• 24 Φεβρουαρίου, 2025

Breaking News :

Κρήτη: Πώς το τσουχτερό κρύο επηρεάζει ελιές, αμπέλια και κηπευτικά

Κρήτη: Ο Χάρος βγήκε παγανιά-Φόρτωσε το όχημα με φιάλες και βγήκε στον…δρόμο

Σύλληψη δύο 16χρονων για πορνογραφία ανηλίκων -Επεργάζονταν φωτογραφίες συμμαθητριών τους με τεχνητή νοημοσύνη

Εξιχνιάστηκαν δύο απόπειρες κλοπής σε φαρμακεία του Ηρακλείου – Στα χέρια της Αστυνομίας ο δράστης

Βασίλης Καλογήρου: Βγήκαν τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων στα ρούχα και τα νύχια του

Πόσο ελαιόλαδο παράγουμε, πόσο τρώμε και πόσο το πουλάμε – Δείτε τιμές και πίνακες

Μεσαρά: Αλλαγές δρομολογίων του ΚΤΕΛ λόγω Καρναβαλικών Εκδηλώσεων την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου

Οι λογιστές της Μεσαράς με κλειστά γραφεία στις 28 Φεβρουαρίου,  ενώνουν τις δυνάμεις τους στον άδολο αγώνα του Συλλόγου των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών

Κρήτη: Μηχανή παρέσυρε και τραυμάτισε γυναίκα (Φωτο)

Τυμπάκι Κρήτης – Καρναβάλι 1982 όταν τα πράγματα ήταν πιο απλά-Βίντεο

Vinkmag ad

ΑΑΔΕ: «Κυνήγι» για τις εκατοντάδες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τα POS με τις ταμειακές – Ο «πέλεκυς» των προστίμων

Vinkmag ad


Για διαρκή μάχη με τους φοροφυγάδες, οι οποίοι μετέρχονται κάθε μέσο, προκειμένου να ξεφύγουν από τη φορολογική νομοθεσία, ετοιμάζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μετά τη διαπίστωση ότι εκατοντάδες επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμα διασυνδέσει τις ταμειακές τους μηχανές με τα POS.

Ενώ η πλειονότητα των επαγγελματιών έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία, ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων εξακολουθούν να κινούνται στην παρανομία, ξεφεύγοντας από τα «ραντάρ» της Ανεξάρτητης Αρχής.

Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων θα βρεθούν επίσης οι επιχειρήσεις που δεν έχουν αντικαταστήσει τις παλαιού τύπου ταμειακές μηχανές με τις νέες «έξυπνες» ταμειακές, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με την πλατφόρμα myData και δεν επιτρέπουν παραποίηση στοιχείων.

Οι έλεγχοι θα καλύψουν το σύνολο της αγοράς, με ιδιαίτερη έμφαση στους κλάδους της εστίασης και της διασκέδασης – τομείς με υψηλή ροή λιανικών συναλλαγών.
Επιπλέον, προτεραιότητα θα δοθεί στις επιχειρήσεις με τους μεγαλύτερους τζίρους, καθώς αυτές συγκεντρώνουν αυξημένο ενδιαφέρον λόγω του όγκου των συναλλαγών που πραγματοποιούν.

Στην ΑΑΔΕ έχει σημάνει συναγερμός, καθώς τις προηγούμενες ημέρες  κλιμάκια της  Αρχής εντόπισαν νυχτερινό κέντρο στην Αθήνα να μην έχει συνδέσει τα τέσσερα POS με τις αντίστοιχες ταμειακές μηχανές ενώ παρόμοιες παραβάσεις εντοπίστηκαν και στη Θεσσαλονίκη, όπου κατά τη διάρκεια επιτόπιου ελέγχου σε επιχείρηση fast food, τα οχτώ POS παρέμεναν αποσυνδεδεμένα από τις ταμειακές μηχανές.

Επίσης, σε έλεγχο σε νυχτερινό κέντρο των βορείων προαστίων, διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση χρησιμοποιούσε ταμειακή μηχανή που δεν διαβίβαζε τις εκδοθείσες αποδείξεις, ενώ το τερματικό POS παρέμενε εκτός δικτύου.
Ως αποτέλεσμα, επιβλήθηκαν πρόστιμα και ανεστάλη η λειτουργία της επιχείρησης για δύο ημέρες. Παρόμοιες παραβάσεις εντοπίστηκαν σε δύο εστιατόρια στην Αράχωβα, τα οποία είχαν παραλείψει να συνδέσουν τα POS με τις ταμειακές μηχανές τους.

Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές έχει αποδειχθεί κρίσιμο εργαλείο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αποφέροντας ήδη μετρήσιμα και σημαντικά αποτελέσματα. Ενδεικτικά, τα έσοδα από τον ΦΠΑ παρουσίασαν αύξηση 10% στο δεκάμηνο του 2024, εξέλιξη η οποία οφείλεται τόσο στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας όσο και στις συντονισμένες δράσεις με τα νέα ηλεκτρονικά «όπλα».

  • Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές αντιμετωπίζουν πρόστιμα 10.000 ευρώ, αν τηρούν απλογραφικά βιβλία, και 20.000 ευρώ, εάν τηρούν διπλογραφικά στοιχεία.

Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (εκτός των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, τα πρόστιμα διπλασιάζονται, ενώ για κάθε επόμενη παράβαση τριπλασιάζονται.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία: σήμερα η υπογραφή της σύμβασης με το Ίδρυμα Ωνάση

    Read Next

    ΣΑΤΑ: Στάση εργασίας στα ταξί την Πέμπτη 23/1 – Ποια τα αιτήματά τους

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular