Ηράκλειο: «Σκηνοθέτησε» κλοπή για να πάρει χρήματα από την ασφάλεια
«Δεν αποτελεί εκτόνωση η πολιτική κρίση που σημειώνεται στη Γαλλία. Αντιθέτως, είναι ένα βήμα προς την όξυνση της κρίσης με αβέβαια προοπτική. Διότι η επιλογή νέου πρωθυπουργού και νέας κυβέρνησης, η οποία να συγκεντρώνει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση, δεδομένου ότι η Εθνοσυνέλευση είναι κατακερματισμένη σε τρία διαφορετικά μπλοκ, τα οποία δεν μπορούν να συνεργαστούν. Και από την άλλη μεριά, η δημοφιλία Μακρόν έχει καταρρεύσει», επισήμανε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Ιωακειμίδης, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews “PRIME” και τον Ηλία Σιακαντάρη, με αφορμή τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και ενόψει του διαγγέλματος του Εμανουέλ Μακρόν.
Ο κ. Ιωακειμίδης ανέφερε: «Είναι ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τη Γαλλία και όταν είναι δύσκολα για τη Γαλλία, είναι και για την Ευρώπη συνολικά»
Ο ίδιος είπε, ακόμη:
«Τα σπρεντς στη Γαλλία και το κόστος δανεισμού ήταν πολύ υψηλότερο από αυτό της Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή αυτή την εβδομάδα. Και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει κανείς, κυρίως στη Γαλλία, να επαναπαυθεί, ότι έχουμε εξασφαλίσει κατά κάποιο τρόπο την ανοχή των αγορών.
Εάν τα πράγματα οξυνθούν, τότε θα αντιμετωπίσει δυσκολίες και αν το έλλειμμα στον προϋπολογισμό παραμένει πάνω από το 6% που είναι σήμερα, χωρίς να μπορέσει δηλαδή η κυβέρνηση να λάβει να υιοθετήσει έναν προϋπολογισμό που να τον μειώνει τουλάχιστον και να στείλει ένα μήνυμα στις αγορές ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα.
Και δυστυχώς, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις και για την Ευρωζώνη και για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. Και ο,τιδήποτε επηρεάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη μοιραίως επηρεάζει αρνητικά και την Ελλάδα».
Σημείωσε, επιπλέον:
«Οπωσδήποτε η Γαλλία έχει μια ειδική αντιμετώπιση και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όταν ήταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν ρωτήθηκε γιατί αντιμετωπίζει προνομιακά τη Γαλλία, απάντησε “Γιατί απλά είναι η Γαλλία”. πομένως, αυτό λίγο πολύ ισχύει και σήμερα.
Πολύ περισσότερο που η πρόεδρος της Επιτροπής, η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπήρξε αρχική επιλογή του προέδρου Μακρόν. Αλλά παρά ταύτα, αυτό, δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα.
Με άλλα λόγια, η δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το λέω με επιεικείς όρους. Το έλλειμμα είναι υψηλό. Είναι διπλάσιο πάνω από το διπλάσιο του ορίου που ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, το 3% (…)
Το χρέος ξεπερνάει το 100% 112 % ή κάτι τέτοιο. Επομένως όλο αυτό δεν είναι βιώσιμο στην προοπτική του χρόνου.
Και κατά συνέπεια οποιαδήποτε κυβέρνηση θα πρέπει να το αντιμετωπίσει. Βεβαίως, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με έναν προϋπολογισμό ο οποίος να είναι κατά κάποιο τρόπο ισόρροπο και συμμετρικό, ώστε να μην πλήττει δυσανάλογα τα λαϊκά στρώματα».
Ο κ. Ιωακειμίδης καταλήγοντας επισήμανε: «Τα φιλόδοξα σχέδια που είχε και εξακολουθεί να έχει ο Μακρόν δεν θα μπορέσουν ενδεχομένως να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν. Και αυτό είναι δυστύχημα για την Ευρώπη συνολικά».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος