• 31 Ιανουαρίου, 2025

Αυτά είναι τα 5 λάθη που κάνουμε στον φούρνο μας όταν μαγειρεύουμε!



Ο φούρνος μας είναι ένα από τα σημαντικά εργαλεία της κουζίνας μας και με τη σωστή χρήση μπορεί να μας χαρίσει υπέροχα πιάτα για την οικογένεια και τους φίλους μας!

Ωστόσο υπάρχουν κάποια λάθη που κάνουμε συχνά και εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του, τα οποία εντόπισε η γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου και μας δίνει τις συμβουλές της!

1) Την πόρτα ανοιχτή…

Ψήνουμε ψάρια… χμ! μια χαρά ως εδώ. Συνήθως βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο και φυσικά κλείνουμε την πόρτα. Για τα ψάρια όμως αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Μετά το τέλος του ψησίματος θα πρέπει να αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή για να φύγει η μυρωδιά… Αν δεν θέλουμε το παστίτσιο που θα ψήσουμε την επόμενη μέρα να μυρίζει ψαρίλα!

2) Προθερμαίνουμε πάντα

Ο λόγος που ζητάμε όλοι να προθερμαίνετε το φούρνο δεν είναι τυχαίος… Σε ότι αφορά το φαγητό, αν το βάλετε σε κρύο φούρνο θα πρέπει να υπολογίσετε πολύ χρόνο μέχρι να ζεσταθεί και να αρχίσει το μαγείρεμά του. Ειδικά με το κρέας… Αν μιλάμε για γλυκά και κέικ εκεί κι αν χρειάζεται προθέρμανση… Όταν βάλουμε το υγρό κέικ στον κρύο φούρνο με την αργή άνοδο της θερμοκρασία θα ρευστοποιηθούν τα υλικά του και δεν θα φουσκώσει ποτέ… Πρέπει ο φούρνος να είναι ζεστός, ώστε να «λειτουργήσει» άμεσα και να φουσκώσει…

3) Καθαρίζουμε μετά το ψήσιμο

Συμβαίνει πολύ συχνά να λερωθεί ο φούρνος κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Είτε φούσκωσε η μπεσαμέλ και «υπερχείλισε», είτε πιτσιλάει η σάλτσα από το γιουβέτσι, είτε το τυρί έλιωσε και «έτρεξε» έξω από το σαγανάκι… Σημασία έχει, αφού τελειώσετε με το ψήσιμο, να αφήσετε λίγο το φούρνο ώστε να «πέσει» η θερμοκρασία του και μετά να καθαρίσετε με ένα υγρό πανάκι. Διαφορετικά, ότι υπολείμματα υπάρχουν, θα καούν με την επόμενη προθέρμανση και θα μυρίζει όλη η κουζίνα σα να κάψετε το φαγητό.

4) Δεν ανοίγουμε ποτέ την πόρτα

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όταν ψήνουμε κέικ, ψωμιά, τσουρέκια, είναι να ανοίγουμε την πόρτα για να δούμε αν φούσκωσε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το γλυκό… «να το χαιρετήσουμε»! Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανοίξετε την πόρτα, η είσοδος κρύου αέρα, έχει ως αποτέλεσμα να «ρίξει» απότομα τη θερμοκρασία που έχει αναπτύξει ο φούρνο. Είναι 100% σίγουρο ότι το γλυκό ή το ψωμί να μη φουσκώσει ποτέ!

5) Δεν καθαρίζουμε με χημικά προϊόντα

Σε όλες μας, αρέσει να έχουμε ένα αστραφτερό και πεντακάθαρο φούρνο. Αλλά και η υπερβολή έχει τα όριά της… Ειδικά για τον φούρνο δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ποτέ καθαριστικά προϊόντα με τοξικές ουσίες. Όσο και να προσπαθήσετε να τις «ξεπλύνετε» δεν θα φύγουν ποτέ και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το φαγητό που θα βάλετε την επόμενη φορά να γίνει επικίνδυνο…

Διαβάστε περισσότερα tips για την κουζίνα και τη μαγειρική σας στο dinanikolaou.gr

Διαβάστε επίσης: 4 φυσικοί χυμοί που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας!


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ





Source link

    Read Previous

    Deepfake και πλαστά mail: Όταν η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στην υπηρεσία του κυβερνοεγκλήματος

    Read Next

    Κ. Τσουκαλάς για Π. Μαρινάκη: «Να απαντήσει στο ερώτημα που αποφεύγει»

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular