Στην Καρδιά της ηφαιστειακής τέφρας στην Σαντορίνη…ένας Τυμπακιανός φτιάχνει τα καλύτερα κρασιά του κόσμου (Εικόνες – Βίντεο)
xatzidakis

Το οινοποιείο Χατζηδάκη, είναι πολυβραβευμένο και τα κρασιά του βρίσκονται μέσα στις προτιμήσεις των κορυφαίων οινόφιλων δημοσιογράφων και εφημερίδων. Σκαμμένο ολόκληρο, μέσα στην άσπα του Πύργου, είναι υποβλητικό και προσφέρει μια σπάνια αίσθηση δημιουργίας, παράδοσης και ποιότητας.

Η -δεύτερη- επίσκεψή μας, ήταν τυχερό να έχει ως οδηγό την υπεύθυνη του επισκέψιμου τμήματος. Τη εύχαρι, ευγενέστατη και πολύ καταρτισμένη κ. Σοφία Δημόγλου, με το αβίαστο χαμόγελο της φιλοξενίας, την ανυπόκριτη προσήλωση στη δημιουργία του κρασιού και την πρόθυμη ανταπόκριση σε κάθε ερώτημα. Συμπέρασμα;.

ΔΗΜΟΓΛΟΥ2-300x158

Το Οινοποιείο Χατζηδάκη, είναι κόσμημα. Αποκρυστάλλωση ενός οράματος για το κρασί και δέους για κάτι που δεν δανείζεται από την παράδοση. Την υπηρετεί!.

Ύμνος από το διεθνές πρακτορείο σε 3 ελληνικά νησιά με τα κρασιά τους

“Πιείτε τα νησιά” είναι ο τίτλος του αφιερώματος του πρακτορείου Bloomberg σε “ιδανικά για το καλοκαίρια” κρασιά από τη Μεσόγειο. 

Το Bloomberg υμνεί 3 ελληνικά νησιά με τα κρασιά τους :

Tα ελληνικά νησιά εξάγουν εξαιρετικές ποικιλίες κρασιού, με το πρακτορείο να αναφέρει πως η Σαντορίνη, η Κεφαλλονιά και η Κρήτη είναι τα τρία ελληνικά νησιά, που δημιουργούν τα πιο εύγευστα κρασιά.

Η Σαντορίνη με τις μαύρες παραλίες και τα ασβεστωμένα σπίτια είναι το πιο αγαπητό νησί των τουριστών. Η πράσινη και ορεινή Κεφαλλονιά έχει μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες, με χρυσή άμμο, που προσκαλούν τους παραθεριστές να περπατήσουν με γυμνά πόδια και αποτελεί το πιο σημαντικό σημείο παραγωγής οίνου, στα νησιά του Ιονίου.

Τέλος, η Κρήτη είναι γνωστή στους λάτρεις της αρχαιολογίας για το διάσημο χώρο της Κνωσού, τον αθλητισμό και φυσικά την οινοποιητική παράδοση της,  που χρονολογείται 4000 χρόνια.

Οι προτάσεις:

  • 2014 Hatzidakis Assyrtiko Santorini (17.80€): Ένα λευκό κρασί, φτιαγμένο από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας. Έχει έντονα αλμυρή γεύση, με τόνους λεμονιού.
  • 2014 Gentilini Robola Cephalonia (17.80€): Φρέσκος  και  ελαφρύς λευκός οίνος , που συνδυάζει τις μεταλλικές νότες με τις εσπεριδοειδείς.
  • 2013 Douloufakis Dafnios Liatiko Crete (16.50€): Το κόκκινο λιάτικο σταφύλι είναι γηγενές στην Κρήτη. Τα κόκκινα φρούτα του κρασιού προσφέρουν μια καθαρή, πικάντικη γεύση.

Ο Χαρίδημος Χατζηδάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τυμπάκι. Σπούδασε στην Ανώτερη Σχολή Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών. Ο στόχος του Χαρίδημου είναι να διερευνήσει τις γηγενείς ποικιλίες της Σαντορίνης, και να αναδείξει τον πλούτο του Σαντορινιού αμπελώνα που έχει ακόμα πολλά «κρυμμένα μυστικά»! Σήμερα καλλιεργεί 100 στρέμματα και σε όλα εφαρμόζει βιολογική καλλιέργεια!

xaris;xaris 1xaris 2xaris

Το 1996 η Κωνσταντίνα έδειξε στον Χαρίδημο τον αμπελώνα της οικογένειάς της, στο  χωριό Πύργος Καλλίστης, στο δρόμο για το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία.

Ήταν παραμελημένος, γιατί οι γονείς της (Γεώργιος & Αικατερίνη Χρυσού), είχαν φύγει από τη Σαντορίνη μετά το σεισμό του 1956, όπου εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Έτσι από τότε έως το 1996 κανείς δεν καλλιεργούσε το συγκεκριμένο κτήμα. Τελικά ο Χαρίδημος έκανε αναμπέλωση και το καλλιεργεί από τότε έως σήμερα βιολογικά.

Κατά την επίσκεψή τους στον αμπελώνα, ο Χαρίδημος είδε μια σπηλιά στο βάθος του κτήματος. Εδώ μπορούμε να κάνουμε ένα «Καναβάκι» είπε ο Χαρίδημος. «Κάναβες» στην Σαντορίνη λέγονται τα Οινοποιεία.

Κι έτσι το μικρό υπόσκαφο Οινοποιείο έγινε με υπομονή, επιμονή, ενθουσιασμό και πολλή δουλειά, από όνειρο ζωής πραγματικότητα!

xaris oinopoio