Φρίκη στο Ηράκλειο: Αυτό είναι το ζευγάρι που έκανε τη ζωή κόλαση στο 3χρονο αγοράκι
Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι τα δυο πιο αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων τα οποία «κονταροχτυπιούνται» για το ποια θα αναδειχθούν ως οι γευστικοι βασιλιάδες στο γιορτινό τραπέζι!
Οι μέρες των γιορτών πλησιάζουν και όσες και όσοι σχεδιάζεται να τα μελομακάρονά σας φέτος να είναι σπιτικά σας έχουμε την καλύτερη συνταγή με τα μυστικά της Ντίνας Νικολάου για σίγουρα και πεντανόστιμα αποτελέσματα.
Το μυστικό για τα τέλεια μελομακάρονα με σοκολάτα
Για να φτιάξουμε τα πιο νόστιμα μελομακάρονα με σοκολάτα, εκτός από αυτά που πρέπει να γίνουν στη ζύμη, πρέπει να προσέξουμε το σιριόπιασμα αλλά και το στόλισμα με τη λιωμένη σοκολάτα. Αν δεν γίνουν κάποιες κινήσεις πολύ σημαντικές δεν θα έχουμε το αποτέλεσμα που προσδοκάμε.
Δείτε βήμα βήμα τη συνταγή της Ντίνας Νικολάου για σοκολατένια μελομακάρονα!
Για το σιρόπι
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το νερό, τη ζάχαρη, τις φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού και την κανέλα και βράζω για 3 λεπτά από τη στιγμή που το μείγμα θα κοχλάσει. Αποσύρω από τη φωτιά, αφήνω το σιρόπι να κρυώσει για λίγα λεπτά και προσθέτω το μέλι. Ανακατεύω καλά για να διαλυθεί και μετά αφήνω το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Για τα μελομακάρονα
Σε μια λεκανίτσα ρίχνω το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύω καλά με το σύρμα μέχρι να ενωθούν. Αρχίζω να ρίχνω σταδιακά το αλεύρι και τη σόδα, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, ενώ στην πορεία, όσο το μείγμα σφίγγει, συνεχίζω το ανακάτεμα με τα χέρια, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη λαδωμένη και μαλακή, όχι σφικτή.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Κόβω το μείγμα σε κομμάτια όσο ένα μεγάλο καρύδι, τα πλάθω πρώτα στρογγυλά και στη συνέχεια τους δίνω το χαρακτηριστικό οβάλ σχήμα. Αν θέλω, βέβαια, απλώνω ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης σε μια επιφάνεια, το πιέζω να απλώσει αλλά όχι να λεπτύνει ιδιαίτερα και την κόβω με μικρά κουπ πατ σε διάφορα γιορτινά σχήματα, όπως καμπανούλες, αστέρια, μισοφέγγαρα, χριστουγεννιάτικα δέντρα κ.ά.
Στρώνω με λαδόκολλα δύο μεγάλες λαμαρίνες φούρνου ή 2 ρηχά ταψιά και αραδιάζω εκεί τα μελομακάρονα, σε απόσταση 2 – 3 εκ. το ένα από το άλλο. Τα ψήνω για 30 – 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
Όσο είναι ακόμα καυτά, τα βάζω ανά 2 σε μια τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζω για 2 – 3 δευτερόλεπτα στο κρύο σιρόπι. Τα απλώνω επάνω σε σχάρα και τα αφήνω για 2 ώρες μέχρι να στραγγίξει το πολύ σιρόπι.
Για το στόλισμα
Λιώνω τη σοκολάτα μαζί με τη μαργαρίνη σε μπεν μαρί.
Με δύο πιρούνια βουτάω ένα ένα τα μελομακάρονα στη σοκολάτα μέχρι να καλυφθεί παντού. Τα τοποθετώ σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αλουμινόχαρτο.
Επαναλαμβάνω τη διαδικασία μέχρι να τελειώσω όλα τα μελομακάρονα. Αν υπάρχει χώρος στο ψυγείο τα βάζω εκεί για 2-3 ώρες μέχρι να παγώσουν, διαφορετικά, τα αφήνω όλη τη νύχτα σε δροσερό μέρος.