Βραζιλία: Το 58% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου απανθρακώθηκε τον τελευταίο χρόνο – 140.000 εστίες φωτιάς


Η επιφάνεια με βλάστηση που καταστράφηκε εξαιτίας πυρκαγιών στη Βραζιλία αυξήθηκε κατά 79% το 2024, φθάνοντας τα 308 εκατομμύρια στρέμματα, έκταση μεγαλύτερη από ολόκληρη την Ιταλία, σύμφωνα με έκθεση της πλατφόρμας MapBiomas που δίνεται στη δημοσιότητα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιφάνεια που έχει απανθρακωθεί στο πελώριο κράτος της Λατινικής Αμερικής μέσα σε έναν χρόνο από το 2019.

Η περιοχή όπου εκτείνεται το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, αχανής όσο και κρίσιμο οικοσύστημα για τη ρύθμιση του κλίματος του πλανήτη, υπέστη το πιο βαρύ χτύπημα, με κάπου 179 εκατομμύρια στρέμματα να καίγονται, ή αλλιώς το 58% του συνόλου, διευκρινίζεται στη μελέτη.

Το 2024 ήταν «ασυνήθιστη και ανησυχητική» χρονιά, συνόψισε η Άνε Αλενκάχ, συντονίστρια του MapBiomas Πυρκαγιές, πλατφόρμας παρακολούθησης του βραζιλιάνικου παρατηρητηρίου για το κλίμα.

Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, το 2024 καταγράφτηκαν πάνω από 140.000 εστίες φωτιάς — ο υψηλότερος αριθμός των τελευταίων 17 ετών, αυξημένος κατά 42% σε σύγκριση με το 2023.

Επιστήμονες θεωρούν πως το εύρος αυτών των πυρκαγιών συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, που κάνει την βλάστηση πιο ξηρή και άρα διευκολύνει τις φλόγες να εξαπλώνονται.

Το 2024 απανθρακώθηκαν 85 εκατομμύρια στρέμματα έναντι 22 εκατ. το 2023

Ωστόσο στην πράξη είναι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ανθρωπογενείς.

Η κυρία Αλενκάχ προειδοποίησε ιδιαίτερα εναντίον των πυρκαγιών που πλήττουν τα δάση, κλειδιών για τη συγκράτηση του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο προκαλεί την κλιματική αλλαγή. Το 2024, απανθρακώθηκαν 85 εκατομμύρια στρέμματα, έναντι 22 εκατ. το 2023.

Και, για πρώτη φορά στην Αμαζονία, κάηκαν περισσότερα δάση από ό,τι βοσκοτόπια.

«Αυτός είναι πολύ αρνητικός δείκτης, διότι αφού τα δάση καούν, παραμένουν πολύ ευάλωτα έναντι νέων πυρκαγιών», προειδοποίησε η Άνε Αλενκάχ.

Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ άσχημα για τον πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, καθώς η Μπελέμ, πόλη στον Αμαζόνιο, ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα COP30 τον Νοέμβριο.

Ήταν η πολιτεία Παρά (βόρεια), πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μπελέμ, αυτή που υπέφερε περισσότερο από τις πυρκαγιές το 2024: απανθρακώθηκαν 73 εκατομμύρια στρέμματα με βλάστηση, σχεδόν το ένα τέταρτο του εθνικού συνόλου.

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος Λούλα εξαρχής έλεγε πως η προστασία του περιβάλλοντος θα ήταν ανάμεσα στις προτεραιότητες της τρίτης θητείας του. Η αποψίλωση των δασών κατέγραψε μείωση κατά 30% σε ετήσια βάση ως τον Αύγουστο, κατά επίσημα δεδομένα, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννιά ετών.

Τον Σεπτέμβριο ωστόσο αναγνώρισε πως η Βραζιλία δεν ήταν «100% έτοιμη» να αντιμετωπίσει κύμα πυρκαγιών που η κυβέρνησή του δεν δίστασε να αποδώσει στην «κλιματική τρομοκρατία».

Ορισμένοι βάζουν φωτιές για να καθαρίσουν χωράφια ώστε να χρησιμοποιηθούν για γεωργικούς ή κτηνοτροφικούς σκοπούς, ή για να καταχραστούν και να αποκτήσουν παράνομα την κυριότητα γαιών.

«Οι συνέπειες αυτής της καταστροφής υπογραμμίζουν πόσο επείγον είναι να δράσουμε (…) για να περιορίσουμε μια περιβαλλοντική κρίση που επιτείνεται από ακραίες κλιματικές συνθήκες, αλλά ήταν ανθρωπογενής όπως συνέβη στην περίπτωση της περασμένης χρονιάς», επέμεινε η κυρία Αλενκάχ.

Στην COP30, η Βραζιλία θα έχει το βαρύ καθήκον να προσπαθήσει να εξασφαλίσει προόδους όσον αφορά τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού, από την οποία ο νέος αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσυρθούν —για δεύτερη φορά— οι ΗΠΑ.

Βασικός στόχος της συμφωνίας του Παρισιού είναι να περιοριστεί η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2° Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, ει δυνατόν κάτω από τον 1,5° Κελσίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Related Posts

    Ενημέρωση για τηλεφωνικές απάτες με τη μέθοδο “Caller ID Spoofing”

    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Τη μέθοδο «Caller ID Spoofing» χρησιμοποιούν το τελευταίο διάστημα επιτήδειοι, που προσποιούνται ότι τηλεφωνούν εκ μέρους της Διεύθυνσης Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος ή συνεργατών της Υπηρεσίας, ώστε, με…

    Ο ισραηλινός στρατός διευρύνει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα – Τουλάχιστον 15 νεκροί από επιδρομές σε Χαν Γιουνίς και Νουσεϊράτ

    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς ανακοίνωσε την Τετάρτη μια σημαντική επέκταση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς, λέγοντας ότι…

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *