psekasmos

Σε λίγο θα κοιμόμαστε και δίπλα από τα παράθυρά μας θα μας ψεκάζουν με… φυτοφάρμακα. Η “Νέα Κρήτη” σήμερα φέρνει στο φως της δημοσιότητας μία τρομακτική υπόθεση. Την υπογραφή στα “μουλωχτά” και μάλιστα σε χρόνο που όλη η Ελλάδα έβλεπε… “Βουλή” και ασχολούνταν με το αν θα μείνουμε στο ευρώ ή αν θα πάμε στη δραχμή μίας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που “φέρνει” το φυτοφάρμακο… δίπλα στο κρεβάτι μας, επιτρέποντας σε έναν καλλιεργητή να ψεκάζει την καλλιέργειά του απίστευτα κοντά σε σπίτια, νοσοκομεία και σχολεία!

Να λοιπόν που δεν ασχολούνταν τις δραματικές εκείνες μέρες του Ιουλίου όλοι με τους καβγάδες των βουλευτών στη Βουλή, με τις ομιλίες του κ. Τσίπρα, της κ. Κωνσταντοπούλου και του κ. Μεϊμαράκη. Υπήρχαν και κάποιοι που είχαν… άλλα ενδιαφέροντα, για το πώς θα περάσουν μία ΚΥΑ που θα τους επιτρέπει να διασφαλίζουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών φυτοφαρμάκων σε βάρος του απλού κοσμάκη…

 

Ανύποπτος χρόνος

Όπως αποκαλύπτει σήμερα – έχοντας ενημερώσει και εγγράφως όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά… χωρίς αποτέλεσμα – ο γιατρός και εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου σε ζητήματα που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος Δημήτρης Πετράκης, από τα 500 μέτρα απόσταση από σπίτια, τώρα, με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, μπορεί κάποιος να ψεκάζει ακόμα και στα… 80 μέτρα ή ακόμα και στα 20 μέτρα!

«Ήρθαν λοιπόν στις 15 Ιουλίου του 2015 – ημέρες που ήταν το Grexit ή το μη Grexit, όταν ήταν να ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα από τους δανειστές, στις παραμονές που καίγονταν ο Υμηττός και η Λακωνία, όταν ήταν σε αναβρασμό ο Λαφαζάνης να μείνει ή να φύγει από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και δε δούλευε καν σαν υπουργός εκεί – και πέρασαν αυτά τα πράγματα», λέει ο κ. Πετράκης.

Και συνεχίζει: «Μεσολάβησε ο κ. Βλάχος από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, ενημέρωσε τον Βαγγέλη Αποστόλου, που ήταν τότε αναπληρωτής και τώρα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Πήραν τον κ. Τσιρώνη, ο οποίος ήταν από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πήραν και τον υπουργό Υγείας τότε, τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, και έβγαλαν μία καινούργια Κοινή Υπουργική Απόφαση, ενώ η προηγούμενη ήταν το καλοκαίρι του 2013. Δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια παλαιώθηκε, τάχα μου, η προηγούμενη υπουργική απόφαση και ζήτησαν να βγάλουν καινούργια».

 

Πιο κοντά…

Όπως αποκαλύπτει και στην επιστολή του στους φορείς ο κ. Πετράκης, εκεί που με τα τρακτέρ τα τοξικά φυτοφάρμακα ψεκάζονταν σε αποστάσεις 1.000 μέτρων από περιοχές με νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, σχολεία ή αθλητικές εγκαταστάσεις, με τη νέα απόφαση θα γίνονται ψεκασμοί από τα 200 μέτρα!.. Στην ίδια κατηγορία περιοχών, αν τα τοξικά φυτοφάρμακα εφαρμόζονταν με μηχανήματα χαμηλών πιέσεων σε αποστάσεις πέρα των 500 μέτρων, με τη νέα απόφαση θα επιτρέπονται εφαρμογές από τα 200 μέτρα. Το ίδιο ισχύει και για τα στρατόπεδα, τις κατασκηνώσεις, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ξενοδοχεία, καθώς η απόσταση των ψεκασμών θα γίνεται κατά 300 μέτρα πιο κοντά σε σχέση με πριν.

Σημαντικός είναι και ο περιορισμός της απόστασης σε περιοχές κατοικιών εντός οικισμών. «Οι νεφελοψεκαστήρες με τοξικά φυτοφάρμακα θα πλησιάσουν τις κατοικίες, από τα 500 μέτρα που ήταν πριν, στα 80 μέτρα με τη νέα απόφαση, και αν έχει το ψεκαστικό μηχάνημα μπεκ για ενσωμάτωση αέρα στη σταγόνα κατά την έξοδο (π.χ. ακροφύσια Venturi), θα ψεκάζει και στα 20 μέτρα! Αντίθετα για ψεκασμούς με χαμηλές πιέσεις και με τοξικά φυτοφάρμακα εντός οικισμού η απόσταση από 100 μέτρα γίνεται 200 μέτρα.

Όλα αυτά με τις επεξηγήσεις του άρθρου 24 της νέας απόφασης, ότι τα τρακτέρ θα έχουν τα νέα βελτιωμένα μπεκ ανάμειξης αέρα στην ψεκαστική σταγόνα, με υψίκορμα μη ψεκαζόμενα δένδρα στα όρια των καλλιεργειών ή με δίχτυα προστασίας για την παρεμπόδιση αερομεταφοράς του ψεκαστικού νέφους ή για ηλεκτροστατικούς ψεκασμούς, για ψεκασμούς σε ώρες εκτός λειτουργίας σχολείων, παιδικών σταθμών κ.ά. που κανένας στη Κρήτη δε γνωρίζει και προφανώς δεν κάνει τέτοιου είδους και τέτοιων προδιαγραφών χημικές επεμβάσεις»…

Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι «τα νέα ακροφύσια είναι εφευρέσεις των πολυεθνικών εταιρειών των φυτοφαρμάκων και κάθε μια τέτοια εταιρεία παράγει το νέο ακροφύσιό της για να συνεχίσει να διακινεί με αυξητικό ρυθμό την παραγωγή και την κατανάλωση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων της. Όμως, είναι ελάχιστοι οι παραγωγοί που κάνουν χρήση ψεκασμών με τα νέα ακροφύσια και κανένα κατάστημα γεωργικών εφοδίων στην Κρήτη δεν έχει για πώληση τέτοια ακροφύσια.

Σύμφωνα με στοιχεία από εταιρείες εμπορίας γεωργικών μηχανημάτων και ανταλλακτικών σε περιοχές της Πελοποννήσου και Β. Ελλάδας, τα ακροφύσια αυτά χρησιμοποιούνται από καλλιεργητές στις δενδρώδεις καλλιέργειες στη βόρεια Ελλάδα και ελάχιστα σε άλλες περιοχές», όπως αποκαλύπτει ο κ. Πετράκης.

Εξάλλου, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Γεωργικών Μηχανών και Κατασκευών του ΕΘΙΑΓΕ, αλλά και από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το ΤΕΙ Κρήτης, συμφωνούν ότι δεν είναι μόνο τα ακροφύσια ο κύριος παράγοντας περιορισμού του ψεκαστικού νέφους.

 

Παλιές “αμαρτίες”

Βέβαια, κανονικά σε όσους γνωρίζουν τι συμβαίνει στον τομέα των φυτοφαρμάκων όλα αυτά δε θα πρέπει να τους προκαλούν καμία εντύπωση… Ένας από αυτούς είναι και ο γεωπόνος-διευθυντής σε κατάστημα της πρώην ΑΤΕ Κωστής Παπαδάκης, που έκανε έρευνες στον τομέα των φυτοφαρμάκων και των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και εγκαταστάσεων από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 μέχρι και λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί.

Μιλώντας, λοιπόν, στη “Νέα Κρήτη”, λέει χαρακτηριστικά: «Πριν από το 1960 είχε διαπιστωθεί η επικινδυνότητα των φυτοφαρμάκων. Είχαν θεσπιστεί νόμοι που απαγόρευαν τη χρήση τους κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Εξάλλου, ήταν ήδη γνωστό ότι οι χημικές αυτές ουσίες δεν παρασκευάστηκαν αρχικά για φυτοπροστασία. Αλλά για τη χρήση τους στο χημικό πόλεμο των λαών. Στις παλαιότερες εποχές, λόγω περιορισμένων επιστημονικών γνώσεων, χρησιμοποιούνταν φυτοφάρμακα, πολλά από τα οποία αποδείχτηκε ότι ήταν φοβερά επικίνδυνα. Οπότε άρχισαν να αποσύρονται. Και όσο προχωρούσε η επιστήμη στο γεωργικό τομέα, τόσο περισσότερο απαγορευόταν η χρήση των φυτοφαρμάκων ολοένα και σε μεγαλύτερες αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές».

Μάλιστα, για την τελευταία ΚΥΑ, ο γνωστός γεωπόνος λέει ότι «κανονικά θα έπρεπε όχι απλά να μην είναι τόσο ευνοϊκή, αλλά να είναι ακόμα πιο αυστηρή σε ό,τι αφορά τις αποστάσεις χρήσης φυτοφαρμάκων από κατοικημένες περιοχές. Όμως, τις μειώνει σε σημείο που ορισμένες φορές επιτρέπει τους ψεκασμούς με θανατηφόρα φυτοφάρμακα και κοντά στις αυλές των σπιτιών»!

 

Ένας παλιός… κίνδυνος επιστρέφει

Εξάλλου, ο ίδιος λέει ότι «με την ίδια συμφωνία επανέρχονται σε κυκλοφορία θανατηφόρες χημικές ουσίες που από χρόνια είχαν απαγορευτεί, όπως είναι το Λανέιτ, το Ραουντάπ και σωρεία άλλων. Λογική ερμηνεία στις διατάξεις αυτής της απόφασης δεν υπάρχει, αφού μεγιστοποιεί τον κίνδυνο για τον άνθρωπο και τα ζώα, μολύνει υπέργειες και υπόγειες περιοχές, κοντά σε κατοικημένα σημεία, σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς κ.λπ., όταν είναι γνωστό ότι πολλά από τα φυτοφάρμακα μεταφέρονται και υπέργεια και υπόγεια σε μεγάλες αποστάσεις, φτάνοντας ακόμη και σε μεγάλα ύψη της ατμόσφαιρας».

Καταλήγοντας, ο γεωπόνος λέει ότι η ημερομηνία έκδοσης αυτής της απόφασης “λέει” και το γιατί εκδόθηκε αυτή η απόφαση… «Τη 15η Ιουλίου 2015, ενώ τις ημέρες εκείνες η Ελλάδα βρισκόταν στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της, με κίνδυνο την πλήρη χρεωκοπία, η τότε κυβέρνηση βρήκε το χρόνο να ασχοληθεί με όντως τριτεύον για τη χώρα θέμα και όχι εξειδικευμένο, όταν όλα τα μεγάλα θέματα για τη χώρα ήταν σε πλήρη παράλυση. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η συγκεκριμένη ΚΥΑ το μόνο σκοπό που είχε ήταν να προωθήσει τα συμφέροντα των ισχυρών εταιρειών φυτοφαρμάκων, που εκμεταλλεύτηκαν επιτυχώς την ανικανότητα, αλλά και την ανευθυνότητα των αρμόδιων υπουργών»…

 

“Τοξικό” σχέδιο για τα παρασκευάσματα

Όπως αποκαλύπτει στη “Νέα Κρήτη”, προσκομίζοντάς μας και τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου στα θέματα αυτά Δημήτρης Πετράκης, «ο αρμόδιος του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Βλάχος καταρχήν άλλαξε το ΧΝ και ΧΙ στις συσκευασίες των φυτοφαρμάκων. Πρόκειται για διεθνείς χαρακτηρισμούς στα φυτοφάρμακα. Ο πρώτος σημαίνει “επιβλαβές” και ο δεύτερος σημαίνει “ερεθιστικό”. Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία τοξικότητας, που είναι το “Τ”. (δηλαδή, “τοξικό”).

Ζήτησε λοιπόν από τους γεωπόνους που πουλάνε τα φυτοφάρμακα το Σεπτέμβριο του 2014, με ένα μήνα περιθώριο, να απαντήσουν εάν δέχονται τα παρασκευάσματά τους, αντί για ΧΝ και ΧΙ, να εφαρμόσουν την ένδειξη Χ! Αυτό το έκανε για να προλάβουν οι εταιρείες να αλλάξουν τις ετικέτες στα παρασκευάσματα. Και μαζί με αυτό ζήτησε και τις απόψεις σε σχέση με τις αποστάσεις των ψεκασμών μέχρι τέλος του Οκτωβρίου του 2014»…

Σύμφωνα με τον κ. Πετράκη, ο κ. Βλάχος επικαλέστηκε στη συνέχεια τα “αιτήματα” που του εστάλησαν, αλλά καμία αναφορά από επίσημο επιστημονικό φορέα που να λέει για παράδειγμα ότι «μειώθηκαν οι ασθένειες, τα φάρμακα είναι λιγότερο τοξικά, οι αγρότες μας είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι»…

 

Υπό προϋποθέσεις

Μεταφέραμε στον πρόεδρο του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκο Στεφανάκη αυτά τα στοιχεία, για να καταγράψουμε και τη δική του άποψη, που είναι θετική αλλά υπό προϋποθέσεις… Όπως εξηγεί ο ίδιος, «αυτές οι χιλιομετρικές αποστάσεις που ίσχυαν πριν δεν μπορούσαν στην πράξη να εφαρμοστούν. Εάν με τη νέα απόφαση εφαρμοστούν σωστά όλα όσα προβλέπονται, δε θα έχουμε προβλήματα. Αλλιώς, αν έχουμε και πάλι τα προβλήματα που υπήρχαν μέχρι τώρα, ασφαλώς και αυτά τα μέτρα θα αποδειχτούν επικίνδυνα», λέει ο κ. Στεφανάκης.

Ο ίδιος επισημαίνει, επίσης, ότι έχουν πλέον παραχθεί πολύ εξελιγμένα μηχανήματα χαμηλών πιέσεων, που “εγγυώνται” την ασφάλεια των χρηστών και ευρύτερα της κοινωνίας, αρκεί ασφαλώς να συνδυάζονται αυτά και με τις άλλες προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

 

Θέμα παιδείας

«Έχει να κάνει με την παιδεία των παραγωγών και όχι τόσο με την απόσταση των ψεκασμών»… Την άποψη αυτή εκφράζει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, λέγοντας στην εφημερίδα μας: «Καταρχήν, χρειάζεται σεβασμός πάνω στο ίδιο το φάρμακο. Και αυτό έχει να κάνει με την ίδια την παιδεία του κόσμου. Για παράδειγμα, βάζουν να περάσουν από κάποιο τεστ και πληρώνουν χρήματα οι αγρότες, μόνο και μόνο για τους πάρουν τα χρήματά τους και να τους βάλουν και σε ταλαιπωρία. Οι παλιοί άνθρωποι αλλά και οι νέοι σήμερα, αν έχουν παιδεία, έδειχναν και δείχνουν σεβασμό στο περιβάλλον και στο συνάνθρωπο είτε αν είναι στα 10 μέτρα να ραντίσουν, είτε αν είναι στα 500. Μπορεί να γίνει σωστά η όλη διαδικασία, αρκεί τα φάρμακα που διακινούνται στην αγορά να είναι τα ενδεδειγμένα».

www.neakriti.gr

Χριστόφορος Παπαδάκης

Loading