό, όπως πιστοποιεί το παρατηρητήριο αγοράς ελαιολάδου του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.

Ο παρακάτω πίνακας είναι διαφωτιστικός

ladi

Τι γίνεται στο Ρέθυμνο

Αναφορικά με τη φετινή σοδειά, θα είναι ικανοποιητική τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Σύμφωνα με το rethnea.gr, ελαιοκομικοί φορείς, αρμόδιες υπηρεσίες και παραγωγοί του Ρεθύμνου, επισημαίνουν ότι η παραγωγή στο Νομό θα ξεπεράσει τους 10.000 τόνους, ενώ φέτος στην Ελλάδα αναμένεται μια υψηλή παραγωγή καλής ποιότητας, που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και στους 300.000 τόνους. Στην Κρήτη είναι πιθανό να υπερβεί τους 100.000 τόνους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τοπικών φορέων.

Έτσι λοιπόν, οι ελαιοπαραγωγοί ανακτούν – με τον καλύτερο τρόπο- το χαμένο… έδαφος απ’ την περσινή  κακή χρονιά, όπου –μόνο στον νομό Ρεθύμνου- η σοδειά «βυθίστηκε» στους 4.000 τόνους περίπου, από 15.000-16.000 τόνους που κυμαίνεται κατά τις «γεμάτες» σεζόν.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2000 η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου

Γενικότερα πάντως, όπως αναφέρει το in.gr, η χαμηλότερη των τελευταίων 15 χρόνων αναμένεται να είναι η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου για τη φετινή περίοδο που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο για το Ελαιόλαδο που εδρεύει στη Μαδρίτη. Αποτέλεσμα οι τιμές του ελαιολάδου σε Ιταλία και Ισπανία να αυξάνονται, συμπαρασύροντας και τις τιμές στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών που αφορούν τις δύο μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγούς χώρες, την Ιταλία και την Ισπανία είναι αποκαλυπτικά. Οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Ιταλία έφτασαν τα 6.260 ευρώ ανά μετρικό τόνο στις 19 Φεβρουαρίου. Την ίδια περίοδο οι τιμές του ελαιολάδου που παράγεται στη Νότια Ισπανία διαμορφώνονταν στα 2.704 ευρώ ανά μετρικό τόνο. Η διαφορά τιμών του ιταλικού και του ισπανικού ελαιολάδου (premium) έφτασε κατά μέσο το 131,5%.

Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου για τη φετινή περίοδο που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο θα είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 15 χρόνων, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο για το Ελαιόλαδο που εδρεύει στη Μαδρίτη. Η ξηρασία που έπληξε ορισμένες περιοχές της Μεσογείου και η υπερβολική βροχή που έπεσε σε άλλες περιοχές μείωσαν την παραγωγή. Αρνητικά επέδρασε και ο δάκος που έπληξε πολλές σοδειές. Από τον δάκο και από άλλες ασθένειες υπέστη ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα η Ιταλία, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο για το Ελαιόλαδο.

«Παραδοσιακοί καταναλωτές ελαιολάδου όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία μπορεί να αναζητήσουν φθηνότερο προϊόν από την Ελλάδα και την Τυνησία ή θα χρειαστεί να αρχίσουν να καταναλώνουν περισσότερο ηλιέλαιο» ανέφερε ο Βίτο Μαρτιέλι. που είναι αναλυτής της Rabobank International.

Στην Ισπανία η μέση ετήσια παραγωγή την τελευταία πενταετία ήταν 1,2 εκατ. τόνοι. Πρόκειται για τριπλάσια παραγωγή από αυτή της Ιταλίας. Ωστόσο οι εξαγωγές ελαιολάδου από τη χώρα ήταν σχεδόν αμετάβλητες, αναφέρουν στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου για το Ελαιόλαδο.

Οι παραγωγοί στην Ισπανία δεν έχουν μεγάλο περιθώριο να διαπραγματευτούν τις τιμές επειδή έχουν συγκεντρωμένο δίκτυο διανομής. Αντίθετα, οι παραγωγοί στην Ιταλία όπου η αγορά είναι κατακερματισμένη έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη.

 

 

 

http://www.creteplus.gr/