
Στην οργανωτική αναβάθμιση των Τελωνείων, Νέας Ορεστιάδας, Κομοτηνής, Ξάνθης και Δράμας, και συνεπακόλουθα στην ισχυροποίηση του ελεγκτικού τους ρόλου στις συνοριακές διαβάσεις με την Ελληνοβουλγαρική μεθόριο, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με απόφαση του Διοικητή της, Γιώργου Πιτσιλή.
Ειδικότερα, από 1/1/2025, τα παραπάνω Τελωνεία, τα οποία λειτουργούσαν ως Β’ Τάξης (επιπέδου Αυτοτελούς Τμήματος), αναβαθμίστηκαν σε «Α–Β Τάξης» (επιπέδου Διεύθυνσης, με δύο Τμήματα), και ενισχύονται με την ίδρυση και λειτουργία νέου Τμήματος με έδρα τις συνοριακές διαβάσεις και με αρμοδιότητες «Δίωξης Λαθρεμπορίου».
Η ενίσχυση των τελωνειακών ελέγχων στις ελληνοβουλγαρικές διαβάσεις:
- συμβάλλει στη διεύρυνση της επιχειρησιακής δυνατότητας για επιτήρηση των εμπορευματικών ροών στο σύνολο της επικράτειας,
- επικεντρώνεται στις επικίνδυνες για εκδήλωση παραβατικότητας ζώνες (χερσαία σύνορα, κεντρικοί συγκοινωνιακοί κόμβοι), όπως αυτές διαμορφώνονται βάσει των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών της χώρας μας,
- βελτιώνει τη διεξαγωγή ελέγχων σε σημαντικούς, από πλευράς εμπορευματικής κίνησης, οδικούς άξονες, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στη διακίνηση προϊόντων Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ).
Η παραπάνω οργανωτική αναβάθμιση κρίνεται αναγκαία για:
- την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών και των οικονομικών φορέων, τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και
- την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου μετά την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν και τη συνεπακόλουθη άρση των ελέγχων φυσικών προσώπων στα χερσαία Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος