“Τι χρειαζόμαστε για να ζήσουμε στην Κρήτη; Έχουμε κρέας, ελιές, ρακή και τον ήλιο”- “Έχετε και την αλληλεγγύη”!
raki

Ρεπορτάζ γερμανικής εφημερίδας στην Κρήτη
Τι χρειαζόμαστε για να ζήσουμε; Έχουμε κρέας, ελιές, ρακή και τον ήλιο.
Την απάντηση αυτή δίνουν Κρητικοί σε ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα ο γερμανική ηλεκτρονική εφημερίδα Heise-Foren, η δημοσιογράφος της οποίας, Ulrich Heyden, βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Κρήτη και μίλησε με κατοίκους του νησιού, αλλά και Γερμανούς που ζουν εδώ. Μάλιστα μια Γερμανίδα, που ζει στην Κρήτη, δίνει τη δική της προσθήκη στην απάντηση των Κρητικών: “έχουν και έντονο το αίσθημα της αλληλεγγύης”. Ακόμα και στους ίδιους τους Γερμανούς, την επίσημη πολιτική της ηγεσίας των οποίων οι Κρητικοί απεχθάνονται, όπως γράφει η γερμανική διαδικτυακή εφημερίδα.
Η Γερμανίδα, που δραστηριοποιείται στον χώρο του κοσμήματος επί πολλά χρόνια, λέει ότι οι Κρητικοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να βοηθήσουν τον σύζυγό της σε ένα ατύχημα που είχε πρόσφατα.
Για πολλές οικογένειες, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, γράφει η γερμανική εφημερίδα. Και μεταφέρει τη μαρτυρία ενός νεαρού Κρητικού: ένας 17χρονος φίλος του πήδηξε από τον πέμπτο όροφο κτιρίου, από ντροπή, επειδή δεν μπόρεσε να εμποδίσει την κατάσχεση του σπιτιού των γονιών του από την τράπεζα…
“Η Ελλάδα είναι πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, γι ‘αυτό θέλουν να μας καταστρέψουν”, λέει ένας άλλος Κρητικός. “Ο Σόιμπλε και η Μέρκελ θέλουν να καταστρέψουν την Ελλάδα;”, ρωτά ο Γερμανός δημοσιογράφος. “Όχι, οι δανειστές, οι μεγάλες δυτικές τράπεζες”, απαντά εκείνος, προφανώς με διακριτικότητα έναντι του Γερμανού συνομιλητή του…
Ένας άλλος Κρητικός, ένας Χανιώτης, δίνει και μια περιγραφή για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξηγώντας προφανώς και τη νίκη του στις πρόσφατες εκλογές. “Η Ελλάδα – λέει- χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα. Το ένα είναι κατά του Τσίπρα, το άλλο τον μισεί. Αλλά τον ψηφίζουν, ούτως ή άλλως, γιατί δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από αυτόν”!
 

Candianews με πληροφορίες από heise.de