Στο ΚΥ Χάρακα 24χρονη μετά από περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας
Την έντονη διαφωνία τους στο επικείμενο κλείσιμο του 628 Τάγματος Πεζικού στους Φιλιάτες εκφράζουν φορείς, σύλλογοι και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας της Θεσπρωτίας, αναφέροντας τις κοινωνικές, οικονομικές και αμυντικές επιπτώσεις που θα έχει η απομάκρυνση της στρατιωτικής παρουσίας από την περιοχή.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας, σε ανακοίνωσή του, εκφράζει την αντίθεσή του στην απόφαση και καλεί τα μέλη του σε στάση εργασίας την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025, από τις 10:00 έως τις 12:00, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί. Παράλληλα, καλεί επαγγελματίες και πολίτες να συμμετάσχουν στην προσυγκέντρωση στις 10:30 π.μ. στο Πάνθεον και στην πορεία προς το λιμάνι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το στρατόπεδο αποτελεί μέρος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, καθώς 64 οικογένειες στρατευμένων διαμένουν στην πόλη της Ηγουμενίτσας, ενισχύοντας τις τοπικές επιχειρήσεις και τη λειτουργία σχολείων, φροντιστηρίων, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων».
Την αντίθεσή της στην κατάργηση της στρατιωτικής μονάδας εκφράζει και η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας (ΕΣΠΕΕΘ), σημειώνοντας ότι το 628 ΤΠ είναι η μοναδική στρατιωτική μονάδα στον νομό. Η Ένωση δηλώνει ότι θα στηρίξει κάθε ενέργεια που αποφασιστεί για τη διατήρησή του.
Στο ίδιο μήκος κύματος, οι Εθνοφύλακες της Θεσπρωτίας επισημαίνουν ότι «το στρατόπεδο επιτελεί κοινωνικό και εθνικό έργο, διασφαλίζοντας την αμυντική θωράκιση της περιοχής και παρέχοντας στήριξη στην Πολιτική Προστασία σε περιπτώσεις κρίσεων και φυσικών καταστροφών».
Στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων στέκονται και οι εκπαιδευτικοί της Θεσπρωτίας, με την ΕΛΜΕ και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να εκφράζουν την ανησυχία τους «για την αποψίλωση των δημοσίων δομών και τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της παραμεθορίου». Όπως υποστηρίζουν, «οι πολιτικές εξοικονόμησης που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε μείωση σχολικών μονάδων, ενώ το στρατόπεδο αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής ζωής».
Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με προγραμματισμένη πορεία διαμαρτυρίας την Τρίτη στην Ηγουμενίτσα, ενώ για την Παρασκευή προγραμματίζεται συγκέντρωση έξω από το Πεντάγωνο στην Αθήνα, όπου φορείς και κάτοικοι θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στην απόφαση του Υπουργείου Άμυνας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος