• 21 Ιουνίου, 2024

Θλίψη για τον θάνατο του Γιώργη Τζίτζικα (Μπαχρή), μια εμβληματική μορφή της αντίστασης

Vinkmag ad

Πλήρης ημερών, στα 102 του χρόνια, έφυγε από τη ζωή στο Σακραμέντο των ΗΠΑ, ο Γεώργιος Τζίτζικας (Μπαχρής), με καταγωγή, από το Άνω Μέρος Ρεθύμνου.

Μια εμβληματική μορφή της αντίστασης, των κοινωνικών αγώνων και της μεταλαμπάδευσης του πατριωτισμού στην ομογένεια.

Στη διάρκεια της Κατοχής αποτέλεσε επίλεκτο μέλος της ανταρτικής ομάδας Πετρακογιώργη και έλαβε μέρος σε πολλές αποστολές. Συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στη μάχη στο Τραχήλι (Αύγουστος 1943), στο σαμποτάζ στα Ξεροκάμπια Αγίου Βασιλείου (Ιούλιος 1944) και στη Μάχη της Μαδαρής (Αύγουστος 1944).

Μετά την αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής από το Ηράκλειο, υπηρέτησε στο Φρουραρχείο της πόλης. Μεταπολεμικά μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και εγκαταστάθηκε στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια. Εξελέγη δύο φορές πρόεδρος της Παγκρητικής Ενώσεως Αμερικής και τιμήθηκε με πολλά μετάλλια και διακρίσεις.

Ο Γεώργιος Τζίτζικας πέθανε περιστοιχισμένος από την οικογένειά του, στο Σακραμέντο. Διατήρησε την διαύγειά του και την επαφή του με την πατρίδα μέχρι το τέλος. Πρόλαβε να χαρεί το βιβλίο των Απομνημονευμάτων του που εκδόθηκε στα ελληνικά και στα αγγλικά από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

Μας χάρισε την αγάπη του και μας τίμησε με την εμπιστοσύνη του. Θα τον θυμόμαστε, γενναιόδωρο και ευθύ, όπως ήταν. Θα τον θυμόμαστε για τη συμβολή του στη λευτεριά της πατρίδας.

Loading

  Read Previous

  Επιχορήγηση δήμων για την προστασία των αδέσποτων ζώων

  Read Next

  37χρονος στην Κρήτη Κατηγορείται για ασέλγεια σε παιδιά ενώ τους… έκανε ιδιαίτερα μαθήματα

  Leave a Reply

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Most Popular