Τι είναι αλήθεια και τι μύθος γύρω από το φαινόμενο από “Κεραυνός”; Πότε κινδυνεύουμε;;

Vinkmag ad

keraunos-770x576

Σωρεία ηλεκτρικών εκκενώσεων, δηλαδή κεραυνών, σφυροκόπησαν το βράδυ της Τρίτης   που πέρασε  την Κρήτη.

 

 

Χρειάζεται προσοχή, αφού δεν είναι όλες οι περιοχές καλυμμένες από αλεξικέραυνα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι κεραυνοί χτυπούν, ακόμη κι αν κοντά υπάρχει αλεξικέραυνο.

Διαβάστε παρακάτω κάποιους μύθους και αλήθειες για το εν λόγω φαινόμενο.

 

Μύθος: Αν είστε σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, θα πρέπει να καθίσετε κοντά στο έδαφος για να μειώσετε τον κίνδυνο να χτυπηθείτε από τον κεραυνό.

 

Αλήθεια: Το να καθίσετε κοντά στο έδαφος δεν σας παρέχει ασφάλεια σε εξωτερικούς χώρους. Τρέξτε σε κάποιο κτίριο ή σε όχημα με οροφή. Εάν είστε πάρα πολύ μακριά για να καταφύγετε σε μία από τις δύο επιλογές, δεν έχετε καμία άλλη καλή εναλλακτική λύση. Δεν είστε πουθενά ασφαλής σε εξωτερικούς χώρους.

 

Μύθος: Ο κεραυνός δεν χτυπά ποτέ το ίδιο σημείο δύο φορές.

 

Αλήθεια: Ο κεραυνός χτυπάει συχνά το ίδιο σημείο επανειλημμένα, ειδικά αν αυτό είναι ένα ψηλό, μυτερό και απομονωμένο αντικείμενο. Το Empire State Building στη Νέα Υόρκη χτυπιέται περίπου 100 φορές το χρόνο.

 

Μύθος: Αν δεν βρέχει ή δεν υπάρχουν σύννεφα στον ουρανό, είστε ασφαλείς από τους κεραυνούς.

 

Αλήθεια: Ο κεραυνός συχνά χτυπάει σε απόσταση μεγαλύτερη από πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της καταιγίδας, μακριά από την περιοχή βροχόπτωσης ή την περιοχή του καταιγιδοφόρου συννέφου.

Ο «κεραυνός εν αιθρία» μπορεί να χτυπήσει 15-χιλιόμετρα μακριά από την καταιγίδα.

 

Μύθος: Τα ελαστικά των αυτοκινήτων σας προστατεύουν από έναν κεραυνό λόγω της μόνωσης από το έδαφος.

 

Αλήθεια: Τα περισσότερα αυτοκίνητα παρέχουν ασφάλεια από τους κεραυνούς, αλλά αυτό οφείλεται στην μεταλλική σκεπή και στις μεταλλικές πλευρές του αυτοκινήτου και όχι στα ελαστικά από καουτσούκ. Θυμηθείτε τα κάμπριο αυτοκίνητα, οι μοτοσικλέτες, τα ποδήλατα, τα οχήματα χωρίς οροφή και τα αυτοκίνητα με πλαστική οροφή δεν προσφέρουν προστασία από τους κεραυνούς. Όταν κεραυνός χτυπά ένα όχημα, τότε το ηλεκτρικό ρεύμα περνά μέσα από το μεταλλικό σκελετό στο έδαφος. Μην ακουμπάτε στις πόρτες κατά τη διάρκεια της καταιγίδας.

Μύθος: Κάποιος που έχει χτυπηθεί από κεραυνό είναι ηλεκτρισμένος. Εάν τον αγγίξετε, θα πάθετε ηλεκτροπληξία.

 

Αλήθεια: Το ανθρώπινο σώμα δεν αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια. Είναι απόλυτα ασφαλές να αγγίξετε κάποιον που έχει χτυπηθεί από κεραυνό για να του προσφέρετε τις πρώτες βοήθειες. Αυτός είναι ο χειρότερος μύθος για τους κεραυνούς. Φανταστείτε ότι κάποιος άνθρωπος μπορεί να πεθάνει επειδή οι άνθρωποι φοβούνται να του παρέχουν καρδιοπνευμονική ανάνηψη!

 

Μύθος: Εάν είστε σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, θα πρέπει να αναζητήσετε καταφύγιο κάτω από ένα δέντρο για να μείνετε στεγνοί.

 

Αλήθεια: Το να στέκεσαι κάτω από ένα δέντρο είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία πρόκλησης ατυχημάτων από κεραυνούς. Καλύτερα να βραχείτε από το να σας χτυπήσει κεραυνός!

 

Μύθος: Αν είστε σε ένα σπίτι, είστε 100% ασφαλείς από τους κεραυνούς.

