Θα πάθετε πλάκα για το πόσες γεωτρήσεις και πηγάδια υπάρχουν στην Κρήτη από την πρώτη επίσημη καταγραφή
 

geotrisis

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από τον Γεωλόγο – Διευθυντή της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρίνο Κριτσωτάκη, στη εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη στο Ράδιο Κρήτη, αναφορικά με τις γεωτρήσεις και τα πηγάδια που υπάρχουν στο νησί, μετά την καταγραφή που έγινε για την κατάρτιση του Εθνικού Μητρώου Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ). Πρόκειται ουσιαστικά για τις επίσημες άδειες χρήσης νερού που έχουν εκδοθεί και φτάνουν τις 11.000, ενώ πολλά ακόμη αιτήματα που πρέπει να καταχωρηθούν και να διεκπεραιωθούν και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 15.000.

Το νησί για να υδρευτεί ετησίως απαιτούνται 75 εκατ. κυβικά νερού, ενώ για την άρδευση, το πότισμα δηλαδή των καλλιεργειών απαιτούνται 240 εκατ. κυβικά.

Οι αγρότες του νησιού δήλωσαν πηγάδια και γεωτρήσεις και τα στοιχεία έχουν περιέλθει στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης προς αξιοποίηση, σε μία περίοδο που το νησί, κυρίως το ανατολικό τμήμα του, αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα λειψυδρίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αγρότες του νησιού, στην Κρήτη υπάρχουν 4.395 γεωτρήσεις και 5.548 πηγάδια. Την ίδια ώρα υπάρχουν καταγεγραμμένες 667 πηγές, 12 φράγματα, μία λίμνη, η λίμνη Κουρνά και 52 υδρομαστευτικές στοές,
Η ετήσια αδειοδοτημένη ποσότητα νερού φτάνει τα 299,52 εκατομμύρια κυβικά, εκ των οποίων τα 199 εκατ. κυβικά προέρχονται από τις γεωτρήσεις.

statistika1.png

 

statistika2.png

 

statistika3.png

 

statistika4.png

Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία αδειών χρήσης ύδατος στην Κρήτη

GEOTRISIS GEOTRISIS1 GEOTRISIS2 GEOTRISIS3