• 21 Μαΐου, 2024
Vinkmag ad

Ξεσηκώνονται οι αγρότες από την Κρήτη ως τη Θεσσαλία

Vinkmag ad

trakter iraklio

Την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων για όλους τους αγρότες που έχουν τζίρο πάνω από 5.000 ευρώ ετησίως, από τον τζίρο των 15.000 ευρώ ετησίως που ισχύει σήμερα, σχεδιάζει να προτείνει η κυβέρνηση ως “ισοδύναμο” προς τους δανειστές, και την ίδια ώρα οι αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα δηλώνουν ότι επιμένουν σε κινητοποιήσεις, χωρίς καμία περαιτέρω αναμονή!

Αναλυτικότερα και υπό το βάρος των αγροτικών κινητοποιήσεων – που άρχισαν χθες στο Κιλκίς και αναμένεται να επεκταθούν σε πολλές περιοχές της χώρας – ο Βαγγέλης Αποστόλου θα υποστηρίξει το επιχείρημα ότι με αυτόν τον τρόπο, των βιβλίων εσόδων και εξόδων σε περισσότερο κόσμο, θα αυξηθούν τα έσοδα και άρα θα ενισχυθεί ο προϋπολογισμός. Και έτσι, προβάλλοντας αυτό το επιχείρημα και καταθέτοντας αυτό το “ισοδύναμο”, θα ζητήσει μείωση φορολογίας τουλάχιστον για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Εξάλλου, ο Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε ότι οι αγρότες θα πρέπει να καταλάβουν ότι η τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων δεν είναι θέμα φοροδιαφυγής, αλλά δικό τους συμφέρον.

Στο μεταξύ, από κύκλους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαρρέεται ενόψει των κινητοποιήσεων ότι στα έξοδα οι αγρότες, σύμφωνα πάντα με όσα θα προταθούν, θα μπορούν να συμπεριλάβουν αποσβέσεις παγίων, ενώ θα μπορεί να συνυπολογιστεί ως έξοδο και το «οικογενειακό μεροκάματο», δηλαδή η εργασία μέλους της οικογένειας.

Ο υπουργός δήλωσε χθες ότι «ακόμα και κάτι ελάχιστο να μπορέσει η κυβέρνηση να αποκομίσει στις διαπραγματεύσεις αυτό θα βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο» και ζήτησε συγνώμη, παραδεχόμενος ότι η κυβέρνηση υποσχέθηκε πράγματα που δεν μπόρεσε ακόμα να υλοποιήσει!

Πάντως, στις συναντήσεις του με τους εκπροσώπους των αγροτών, ο κ. Αποστόλου ξεκαθάρισε ότι όσον αφορά στο ασφαλιστικό, δηλαδή τη σταδιακή υπαγωγή των αγροτών στο ΤΕΒΕ, γεγονός που συνεπάγεται την αύξηση των εισφορών που καταβάλλουν οι αγρότες, δε θα υπάρξουν αλλαγές.

 

Αγροτικός… “αναβρασμός”

Η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών, όπως λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρός της Πρίαμος Ιερωνυμάκης, έχει προσκαλέσει για τη σημερινή διαδικασία στην αίθουσα συσκέψεων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, όλους τους φορείς της Κρήτης. Έχει προσκαλέσει τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τους βουλευτές, τους δημάρχους και γενικότερα τους εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

«Τους καλέσαμε όλους διότι αυτό που εμείς λέμε είναι ότι η επιβίωση των αγροτών αφορά όλη την κοινωνία, γιατί οι πάντες ζουν από την αγροτική παραγωγή», λέει στην εφημερίδα μας ο κ. Ιερωνυμάκης.

Στην επιτροπή μετέχουν η Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης, οι τέσσερις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, τα Εργατικά Κέντρα του νησιού, εκπρόσωποι των εμπόρων και άλλοι. Σήμερα, εκτός απροόπτου, θα καταλήξουν σε απόφαση τόσο ως προς τη μορφή όσο και ως προς το χρόνο διεξαγωγής των κινητοποιήσεών τους, που μέχρι στιγμής θεωρούνται δεδομένες.

 

Στο Κιλκίς

Χθες, οι αγροτοκτηνοτρόφοι στο Κιλκίς προχώρησαν στις κινητοποιήσεις τους, ξεκινώντας προειδοποιητική κατάληψη στην πρώην Νομαρχία του Κιλκίς με τα τρακτέρ.

Μεταξύ άλλων, διαμαρτύρονται για το διπλασιασμό στο φόρο, τον τριπλασιασμό στις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και για τις εξευτελιστικές τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, όπως το βοδινό κρέας, γεγονός που κάνει ζημιά στο ντόπιο βοδινό, το οποίο και εκτοπίζει από την αγορά.

Στο μεταξύ, ήδη η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών αλλά και η Πρωτοβουλία Αγροτών, μετά τις συναντήσεις που είχαν με τον υπουργό την προηγούμενη εβδομάδα, εξήγγειλαν κινητοποιήσεις. Οι εκπρόσωποι και των δύο συνδικαλιστικών ομάδων τονίζουν ότι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα πλήξουν καίρια τον αγροτικό κόσμο της χώρας, ενώ δε δόθηκαν απαντήσεις και σε σημαντικά αιτήματα που αφορούν γενικότερα την αγροτική παραγωγή.

 

Μπλόκα μέχρι τα Χριστούγεννα στη Λάρισα

Την προηγούμενη Κυριακή, σε σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας, αγρότες αποφάσισαν να στήσουν μπλόκα στους δρόμους και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τα Χριστούγεννα.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών και Αστερουσίων, που συμμετείχαν στην πανελλήνια σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η πρωτοφανής συμμετοχή των αγροτών, καθώς εκπροσωπήθηκαν συνολικά 37 νομοί και 250 φορείς, όπως Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, Αγροτικοί Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα αγροτών, αποδεικνύει αφενός μεν την εκρηκτικότητα των προβλημάτων, αφετέρου δε την αγωνιστική διάθεση για διεκδίκηση λύσεων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αγροτικές κινητοποιήσεις ξεκινούν από τη Δευτέρα στα χωριά με περιοδείες, συσκέψεις, συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα. Στη συνέχεια θα γίνει συντονισμός σε περιφερειακό επίπεδο των αγροτικών κινητοποιήσεων και στις αρχές Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει και πάλι η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, προκειμένου ο αγώνας να συντονιστεί και να κλιμακωθεί σε όλη τη χώρα.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών και Αστερουσίων οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Ηρακλείου για σήμερα, στις 10 το πρωί, σε συντονισμό με τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Loading

  Read Previous

  Τα ισπανικά κηπευτικά ανταγωνιστές των κρητικών

  Read Next

  Δάκρυσαν και οι πέτρες! Δείτε τι έκανε στο γάμο της κόρης του! – Video

  Leave a Reply

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Most Popular