Απίστευτη περιπέτεια για ζευγάρι από την Κρήτη – Βρήκαν κρυφή κάμερα στο διαμέρισμα που νοίκιασαν
Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά με ταχείς ρυθμούς τις εργασίες αναστήλωσης και διαμόρφωσης προσβάσιμων διαδρομών στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νικόπολης, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάδειξη και προστασία των μνημείων της περιοχής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον Οίκο του Γεωργίου Εκδίκου και τη Βασιλική Δ’, με στόχο την αποκατάσταση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι επεμβάσεις περιλαμβάνουν την αναστήλωση των κιόνων στον Οίκο του Γεωργίου Εκδίκου, καθώς και τη δημιουργία διαδρομών που διασφαλίζουν καθολική προσβασιμότητα για το κοινό, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία. Οι παρεμβάσεις αυτές συνδυάζονται με την προετοιμασία της υποψηφιότητας της Νικόπολης για ένταξη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Από το 2019 έως σήμερα, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει επενδύσει περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ για έργα στον χώρο, με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε ότι “η αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, με γνώμονα τον σεβασμό στον χώρο, την ανάδειξη των μνημείων και την εναρμόνιση των σύγχρονων επεμβάσεων με τις αρχαίες κατασκευές”. Η διαμόρφωση του χώρου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ολοκλήρωση της αποκατάστασης της Πύλης της Βασιλικής Β’ του Αλκίσωνος και την επικείμενη αποκατάσταση του μεγάλου θεάτρου, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου αρχαιολογικού χώρου, προσβάσιμου σε όλους.
Ο Οίκος του Γεωργίου Εκδίκου αποτελεί ένα σημαντικό ρωμαϊκό οικοδόμημα του 1ου αιώνα μ.Χ., με χαρακτηριστικά μιας πολυτελούς παραθαλάσσιας έπαυλης. Οι ανασκαφές στον χώρο ξεκίνησαν το 1913 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, αποκαλύπτοντας αρχιτεκτονικά στοιχεία και ψηφιδωτά δάπεδα. Στην παρούσα φάση, βρίσκεται σε εξέλιξη η αναστήλωση τριών κιόνων του περιστυλίου, ενώ άλλοι δύο συντηρούνται, χωρίς να αναστηλωθούν, λόγω έλλειψης τεκμηρίωσης για την αρχική τους θέση.
Η Βασιλική Δ’, ένα τρίκλιτο παλαιοχριστιανικό μνημείο του 6ου αιώνα μ.Χ., βρίσκεται εκτός των τειχών της αρχαίας πόλης. Στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης, προστατεύονται τα ψηφιδωτά δάπεδα και δημιουργούνται διαδρομές που εξασφαλίζουν ασφαλή και άνετη πρόσβαση στο μνημείο, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ράμπας για ΑμεΑ και ειδικού χώρου στάθμευσης.
Η Αρχαία Νικόπολη, που ιδρύθηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο το 31 π.Χ., υπήρξε σημαντικό διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο κατά τη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο. Η πόλη γνώρισε ακμή έως τον 6ο αιώνα μ.Χ., όταν οι βαρβαρικές επιδρομές και οι πολιτικές αλλαγές οδήγησαν στη σταδιακή της παρακμή. Σήμερα, η Νικόπολη εντάσσεται στην Πολιτιστική Διαδρομή «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» και αποτελεί κεντρικό σημείο για την ενίσχυση του πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού στην Ήπειρο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος