Ζευγάρι στο Ρέθυμνο δημιούργησε το δικό του…. εναλλακτικό κόσμο
05-768x432

Έχοντας τη δική τους θεωρία για τη ζωή, την οποία και έκαναν πράξη, η Ειρήνη Σταγάκη από το Ρέθυμνο και ο σύζυγός της Μάριο από την Αυστρία, ζουν κυριολεκτικά απελευθερωμένοι από τη συμβατική καθημερινότητα.

Επέλεξαν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής που απέχει και θεωρητικά αλλά και πρακτικά από τα κλασικά πρότυπα, έχοντας προχωρήσει στη δημιουργία του δικού τους «επίγειου παράδεισου». 

Με στόχο την πλήρη αυτονόμησή τους, η Ειρήνη και ο Μάριο, δημιουργούν τα πέντε τελευταία χρόνια το δικό τους «θαυμαστό κόσμο», σ’ ένα κτήμα στο Παγκαλοχώρι, ζώντας μόλις 20 λεπτά από το κέντρο της πόλης και απολαμβάνοντας συγχρόνως τη φύση και όλα όσα μπορεί να τους προσφέρει.

Αφορμή για τον εναλλακτικό τρόπο ζωής ήταν ένα γερμανικό ντοκιμαντέρ που είχε σαν θέμα μια οικογένεια που είχε επιλέξει να ζει με αυτόν τον τρόπο. «Μας άρεσε ότι είχαν εξασφαλίσει υψηλότερη ποιότητα ζωής με λιγότερα χρήματα ενώ συγχρόνως παρήγαγαν πολύ λιγότερα σκουπίδια», είπε η Ειρήνη, και πρόσθεσε: «Έτσι σιγά – σιγά ξεκινήσαμε κι εμείς… Βρήκα τον τρόπο να φτιάχνω τα δικά μας καθαριστικά τόσο για την προσωπική μας υγιεινή όσο και για το σπίτι. Σήμερα με τη μέθοδο της ψυχρής παρασκευής σαπουνιού και μετά τη ρευστοποίηση τόσου όσο χρειαζόμαστε, με ελάχιστα ευρώ, εξασφαλίζω την υγιεινή του σπιτιού και τη δική μας για ένα έτος (!) Φτιάχνω ακόμα και τη σκόνη του πλυντηρίου πάντα με φυσικά υλικά. Αφού είδα ότι όλα αυτά λειτουργούν, αποφάσισα να συνεχίσω και πλέον φτιάχνω οδοντόπαστα και ντεοντοράντ με λάδι καρύδας και σόδα, υλικά που είναι αντιβακτηριδιακά και αντιμυκητιακά. Τα  αναφέρω αυτά, θέλοντας να πω ότι υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να είμαστε εντελώς ανεξάρτητοι, φτάνει να θέλουμε να ψάξουμε».

 

07

 

 

 

 

 

Φωτοβολταϊκά και αποθήκευση βρόχινου νερού

Η αυτονομία στη ζωή και την καθημερινότητα της Ειρήνης και του Μάριο, δεν έχει να κάνει μόνο με τα προϊόντα που συνήθως βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ, αλλά και με την αυτονομία τους στην ηλεκτρική ενέργεια και το νερό. Τα 12 πάνελ των φωτοβολταϊκών που βρίσκονται ήδη τοποθετημένα στο κτήμα τους, δίνει τη δυνατότητα να έχουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο μπορεί να «αποθηκευτεί» ώστε να χρησιμοποιηθεί τις μέρες που δεν έχει ήλιο.

Δίπλα στα πάνελ συλλογής ηλεκτρικής ακτινοβολίας, υπάρχει ένας βιότοπος, όπως τον χαρακτήρισαν, που προορίζεται για τη συλλογή του βρόχινου νερού…

Στο κτήμα υπάρχουν βυτία αποθήκευσης νερού 11 τόνων, ενώ στο βιότοπο μπορούν να αποθηκευτούν 150 τόνοι βρόχινου νερού, το οποίο διατηρείται καθαρό χωρίς τη χρήση χλωρίου, καθώς υπάρχει πρόβλεψη να διυλίζεται με φυσικό τρόπο μέσω πετρωμάτων.

Στη συνέχεια το ζευγάρι ανέφερε ότι ξεκίνησαν κι έναν κήπο με οπωροκηπευτικά και φρούτα. «Έχουμε βάλει ένα μικρό κήπο πειραματικά, τον οποίο σκοπεύουμε να μεγαλώσουμε και τον ποτίζουμε με το βρόχινο νερό».

Όπως τόνισε ο Μάριο, συλλέγει βρόχινο νερό και θέλει αυτονομία στην ηλεκτρική ενέργεια, καθώς θεωρεί ότι στο μέλλον και τα δύο αυτά αγαθά θα αποτελέσουν πρόβλημα και θέλει να είναι προετοιμασμένος για ότι κι αν συμβεί.

Ωστόσο όπως επίσης ανέφεραν και οι κατασκευές δεν τελειώνουν ποτέ. «Πάντα θα έχουμε κάτι να κάνουμε ακόμα και όταν τελειώσουν τα βασικά χτισίματα. Τίποτα δε μας εμποδίζει να μεγαλώσουμε τα δωμάτια ή να τα αλλάξουμε ή ακόμα να τοποθετήσουμε μωσαϊκά σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Θα σταματήσουμε όποτε κι αν το αποφασίσουμε. Άλλωστε εμείς απολαμβάνουμε τις κατασκευές μας αλλά και τη δουλειά μας στη γη».

 «Οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει να χαμογελούν»

Ο Μάριο είναι Αυστριακός και όταν γνώρισε την Ειρήνη είδε στο πρόσωπο της την «αδελφή ψυχή». Όταν αποφάσισαν ότι θα μείνουν μαζί, όπως είπε ο ίδιος, από την πρώτη στιγμή οραματίστηκε το χώρο που θα περνούσαν τα υπόλοιπα χρόνια τους. «Ήξερα πως περίπου θα είναι και μίλησα γι’ αυτό στην Ειρήνη. Στην αρχή ήταν δύσκολο να καταλάβει, όμως σύντομα είδε το όραμα να πραγματοποιείται και συμμετέχει ενεργά για την ολοκλήρωσή του».

Η Ειρήνη από την πλευρά της τόνισε: «Είχα καταλάβει από πολύ νωρίς ότι θέλω να ζήσω κοντά στη φύση. Δεν είχα καμία σχέση με τα κλασικά πρότυπα.

Η καθημερινότητά μας είναι αυτό που λέμε, ελεύθερη. Δουλεύουμε για μας και το κάνουμε για όσο θέλουμε. Έχει μέρες που δουλεύουμε πάρα πολλές ώρες και άλλες που ξεκουραζόμαστε. Εμείς το αποφασίζουμε… Τα τελευταία πέντε χρόνια που μένουμε εδώ και δημιουργούμε μόνοι μας το σπίτι μας αλλά και όλα αυτά που χρειαζόμαστε, είμαστε πια καλυμμένοι κι έχουμε ξεφύγει από τις κλασικές καθημερινές συνήθειες. Δεν μας ενδιαφέρει πια να πάμε για καφέ, μας αρέσει να καθόμαστε εδώ, απολαμβάνοντας τον καφέ μας στο χώρο που δημιουργήσαμε ανάμεσα στη φύση».

«Είναι σημαντικό και για τους δυο μας», συνέχισε η ίδια  «ότι χαμογελάμε και απολαμβάνουμε τα δώρα της φύσης. Έχετε δει πολλούς ανθρώπους να χαμογελούν; Εγώ έχω να δω πολύ καιρό. Για το λόγο αυτό, όσο μπορώ, αποφεύγω την κίνηση της πόλης και προγραμματίζω να περνώ δημιουργικά το χρόνο μου με πράγματα που μου αρέσουν και με κάνουν να νιώθω ευτυχισμένη.»

 

04

Κρατούν τη ζωή τους μακριά από την πολιτική

Στο ερώτημα αν παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις, ήταν και οι δύο κατηγορηματικά αρνητικοί. Δεν ενδιαφερόμαστε, τόνισαν, γι’ αυτού του είδους την πολική των χωρών. «Δεν ενδιαφέρομαι και δεν πάω ποτέ να ψηφίσω κανέναν, ούτε στη χώρα μου (Αυστρία) ούτε στην Ελλάδα», τόνισε ο Μάριο.

Σε ερώτηση που αφορούσε τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο ίδιος με τις ελάχιστες λέξεις που ήξερε στα ελληνικά είπε «όλα είναι ψέματα» και συνέχισε να μιλάει στ’ αγγλικά, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του περίφημου δημοψηφίσματος και τονίζοντας τους λόγους που απέχει.

Απόλυτα σύμφωνη με το Μάριο ήταν και η Ειρήνη, η οποία τόνισε ότι ακόμα και όταν χρησιμοποιεί το διαδίκτυο επιλέγει τι θα δει και τι θα ακούσει.

 

Η ενασχόληση της Ειρήνης με τον Οργονίτη

Ένα από τα πράγματα που δίνουν χαρά στην Ειρήνη είναι η κατασκευή οργονίτη. Πρόκειται για ένα κράμα, που όπως το περιέγραψε το κατασκευάζει από 50% ανόργανη και 50% οργανική ύλη. Δηλαδή, μέταλλο, πολυεστέρα και κρύσταλλο χαλαζία. Το αποτέλεσμα είναι μία νέα διάφανη ύλη σκληρής ρητίνης που ονομάζεται οργονίτης. Η κατασκευή του στηρίζεται στον Αυστριακό ψυχαναλυτή Βίλχελμ Ράιχ αλλά και σε μετέπειτα βελτιώσεις. Στον οργονίτη αποδίδονται ιδιότητες όπως βελτίωση της διάθεσης, του ύπνου, εξισορρόπηση ενέργειας, μετατροπή αρνητικής ενέργειας σε θετική, βοήθεια στην ανάπτυξη των φυτών κ.α.

Η Ειρήνη φτιάχνει για φίλους διάφορες κατασκευές, καθώς θεωρεί τη βοήθεια του οργονίτη πολύ σημαντική αφού όπως τόνισε η ίδια έχει δεκάδες παραδείγματα για τη λειτουργία τους.

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

rethemnosnews.gr