• 11 Φεβρουαρίου, 2025

Breaking News :

«Πρωτόγνωρο φαινόμενο στα παγκόσμια χρονικά -Πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά», λέει ο Ευθύμης Λέκκας

Απίστευτο: Τον έψαχνε η Τροχαία για το τροχαίο με την εγκατάλειψη και ο 19χρονος ήταν ήδη στα κρατητήρια

Εθελοντική αιμοδοσία στους Αγίους Δέκα και δράσεις ενημέρωσης μαθητών στο Δήμο Γόρτυνας

Ηράκλειο: Ένας συνάνθρωπός μας χρειάζεται άμεσα αίμα – Μπορείτε να βοηθήσετε;

Τουρκική κορβέτα παρενόχλησε ξανά ερευνητικά πλοία που εκτελούν εργασίες βόρεια της Κρήτης

Μοίρες: 12χρονος με ποδήλατο δέχτηκε επίθεση από σκυλιά

Ηράκλειο: Σταθμευμένο αυτοκίνητο έγινε παρανάλωμα του πυρός

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο Δημοπρατήριο του Α.Σ. Τυμπακίου, σήμερα 11 Φεβρουαρίου

Κρήτη: Η αγγελία για πώληση ΙΧ ήταν απάτη – Αμάξι δεν πήρε, έχασε και την προκαταβολή

Στη μνήμη της αείμνηστης Βαγγελιώς Πιλατάκη – Καμάρη η δεντροφύτευση στην Πόμπια

Α. Τριχοπούλου, καθηγήτρια στο ΕΡΤNews: Η μεσογειακή διατροφή είναι βιώσιμη και ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής


Για την μεσογειακή διατροφή και αν προσφέρει ευζωία και μακροζωία μίλησε στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ και στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Κατερίνα Δούκα η ακαδημαϊκός και ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Αντωνία Τριχοπούλου η οποία τόνισε ότι «Καταρχάς, πρέπει να τονίσω ότι η μεσογειακή διατροφή, όπως κάθε διατροφικό πρότυπο, είναι ένα καταναλωτικό αγαθό που χρησιμοποιείται καθημερινά. Ως εκ τούτου, υπάρχει τεράστιο εμπορικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, όπως φαίνεται από αυτό το άρθρο στο Politico, υπάρχει και πολιτικό ενδιαφέρον. Αυτή είναι η προσέγγιση τόσο του άρθρου όσο και ενός μέρους του πολιτικού κόσμου της Ιταλίας».

Το θέμα δεν είναι απλώς η μεσογειακή διατροφή, είπε η κ. Τριχοπούλου αλλά η σημασία της. «Όταν μιλάμε για μεσογειακή διατροφή, αναφερόμαστε σε ένα διατροφικό μοντέλο που αναπτύχθηκε και διαμορφώθηκε μέσα στους αιώνες, μέσα από πολλές δυσχέρειες, εκφράζοντας την κουλτούρα και την ψυχή των λαών που ζουν στις ακτές της Μεσογείου. Και μάλιστα στις περιοχές όπου ευδοκιμεί η ελιά. Διότι, χωρίς το ελαιόλαδο, δεν υφίσταται μεσογειακή διατροφή. Μπορεί να μιλάμε για “τύπου” μεσογειακή διατροφή, αλλά η αυθεντική μεσογειακή διατροφή αφορά την περίοδο πριν από το 1960, όταν διατηρούσε τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της».

Σχετικά με τη θέση του άρθρου ότι η μεσογειακή διατροφή ήταν «κουζίνα της φτώχειας», εδώ ακριβώς βρίσκεται το μεγαλείο της, υπογράμμισε η κ. Τριχοπούλου και εξήγησε «Αυτό το διατροφικό πρότυπο αναδεικνύει τις αρετές των λαών που μπορούσαν να συνθέσουν ευφάνταστα και θρεπτικά γεύματα από ταπεινά υλικά: το λάδι, λίγο αλεύρι και άγρια χόρτα. Με αυτά τα απλά συστατικά δημιουργήθηκαν αμέτρητες γαστρονομικές παραδόσεις, όπως οι ελληνικές πίτες – πάνω από εκατό διαφορετικά είδη».

Για τα πιάτα της μεσογειακής διατροφής, όπως η χορτόπιτα, που είναι πραγματικά μοναδικά η κ. Τριχοπούλου επισήμανε ότι «Η χορτόπιτα είναι ένα τυπικό ελληνικό έδεσμα, που δεν απαντάται σε τέτοια ποικιλία σε άλλες χώρες της Μεσογείου. Η ελληνική κουζίνα ξεχωρίζει για τη δημιουργικότητα και την ποικιλομορφία της, και αυτό δεν είναι τυχαίο».

Για το αν πίσω από την αμφισβήτηση της μεσογειακής διατροφής βρίσκονται εμπορικά και πολιτικά συμφέροντα, η ομότιμη καθηγήτρια ανέφερε ότι αναμφίβολα η διατροφή, πέρα από τις διατροφικές της αξίες, έχει και πολιτική διάσταση και συγκεκριμένα είπε «Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι η μεσογειακή διατροφή δεν καταγράφηκε πρώτα από τους ίδιους τους μεσογειακούς λαούς, αλλά από ξένους περιηγητές. Το 1867 –ή ίσως το 1847, αν θυμάμαι σωστά– ένας Άγγλος περιηγητής, ο Pastry, επισκέφθηκε την Κρήτη και κατέγραψε τη διατροφή των κατοίκων, περιγράφοντάς την ως φυτική και βασισμένη στο ελαιόλαδο. Αργότερα, το 1948, μια επιτροπή από το Ίδρυμα Ροκφέλερ επισκέφθηκε την Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης του τότε πρωθυπουργού Σοφούλη, για να μελετήσει τη διατροφή των κατοίκων. Αντί να βρουν έναν υποσιτισμένο πληθυσμό, όπως ανέμεναν, ανακάλυψαν έναν λαό με εξαιρετικά υγιεινή και βιώσιμη διατροφή».

Επίσης η κ. Τριχοπούλου πρόσθεσε ότι «Εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε συνάψει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για τη διατροφή και την επίδρασή της στην υγεία. Η επιστήμη πρέπει να επικοινωνείται σωστά στην πολιτική, ώστε να διαμορφώνονται τεκμηριωμένες αποφάσεις. Είναι πολύ σημαντικό που συζητάμε αυτά τα θέματα ανοιχτά».

Σε μία δημοσκόπηση που διεξάγεται απότο American News, για το 2024-2025, όπως τόνισε η κ. Τριχοπούλου «Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, η μεσογειακή διατροφή αναδεικνύεται ως η καλύτερη στον κόσμο, τόσο από πλευράς υγείας όσο και από πλευράς γεύσης» και πρόσθεσε «Θα ήθελα να σας αναφέρω ότι μία από τις εγκυρότερες ιατρικές επιθεωρήσεις, το Lancet, δημοσίευσε μία σημαντική μελέτη. Σε αυτήν, μία ομάδα καταξιωμένων και αξιόλογων επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή – η οποία βασίζεται στην ελληνική διατροφή – είναι μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως. Επιπλέον, θεωρείται και βιώσιμη, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 10 Φεβρουαρίου

    Read Next

    Μαρία Σολωμού: Η ροκ εμφάνιση της ηθοποιού με Mesh Football Jersey μπλούζα αξίας 119 ευρώ

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular