Μόνο ο Θεός για το 3χρονο αγγελούδι στο Ηράκλειο – Διοικητής ΠΑΓΝΗ: «Περιμένουμε ένα θαύμα»
Μεγάλη έρευνα να συνδέσει τους τόπους μαρτυρίου με τη μνήμη, κάνει ο υποψήφιος Διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, υπεύθυνος στο πρόγραμμα δράσης ιστορίας μνήμης πολιτισμού και δημοσίων σχέσεων στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, Νίκος Κοσμίδης.
Ο ίδιος έχει επισκεφθεί περιοχές όπου οι Έλληνες πολεμιστές έγραψαν με τον ηρωισμό τους το σύγχρονο έπος του 1940.
Όπως τόνισε ο κ. Κοσμίδης στην ΕΡΤ, τα τελευταία χρόνια είναι αρκετοί οι επισκέπτες από την Ελλάδα που είναι συγγενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς, που επισκέπτονται αυτά τα ιστορικά μέρη, εκεί όπου οι άνθρωποί τους έπεσαν ηρωϊκώς μαχόμενοι και μάλιστα κάποιοι από αυτούς παραμένουν άταφοι, καθώς έχουν χαθεί τα στοιχεία ή και ακόμα δεν υπάρχουν αναζητήσεις από συγγενείς τους.
Μάλιστα, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να διοργανωθεί μία επίσκεψη μαθητών στα ιστορικά μέρη αυτά, όπου μπορούν να είναι προσβάσιμα, έχοντας την ιδέα πως είναι ο καλύτερος τρόπος της διδαχής της Ιστορίας.
Επιπλέον πρόσθεσε πως και στο Άνω Καρυόφυτο Ξάνθης γίνονται κινήσεις σε συνεργασία με τον δήμο της Ξάνθης και τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς, να ενταχθεί το χωριό στο δίκτυο μαρτυρικών χωριών, καθώς είναι το μοναδικό στη Θράκη, που πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις. Υπενθυμίζεται πως στις 9 του Σεπτέμβρη του 1944, 38 άοπλοι κάτοικοι του Άνω Καρυόφυτου δολοφονήθηκαν από τους Βούλγαρους κατακτητές. Όταν αντέδρασε ο τοπικός Βούλγαρος Στρατωτικός Διοικητής, τουφεκίστηκε και αυτός. Οι κάτοικοι στο μνημόσυνο, που ξεκίνησε να γίνεται επί εποχής Παυλίδη, μνημονεύουν και τον Βούλγαρο Διοικητή
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος