• 30 Μαρτίου, 2025

Breaking News :

Νέα τραγωδία τρακτέρ: Νεκρός άνδρας που τον καταπλάκωσε το αγροτικό μηχάνημα

Νέα αιματοχυσία στην άσφαλτο – Δύο 20χρονοι νεκροί σε τροχαίο δυστύχημα

Κρήτη: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε τοιχίο – Νεκρός ο οδηγός

Χρήστος Δάντης: «Με την Ασημίνα έχουμε διαφορά ηλικίας 33 χρόνια, δεν ήξερε καν ποιος είμαι»

Απίστευτες σκηνές στην Θεσσαλονίκη: Επιτέθηκε σε κοπέλα on camera μπροστά στα μάτια περαστικών

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο Δημοπρατήριο του Α.Σ. Τυμπακίου, σήμερα 28 Μαρτίου

Κρήτη: Τους αναζητούσαν και τους βρήκαν νεκρούς στο σπίτι τους

Βίντεο ντοκουμέντο από την κατάρρευση 18χρονου μετά από επίθεση παρέας ανηλίκων

Θλίψη στην Κρήτη: Για τον 44χρονο Γιώργο Καμπουράκη άφησε πίσω του τρία παιδιά

Μεσαρά: Άγρια επίθεση 18χρονου σε 19χρονο στην πλατεία του χωριού – Του έσπασε τα δόντια

Νέα τραγωδία τρακτέρ: Νεκρός άνδρας που τον καταπλάκωσε το αγροτικό μηχάνημα

Νέα αιματοχυσία στην άσφαλτο – Δύο 20χρονοι νεκροί σε τροχαίο δυστύχημα

Vinkmag ad

Ανδρέας Παπανδρέου στο ΕΡΤNews: Τεράστιο πισωγύρισμα για τις ΗΠΑ η στάση του Τραμπ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής – Θα το βρει μπροστά του

Vinkmag ad


Για την κλιματική αλλαγή, την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ, τις οικονομικές συνέπειες που αυτή θα έχει στους πολίτες και την προσπάθεια που γίνεται στη χώρα για την πράσινη ανάπτυξη μίλησε ο καθηγητής Οικονομίας Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Ανδρέας Παπανδρέου στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤNews.

Αρχικά μίλησε για την κλιματική αλλαγή και τόνισε: «Αυτό που συμβαίνει με την κλιματική κρίση είναι ότι υπάρχει σχεδόν καθολική συναίνεση, ότι αυτό συμβαίνει και ότι προέρχεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Επίσης συμφωνούν ότι θα δημιουργήσει τεράστιες ζημιές και με πιθανές καταστροφικές συνέπειες. Όλοι συμφωνούν δηλαδή ότι πρέπει να λάβουμε άμεσα δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Ερωτηθείς για τη στάση του Προέδρου των ΗΠΑ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και αν αυτό θα έχει επιπτώσεις απάντησε: «Δεν είναι ειδικός ο Τραμπ. Οπότε σίγουρα υπάρχουν άτομα που αμφισβητούν και υπάρχουν και συμφέροντα που δίνουν μάχη κατά της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι δεδομένο. Τώρα, ο Τραμπ, δυστυχώς, το γεγονός ότι παίρνει αυτή τη στάση και ότι αποσύρει την Αμερική από τη συμφωνία του Παρισιού είναι τεράστιο πισωγύρισμα για το θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Και βεβαίως είναι και θα προκαλέσει και μεγάλη ζημιά στην ίδια την Αμερική. Διότι η Αμερική, εκεί που θα έπρεπε να εστιάζει στο να είναι στην αιχμή της νέας τεχνολογίας ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπαταρίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ουσιαστικά αυτή τη στιγμή πάει σε ένα παράδοξο, να κάνουμε περισσότερες εξορύξεις. Και μάλιστα είναι και αντιφατικό διότι αυτός θέλει να ρίξει τις τιμές του πετρελαίου στην Αμερική. Το κόστος εξόρυξης είναι πολύ μεγάλο. Αν ρίξει τις τιμές του πετρελαίου δεν θα ενδιαφέρεται Αμερικανός επενδυτής να κάνει εξόρυξη» και συνέχισε: «Σίγουρα θα τις βρει μπροστά του τις συνέπειες των πράξεων του. Καταρχήν στο γεγονός ότι στο βαθμό που θα επιβραδύνει την προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αυτό θα είναι δραματικό για όλη την για όλο τον κόσμο, αλλά και επίσης για την ίδια την Αμερική στο ζητήματα ανταγωνιστικότητας, στις νέες Τεχνολογίες θα πάει πολύ πίσω και βεβαίως και η πολιτική για τους δασμούς που έχει, που ουσιαστικά συρρικνώνει το παγκόσμιο εμπόριο μέσα από αυτή την πολιτική και θα οδηγήσει και σε αύξηση των τιμών στην Αμερική. Είναι εντελώς αντιφατικό».

Όσον αφορά τις οικονομικές συνέπειες που οι ίδιοι οι πολίτες θα βιώσουν τόνισε: «Σκεφτείτε ήδη αυτά που συμβαίνουν, πλημμύρες, ακραία καιρικά φαινόμενα, ξηρασίες, όλα αυτά οδηγούν καύσωνες που έχουμε τα καλοκαίρια. Όλα αυτά οδηγούν σε μεγάλες ζημιές, οικονομικές ζημιές. Θα πρέπει να λάβουμε και έξοδα αποκατάστασης και αυτά όλα θα εντείνονται πηγαίνοντας προς το μέλλον. Οπότε, στο βαθμό που αυτά συνεχίζουν και θα συνεχίσουν ή δεν αντιμετωπίζονται από πλευράς πολιτικής για την κλιματική αλλαγή, το κόστος ζωής θα αυξάνεται όλο και περισσότερο και ουσιαστικά θα βιώσουμε χαμηλότερη οικονομική μεγέθυνση, ακριβώς λόγω των μεγάλων ζημιών που θα υποστούμε ακόμα και οικονομικά την ασφάλιση που θα έπρεπε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε. Οι πολιτικές προσαρμογής που έπρεπε να κάνουμε για να είμαστε πιο ανθεκτικοί απέναντι στις ζημιές που έρχονται, αυτά θα αυξήσουν το κόστος ζωής και θα χειροτερεύσουν την οικονομική μεγέθυνση».

Για την πράσινη ανάπτυξη και την προσπάθεια εφαρμογής στη χώρα μας δήλωσε: «Κατ΄ αρχήν, όσον αφορά τις προσπάθειες που έχουμε κάνει, έχουμε κάνει πρόοδο σε μεγάλο βαθμό. Ακολουθούμε τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευτυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει πρόοδος. Από την άλλη, δηλαδή και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουμε κάνει πρόοδο και στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Από την άλλη, υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Δηλαδή, δεν έχουμε επενδύσει σε δίκτυα ρεύματος, δεν έχουμε διασυνδέσεις μεταξύ χωρών ώστε να μπορούμε να εξάγουμε και να εισάγουμε ρεύμα, δεν έχουμε κινηθεί αρκετά γρήγορα στις μεταφορές και στα κτήρια όσον αφορά εξοικονόμηση ενέργειας και μετάβαση σε χαμηλών εκπομπών μορφών ενέργειας. Και βεβαίως έχουμε αργήσει πάρα πολύ στην προετοιμασία απέναντι στις ζημιές που έρχονται από την κλιματική αλλαγή, δηλαδή στις καταστροφές. Είμαστε απροετοίμαστοι και εκεί χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις. Τώρα, σε σχέση με το θέμα των επενδύσεων στους υδρογονάνθρακες, εγώ είμαι της άποψης ότι αυτό είναι παράδοξο. Δεν μπορεί την ώρα που ο κόσμος έχει τεράστια αποθέματα, τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να αξιοποιηθούν, αν τηρήσουμε τη δέσμευση της κλιματικής αλλαγής, της συμφωνίας του Παρισιού, τα περισσότερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πρέπει να μείνουν στο υπέδαφος. Το να προσπαθήσουμε τώρα να αυξήσουμε τις τους υδρογονάνθρακες, τα οποία θα είναι και υψηλού κόστους, νομίζω ότι είναι μια πολιτική που δεν ωφελεί».

Ταυτόχρονα, μίλησε για συνέδριο που διεξάγεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Κολλέγιο Αθηνών: «Όλα αυτά τα ζητήματα που συζητάμε ουσιαστικά είναι ένα συνέδριο για την κλιματική κρίση, σχετίζεται με τα 100 χρόνια του Κολλεγίου Αθηνών και θα πιάσουμε ζητήματα όπως αυτά που αναφέρατε οι υδρογονάνθρακες, πολιτικών μείωσης εκπομπών αερίου θερμοκηπίου, όπως και πως αντιμετωπίζουμε τις μελλοντικές καταστροφές και αν είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε. Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι η ναυτιλία, πως δηλαδή η ναυτιλία θα καταφέρει να μειώσει τις εκπομπές της και αυτό είναι κάτι στο οποίο η Ελλάδα ηγείται και έχει καθοριστικό ρόλο. Θα πιάσουμε ζητήματα δημοκρατίας και κλιματικής κρίσης» και συνέχισε «Αν ο κόσμος δεν νιώθει ότι συμμετέχει στις μεγάλες μεταβάσεις και τις πολιτικές που θα ακολουθήσουμε στην προσπάθεια να εντοπίσουμε την κλιματική αλλαγή ή να προσαρμοστούμε σε αυτήν, τότε θα νομιμοποιηθούν οι πολιτικοί σε αυτές τις προσπάθειες. Δηλαδή οι πολίτες πρέπει να είναι συμμέτοχοι. Πρέπει να νιώθουν επίσης ότι τα οφέλη που θα προέλθουν από μια σωστή μετάβαση έχει κόστη και οφέλη, θα μοιραστούν με τρόπο που θα είναι δίκαιο και δεν θα πληγούν ευάλωτα στρώματα. Οπότε στον βαθμό που θα έχουμε στήριξη σε αυτές τις πολιτικές, είναι βαθιά ζήτημα συμμετοχής και δημοκρατίας».

Τέλος, για το πως θα μπορούσαν οι ίδιοι οι πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτές τις πολιτικές, ώστε να νιώθουν και εκείνοι ότι είναι μέρος της προσπάθειας αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης εξήγησε: «Δείτε το ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταφέρει να κάνουν ενεργειακές κοινότητες ουσιαστικές, οπότε τα οφέλη από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο πολίτης γίνεται και παραγωγός, κερδίζει άμεσα, έχει οφέλη από την πώληση και την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όταν έχουμε ζητήματα σχεδιασμού, το πού θα πάνε οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σημαντικό να γίνεται συζήτηση με τον πολίτη.

Όταν έχουμε περιοχές απολιγνιτοποίησης κινητοποίησης, όπως είναι στην Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, πρέπει αυτός ο σχεδιασμός να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί ο πολίτης να μην νιώθει ότι αυτή η προσπάθεια είναι εις βάρος του. Δηλαδή ότι φροντίζουμε η μετάβαση σε ένα νέο καθεστώς όπου εκεί θα χαθούν εργασίες, να εμφανιστούν νέες εργασίες και να δει τα οφέλη. Ο ίδιος ο πολίτης πρέπει να συμμετέχει, να νιώθει ότι αυτό δεν γίνεται είτε εις βάρος του είτε χωρίς τη δική του συναίνεση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    «Το 2017 πέρασα πρόσθιο έμφραγμα. Με βρήκε ένας ταξιτζής και με έσωσε»

    Read Next

    Γιώργος Καπουτζίδης – Σμαράγδα Καρύδη: Μαζί στην Αίγινα για να γιορτάσουν την 25η Μαρτίου

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular