Η Κύπρος έχει υποστεί ό,τι και η Ουκρανία είπε μιλώντας στο ΕΡΤΝews o πρέσβης επί τιμή, Γρηγόρης Βασιλοκωνσταντάκης, σχολιάζοντας την ομιλία του Ταγίπε Ερντογάν από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, που προηγήθηκε της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ο Ερντογάν έχει ξαναπεί περί αναγνώρισης ψευδοκράτους αλλά απαιτεί την προσοχή μας καθώς τελευταία το ζήτησε 2-3 φορές κι αυτό το σημείο πρέπει να το εντάξουμε στις προκλήσεις της άλλης πλευράς», τόνισε.
«Η χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο σηματοδοτεί κάποια συνέχιση, σε κάπως πιο ήρεμα νερά αναφορικά με θέματα παραβάσεων – παραβιάσεων, ωστόσο το μεταναστευτικό δείχνει να έχει ξεφύγει κάπως», πρόσθεσε ο πρέσβης επί τιμή.
«Υπάρχει αντίδραση στο εσωτερικό της Τουρκίας»
Από τις 25 Νοεμβρίου του 1979 όπου η Τουρκία έθεσε πλαίσιο, αποκρυσταλλώθηκαν οι διεκδικήσεις. Όλα εξαρτώνται από την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία όπου από το πραξικόπημα, το 2006 τα πράγματα άλλαξαν και ο Ερντογάν υποχρεώθηκε να συνεργαστεί με το εθνικιστικό κομμάτι του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος, επισημαίνει ο κ. Βασιλοκωνσταντάκης.
«Υπάρχει αντίδραση στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο κόσμος συσπειρώνεται γύρω από το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ενώ ο Ερντογάν επιδιώκει να ηγηθεί στον μουσουλμανικό κόσμο, προσεγγίζοντας κράτη υπέρ του Παλαιστινιακού ζητήματος αλλά και χρημτοδοτώντας μέσω τραπεζών των Εμιράτων τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, τόνισε.
Στη συζήτηση συμμετείχε ο δημοσιογράφος Νίκος Μελέτης σύμφωνα με τον οποίο: «Δεν υπήρχαν εκπλήξεις και ήταν σαφής η επαναβεβαίωση του καλού κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με το μεταναστευτικό να απασχολεί κυρίως την Ελλάδα και τον Ταγίπ Ερντογάν να θέτει τη δική του θέση για το Κυπριακό. Οι δύο ηγέτες εξουσιοδότησαν τους υπουργούς Εξωτερικών Φιντάν και Γεραπετρίτη να διαπιστώσουν εάν υπάρχει έδαφος για έναρξη συνομιλιών. Από την άλλη, η ομιλία του Τούρκου προέδρου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έθεσε «απαγορευτικό» για συνάντηση Χριστοδουλίδη – Τατάρ τον Οκτώβριο. Επίσης, η ομιλία Ερντογάν είχε αναφορά στο διεθνές δίκιο και όχι στο δίκαιο της θάλασσας, με δεδομένη τη θέση της Τουρκίας που κατηγορεί την Ελλάδα ως προς την ΑΟΖ ότι βλέπει το Αιγαίο σαν ελληνική λίμνη ενώ η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο».
Πηγή: ΕΡΤΝews – Εκπομπή «Συνδέσεις» – Ανάλυση: Νίκος Μελέτης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος