• 23 Φεβρουαρίου, 2025

Breaking News :

Κρήτη: Πώς το τσουχτερό κρύο επηρεάζει ελιές, αμπέλια και κηπευτικά

Κρήτη: Ο Χάρος βγήκε παγανιά-Φόρτωσε το όχημα με φιάλες και βγήκε στον…δρόμο

Σύλληψη δύο 16χρονων για πορνογραφία ανηλίκων -Επεργάζονταν φωτογραφίες συμμαθητριών τους με τεχνητή νοημοσύνη

Εξιχνιάστηκαν δύο απόπειρες κλοπής σε φαρμακεία του Ηρακλείου – Στα χέρια της Αστυνομίας ο δράστης

Βασίλης Καλογήρου: Βγήκαν τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων στα ρούχα και τα νύχια του

Πόσο ελαιόλαδο παράγουμε, πόσο τρώμε και πόσο το πουλάμε – Δείτε τιμές και πίνακες

Μεσαρά: Αλλαγές δρομολογίων του ΚΤΕΛ λόγω Καρναβαλικών Εκδηλώσεων την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου

Οι λογιστές της Μεσαράς με κλειστά γραφεία στις 28 Φεβρουαρίου,  ενώνουν τις δυνάμεις τους στον άδολο αγώνα του Συλλόγου των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών

Κρήτη: Μηχανή παρέσυρε και τραυμάτισε γυναίκα (Φωτο)

Τυμπάκι Κρήτης – Καρναβάλι 1982 όταν τα πράγματα ήταν πιο απλά-Βίντεο

Vinkmag ad

Βούλγαροι επιστήμονες μελετούν την επίδραση της ηλιακής δραστηριότητας στη Γη από την Ανταρκτική

Vinkmag ad


Ο επίκουρος καθηγητής Δρ. Ιβάιλο Νάτσεφ του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Σόφιας είναι ερευνητής στο πρώτο βουλγαρικό πρόγραμμα αστρονομίας στον Νότιο Πόλο. Στο νησί Λίβινγκστον έχει εγκαταστήσει επιστημονικό εξοπλισμό μέτρησης σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στο Τμήμα Ραδιοεπικοινωνιών και Τεχνολογιών Βίντεο.

Ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιείται για τη διενέργεια ραδιοφωνικών παρατηρήσεων του Ήλιου στο πλαίσιο ενός προγράμματος που μελετά την επίδραση της ηλιακής δραστηριότητας στην ιονοσφαιρική δυναμική και τις ροές σωματιδίων υψηλής ενέργειας πάνω από την Ανταρκτική.

Ο Δρ. Νάτσεφ υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί παράδειγμα πετυχημένης συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Αστρονομίας και του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου στο Ρόζεν στη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών (BAS), της Ναυτικής Ακαδημίας της Βάρνας και του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Σόφιας. Τα όργανα που έχουν εγκατασταθεί στη βουλγαρική βάση της Ανταρκτικής λειτουργούν απρόσκοπτα τους τελευταίους σχεδόν δύο μήνες, συλλέγοντας πολύτιμα δεδομένα για την ηλιακή δραστηριότητα και τη σχέση της με το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Τέσσερα κύρια πειράματα διεξάγονται στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού. Το πρώτο αποσκοπεί στη μέτρηση των ραδιοεκπομπών από τις ηλιακές εκλάμψεις. Η Ανταρκτική προσφέρει ένα εξαιρετικά καθαρό περιβάλλον για τέτοιες παρατηρήσεις, καθώς δεν υπάρχουν τοπικοί φορείς που διαταράσσουν, όπως οι τεχνολογίες επικοινωνίας, οι οποίοι διαφορετικά θα καθιστούσαν δύσκολες τις ακριβείς μετρήσεις. Αυτό επιτρέπει τη σαφή συσχέτιση ενός συγκεκριμένου ραδιοφωνικού σήματος με συγκεκριμένη ηλιακή δραστηριότητα.

Το δεύτερο πείραμα ερευνά τις ηλιακές εκλάμψεις και την επίδρασή τους στην ιονόσφαιρα. Ο Δρ. Νάτσεφ εξηγεί ότι ο εξοπλισμός, που αναπτύχθηκε στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο, έχει εγκατασταθεί τόσο στη Βουλγαρία όσο και στο νησί Λίβινγκστον. Αυτό επιτρέπει την ακριβή παρακολούθηση των ηλιακών εκλάμψεων και τον προσδιορισμό των επιπτώσεών τους στα διάφορα ημισφαίρια.

Το τρίτο πείραμα στοχεύει στη μέτρηση του μαγνητικού πεδίου της Γης και των παραλλαγών του και της σχέσης τους με την ηλιακή δραστηριότητα. Το να υπάρχει εξοπλισμός μέτρησης κοντά στους πόλους είναι πολύ βασικό, καθώς οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου της Γης συγκλίνουν ακριβώς στις πολικές περιοχές. Τα δεδομένα από αυτές τις μετρήσεις θα βοηθήσουν στην ανάλυση του τρόπου με τον οποίο το μαγνητικό πεδίο ανταποκρίνεται σε διαφορετικά ηλιακά γεγονότα.

Το τέταρτο πείραμα εξετάζει σωματίδια υψηλής ενέργειας που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα κατά την εκτόξευση του πλάσματος ή της στεφανιαίας μάζας από τον Ήλιο. Αυτά τα σωματίδια, που προσελκύονται από το μαγνητικό πεδίο της Γης, συγκεντρώνονται στις πολικές περιοχές. Η σύγκριση των δεδομένων με τα αποτελέσματα των προηγούμενων δύο πειραμάτων θα επιτρέψει πιο ακριβείς προβλέψεις για τις επιδράσεις της ηλιακής δραστηριότητας.

Ο Δρ. Νάτσεφ υπογραμμίζει ότι η εν λόγω έρευνα είναι ιδιαίτερα πολύτιμη γιατί ο ήλιος βρίσκεται επί του παρόντος στην κορυφή του 11ετούς κύκλου του. Η παρατήρησή του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα παράσχει σημαντικές γνώσεις για τους μελλοντικούς ηλιακούς κύκλους, θα συμπληρώσει την έρευνα για τη σχέση μεταξύ του μαγνητικού πεδίου της Γης και της ηλιακής δραστηριότητας και θα προσφέρει νέα δεδομένα για τις γεωμαγνητικές καταιγίδες.

Ο ερευνητής σημειώνει ότι υπάρχουν στοιχεία στην επιστημονική βιβλιογραφία ανθρώπων που νιώθουν δυσφορία κατά τη διάρκεια τέτοιων καταιγίδων. Τα δημοσιευμένα αποτελέσματα των πειραμάτων θα επιτρέψουν σε άλλους επιστήμονες να αναλύσουν τη σχέση μεταξύ της ηλιακής δραστηριότητας, των γεωμαγνητικών καταιγίδων και των επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη υγεία. Επισημαίνει ότι ένας από τους κύριους στόχους του προγράμματος είναι η προώθηση της αστρονομίας στους πόλους και της διαστημικής έρευνας.

Επίσης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την επίκουρη καθηγήτρια Βεσέλκα Ράντεβα, η οποία στις 15 Φεβρουαρίου φιλοξένησε μια τηλεδιάσκεψη μεταξύ του νησιού Λίβινγκστον και του Πλανητάριου της Ναυτικής Ακαδημίας της Βάρνας.

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο ναύαρχος εν αποστρατεία Μπόγιαν Μεντνικάροφ, ο πλοίαρχος Νικολάι Νταναϊλοφ, μέλος του πληρώματος του ερευνητικού σκάφους SV.SV Kiril I Metodii (Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος), ο Δρ. Ιβάιλο Νάτσεφ και ο επικεφαλής του προγράμματος Κάμεν Κοζάρεφ. Οι συντελεστές του προγράμματος παρουσίασαν τις δραστηριότητές του στο νησί Λίβινγκστον σε μαθητές από τη Βάρνα, το Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) και τη Σόφια όπως και σε δόκιμους και φοιτητές της Ναυτικής Ακαδημίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΒΤΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Πύργος: Μεγάλη φωτιά σε δάσος

    Read Next

    Σεισμοί: Σε ύφεση η ακολουθία – Κλειστά σχολεία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη και Ίο αποφάσισαν οι Επιτροπές

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular