• 6 Μαρτίου, 2025

Breaking News :

Ηράκλειο: Γνωστό μπαρ της παραλιακής κινδύνεψε από τη φωτιά σε κάδο! (Βίντεο)

ΔΕΥΑ Φαιστού: Drone θα αποτυπώσει  αύριο τις οδούς των Πιτσιδίων από τις 10 το πρωί μέχρι τις 15:00

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο Δημοπρατήριο του Α.Σ. Τυμπακίου, σήμερα 6 Μαρτίου

Κρήτη: Στο έλεος του Θεού καρκινοπαθείς – Αγώνας δρόμου για να βρουν το φάρμακό τους

Τριτοκοσμικές λύσεις στο Ηράκλειο: Μετά το τροχαίο με το μηχανάκι «έλυσαν» το πρόβλημα της «αμαρτωλής» σχάρας, με μια χοντρή ξύλινη τάβλα (Φωτο)

Μανώλης Λιδάκης: Η αδερφή του αποκάλυψε τι έδειξε η νεκροψία του – «10 γιατροί να ήταν από πάνω του δεν τον προλάβαιναν πλέον»

Απίστευτο: Ξεπάτωσαν δεντράκια που είχαν φυτέψει εθελοντές πριν από ένα μήνα στη δράση δεντροφύτευσης στο Τυμπάκι (Φωτο)

Το Σύνολο Νυκτών & Τοξοτών Οργάνων Κρήτης παρουσιάζει την μουσικοχορευτική παράσταση: “Καλήν Εσπέραν Αφεντάδες”

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων με «πλοκάμια» και στην Κρήτη

Εφιαλτικές στιγμές για ζευγάρι στο Ηράκλειο – Οδηγός προσπάθησε να τους χτυπήσει με το αυτοκίνητό του

Vinkmag ad

Βιολογικό ταχίνι στην «Μάντρα της Αθηνάς»

Vinkmag ad



Πόσο υγιεινά είναι τα προϊόντα που καταναλώνονται, από που προέρχονται και πως παράγονται. Σε αυτά έρχεται να απαντήσει μια γυναίκα, που αγαπά κυρίως τον τόπο της.  

Σε έναν ξεχωριστό μέρος στην Κρηνίδα της Λέσβου, αναβιώνει μια παραδοσιακή καλλιέργεια, του σησαμιού και παράγεται το μοναδικό ταχίνι. Η Αθηνά Καβαλέρη, παραγωγός από το Α έως το Ω του προϊόντος, εξηγεί πως όλα ξεκίνησαν από τον λαδόμυλο του παππού της που άλεθε το σησάμι και έβγαζε σησαμέλαιο, γιατί στην Λήμνο δεν υπήρχε ελαιόλαδο έως το 1900.

Αρχικά ξεκίνησε με μια μικρή παραγωγή και όπως λέει το “παλεύει” για να συνεχίσει με τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν κυρίως λόγω καιρού.

Το “Σαμ της Αθηνάς” είναι αγνό και μπορεί επίσημες ιατρικές μελέτες να το αφήνουν εκτός ερεύνης, αλλά από αιώνες είναι γνωστές οι θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού.

Η κ. Καβαλέρη καλλιεργεί παραδοσιακούς σπόρους και δυο είδη φάβας εκ των οποίων το λαθούρι είναι μοναδικό και γίνεται προσπάθεια από τις τοπικές αρχές για να εγγραφεί στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η κ. Καβαλέρη φιλοδοξεί να αναδείξει την “Μάντρα” ένα χώρο που παλαιότερα χρησιμοποιείτο για να μείνουν οι καλλιεργητές σε προορισμό για εκείνους που θέλουν να δούν από κοντά και να ζήσουν μαζί με τους αγρότες όλη την διαδικασία από την συγκομιδή το σπάσιμο, λίχνισμα, καθάρισμα, πολτοποίηση του σπόρου έως και συμβουλές για το μαγείρεμα του.

www.ertnews.gr



Source link

    Read Previous

    Με snakeskin print κοστούμι σε κοσμική έξοδο

    Read Next

    Νέος, αυστηρότερος ΚΟΚ στην Ιταλία – Τσουχτερά πρόστιμα και προσωρινή αφαίρεση άδειας για όσους οδηγούν με κινητό

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular