ta fidakia tis panagias

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, περίπου από τις 6 έως και τις 15 Αυγούστου ένα μικρό χωριό στην Κεφαλλονιά βιώνει ένα ξεχωριστό φαινόμενο: τα φιδάκια της Παναγίας κατακλύζουν την εκκλησία του χωριού τους.

Τοποθετημένο 25 χλμ. μακριά από το Αργοστόλι, το χωριό Μαρκόπουλο έχει γίνει διάσημο εξαιτίας αυτής της αξιοθαύμαστης παράδοσης που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στην Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Πώς όμως ξεκίνησε αυτή η παράξενη παράδοση, πιστοί κι ιερείς να συνυπάρχουν μαζί με τα άκακα φίδια τις άγιες αυτές ημέρες;

Τα ιερά φιδάκια

Ο θρύλος θέλει τους ανθρώπους του χωριού να κτίζουν τη μονή στο συγκεκριμένο σημείο καθώς κάθε φορά που μετέφεραν την εικόνα της Παναγίας σε άλλο μέρος, εκείνη επέστρεφε με τρόπο μαγικό στις ρίζες ενός συγκεκριμένου δέντρου.

Αρκετά χρόνια αργότερα, χτίστηκε μία γυναικεία Μονή στην περιοχή, με τις μοναχές να είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια και τη φροντίδα της εικόνας. Η ζωή τους περνούσε μέσα στη γαλήνη, όπου μία μέρα εμφανίστηκαν πειρατικά πλοία στον ορίζοντα, έτοιμα για να πλιατσικολογήσουν τον τόπο.

Εκείνη την ώρα, θέλει ο θρύλος, λίγες στιγμές πριν οι πειρατές φτάσουν στο Μοναστήρι, τα φιδάκια της Παναγίας να κάνουν την εμφάνισή τους. Να κατακλύζουν τον τόπο γύρω από τη Μονή, να φυλάνε την εικόνα και να τρέπουν τους πειρατές σε άτακτη φυγή.

Είναι επικίνδυνα;

Λέγεται πώς κανείς από τους ειδικούς που έχουν εξετάσει τα φιδάκια δεν μπορεί να τα κατατάξει σε άποιο από τα γνωστά είδη. Αυτά είναι γκρίζα, λεπτά και το μήκος τους δεν ξεπερνά το ένα μέτρο. Το δέρμα τους είναι βελούδινο και στο κεφάλι, όπως και την άκρη της γλώσσας τους, σχηματίζεται ένας μικρός σταυρός.

Όπως είναι ευρύτερα γνωστό τα φιδάκια θεωρούνται θαυματουργά και ακίνδυνα, γι’ αυτό και οι πιστοί τα αγγίζουν χωρίς φόβο. Άλλωστε αποτελούν και έναν από τους κυριότερους λόγους που κάποιος επισκέπτεται το Δεκαπενταύγουστο το νησί.

Δείτε το ντοκιμαντέρ για τα Φιδάκια της Παναγίας

daynight.gr

Loading