 

Αλήθεια: Ένα σπίτι θεωρείται ένα ασφαλές μέρος κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, αρκεί να αποφύγετε οποιοδήποτε αντικείμενο από το οποίο περνάει το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνετε μακριά από ενσύρματα τηλέφωνα, ηλεκτρικές συσκευές, καλώδια, καλώδια τηλεόρασης, υπολογιστές, υδραυλικά, μεταλλικές πόρτες και παράθυρα. Τα παράθυρα είναι επικίνδυνα για δύο λόγους: κατά πρώτον ο ισχυρός άνεμος κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, μπορεί να πετάξει αντικείμενα στο παράθυρο, με αποτέλεσμα να σπάσει και να θρυμματίσει το τζάμι και δεύτερον, σε παλιά σπίτια, σε σπάνιες περιπτώσεις, το ηλεκτρικό ρεύμα των κεραυνών μπορεί να διέλθει από τις ρωγμές στις πλευρές των παραθύρων.

 

Μύθος: Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο παίρνοντας μέρος σε κάποια δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα σε ένα παιχνίδι, δεν υπάρχει πρόβλημα στο να ολοκληρώσετε τη δραστηριότητα προτού αναζητήσετε καταφύγιο.

 

Αλήθεια: Πολλές ανθρώπινες απώλειες λόγω χτυπήματος από κεραυνό οφείλονται στο γεγονός πως δεν αναζήτησαν καταφύγιο εγκαίρως. Καμία δραστηριότητα ή παιχνίδι δεν αξίζει να τραυματιστείτε ή να σκοτωθείτε από κεραυνό. Αναζητείστε άμεσα κατάλληλο καταφύγιο εάν αντιληφθείτε κεραυνική δραστηριότητα. Οι ενήλικες είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των παιδιών.

 

Μύθος: Κατασκευές οι οποίες εξ ολοκλήρου ή τμηματικά είναι κατασκευασμένες από μέταλλα (κοσμήματα, κινητά τηλέφωνα, ρολόγια), ελκύουν τους κεραυνούς.

 

Αλήθεια: Το υψόμετρο, μυτερά αντικείμενα καθώς απομονωμένα αντικείμενα στο χώρο είναι οι κύριοι παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν που ένας κεραυνός θα χτυπήσει. Η παρουσία μετάλλων δεν κάνει καμία απολύτως διαφορά στο τόπο που θα χτυπήσει εν τέλει ο κεραυνός. Τα βουνά παρά το γεγονός ότι αποτελούνται κυρίως από πέτρα, δέχονται χτυπήματα από κεραυνούς αρκετές φορές κατά τη διάρκεια ενός έτους. Εάν απειλείστε από μια καταιγίδα, λάβετε άμεσα μέτρα προστασίας με αναζήτηση κατάλληλου καταφυγίου και μην σπαταλήσετε πολύτιμο χρόνο σε μια προσπάθεια να αφαιρέσετε τυχόν μεταλλικά αντικείμενα από επάνω σας. Αν και τα μεταλλικά αντικείμενα δεν ελκύουν τους κεραυνούς, αποτελούν καλό αγωγό του ηλεκτρισμού, και επομένως καλό είναι να μην πλησιάζετε σε μεταλλικές κατασκευές όπως φράχτες, σιδηροδρομικές γραμμές, κερκίδες κλπ

 

Μύθος: Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο και έχετε την αίσθηση πως ένας κεραυνός απειλεί να χτυπήσει στην περιοχή που βρίσκεστε, είναι ασφαλές να ξαπλώσετε στο έδαφος.

 

Αλήθεια: Το να ξαπλώσετε στο έδαφος όχι μονάχα δε σας προστατεύει, αντιθέτως αυξάνει την πιθανότητα να χτυπηθείτε, ενδεχομένως θανατηφόρα, από το ηλεκτρικό ρεύμα του κεραυνού το οποίο διαρρέει το έδαφος. Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, μη σταματήσετε για να ξαπλώσετε στο έδαφος, αλλά συνεχίστε να κινήστε προς αναζήτηση καταφυγίου.

 

Μύθος: Ένας κεραυνός μπορεί να διαδοθεί έως και 20 μέτρα από το σημείο που ήρθε σε επαφή με το έδαφος.

 

Αλήθεια: Η οριζόντια ακτινική απόσταση διάδοσης του ηλεκτρικού ρεύματος ενός κεραυνού από το σημείο στο οποίο ήρθε σε επαφή με το έδαφος έχει μετρηθεί τουλάχιστον στα είκοσι μέτρα. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του εδάφους, οι κανονισμοί ασφαλείας για τους ανθρώπους και τον εξοπλισμό τους κοντά στα όρια της διάδοσης του ηλεκτρικού ρεύματος ενός κεραυνού στο έδαφος, ενδεχομένως να πρέπει να επαναπροσδιοριστούν.

 

 

 

Το παραπάνω κείμενο είναι ακριβής μετάφραση από την ιστοσελίδα http://www.lightningsafety.noaa.gov/myths.shtml

    Read Previous

    Φάκελος Novartis: «Ο κουκουλοφόρος Β είμαι εγώ» – Σοκάρει ο μάρτυρας

    Read Next

    Κοπέλα στο Ηράκλειο “είχε Άγιο” έπεσε από μπαλκόνι του τρίτου ορόφου

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular