Από προχθές οπότε και έγιναν γνωστές οι συλλήψεις , ανοίγουν στόματα στις μικρές κοινωνίες στις οποίες ζουν και δραστηριοποιούνται κατηγορούμενοι

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Μεγάλο κεφάλαιο της δικογραφίας του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, το οποίο εκτιμάται ότι θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω  στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης είναι ο τρόπος με τον οποίο εμπλεκόμενοι «ξέπλυναν» τα κλεμμένα ζώα. Στελέχη της ΕΛΑΣ σημειώνουν με έμφαση ότι υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα με την ισχύουσα νομοθεσία που επιτρέπει στον κάθε ένα να αγοράζει όσα ενώτια επιθυμεί. Μπορεί για παράδειγμα κάποιος  να έχει δέκα ζώα και να εξασφαλίσει 200,500,1000  ενώτια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με μεγάλη ευχέρεια μπορεί να αντικαθιστά τα ενώτια των κλεμμένων ζώων με τα δικά του και  να είναι απόλυτα νομότυπος και …κύριος σε όλες τις διαδικασίες, μεταφοράς, σφαγής κλπ.

Από προχθές οπότε και έγιναν γνωστές οι συλλήψεις , ανοίγουν στόματα στις μικρές κοινωνίες στις οποίες ζουν και δραστηριοποιούνται κατηγορούμενοι. Όπως σχολιάζουν δηκτικά συντοπίτες τους, εμπλεκόμενοι είχαν παραβιάσει κόκκινες γραμμές, τις οποίες σέβονταν ζωοκλέφτες παλιάς κοπής.

Σε δύο μεγάλες ζωοκλοπές οι παθόντες ήταν Ανωγειανοί. Εκτός από τον 28χρονο βασικό κατηγορούμενο, ο οποίος σχετίζεται με τα Ανώγεια, στους κατηγορούμενους συμπεριλαμβάνονται και Ανωγειανοί. Μεταξύ αυτών και δύο 27χρονοι φίλοι. Ο ένας συνελήφθη, ο άλλος κατάφερε να διαφύγει.

Με βάση τη δικογραφία του Οργανωμένου το γεγονός ότι οι παθόντες κτηνοτρόφοι ήταν συγχωριανοί τους, δεν τους απέτρεψε να κλέψουν τα ζώα τους και να τους προκαλέσουν μεγάλη ζημιά. Αναμφίβολα προκύπτει ότι έκαναν λάθη.  Υπερτίμησαν τις δυνάμεις τους και υποτίμησαν σε κάποιες περιπτώσεις τους αστυνομικούς, τους οποίους προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν με κινήσεις αντιπερισπασμού. Οι αναλύσεις από τις κάμερες ασφαλείας, τα στίγματα από σάρωση κεραιών, τους χρόνους και τις χιλιομετρικές αποστάσεις σε συνδυασμό με κάποιες μαρτυρίες, οδήγησαν τις Αρχές στα σωστά μονοπάτια (προς Φόδελε μεριά).

Λάθη έγιναν και με κλεμμένα που βρέθηκαν στους χώρους εμπλεκομένων. Σε έρευνα που είχε γίνει στις 10 Οκτωβρίου στην πατρική οικία του 28χρονου βασικού κατηγορούμενου, αυτός πρόλαβε να διαφύγει πεζός αφού έσπευσε να τον ενημερώσει τηλεφωνικά η μητέρα του, όπως αναφέρεται.

Απογευματινές ώρες συνομιλεί τηλεφωνικά με τον 27χρονο Ανωγειανό που διαφεύγει της σύλληψης. Στη μεταξύ τους συνομιλία φέρονται να σχολιάζουν ότι κακώς ο 28χρονος κράτησε στο ποιμνιοστάσιο του κλεμμένα αιγοπρόβατα ενώ και οι δύο αναφέρουν ότι αν δεν προφυλακιστούν, δεν θα κλέψουν ξανά παρά μόνο για λόγους αντεκδίκησης.

 

 

 

Πηγή: Cretalive.gr

Loading