• 5 Φεβρουαρίου, 2025

Breaking News :

Νέα απάτη: Με πρόσχημα ότι δικαιούται επίδομα της «άδειασε» τον λογαριασμό

Κρήτη: Μπήκαν με το αγροτικό στο γήπεδο και προκάλεσαν ζημιές

Ηράκλειο: «Σκηνοθέτησε» κλοπή για να πάρει χρήματα από την ασφάλεια

Παρέμβαση Αυγενάκη για την ενίσχυση του ΑΤ Φαιστού και ΤΑΕ Μεσαράς κατά την τουριστική περίοδο

Κόβουν την πίτα τους οι Σύλλογοι της Κοινότητας Καμηλαρίου

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο Δημοπρατήριο του Α.Σ. Τυμπακίου, σήμερα 5 Φεβρουαρίου

Απίστευτο: Ξήλωσαν καλαθάκια στον Άγιο Τίτο Τυμπακίου, έκλεψαν και λουλούδια καινουργιοφυτεμένα (Φωτο)

Ο Αντιδήμαρχος Φαιστού Γιάννης Φασομυτάκης στην Πρωινή Πτήση, για την πορεία των μεγάλων έργων αλλά και τις χρηματοδοτήσεις για τις αθλητικές υποδομές – Άκρως αποκαλυπτική η παρέμβαση Αθουσάκη

Τροχαίο με εγκατάλειψη στο Ηράκλειο: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 18χρονος, ακρωτηριάστηκε ο 25χρονος

Αυτοκτονίες: Θλιβερή πρωτιά για την Κρήτη

Δανία: Ανακαλύφθηκαν 50 καλοδιατηρημένοι σκελετοί της εποχής των Βίκινγκς (εικόνες)


Σε ένα χωριό της κεντρικής Δανίας, οι αρχαιολόγοι έκαναν μια ανακάλυψη-ορόσημο που θα μπορούσε να περιέχει σημαντικά στοιχεία για την εποχή των Βίκινγκς: ένα νεκροταφείο, το οποίο περιείχε περίπου 50 «εξαιρετικά καλά διατηρημένους» σκελετούς.

«Πρόκειται για ένα τόσο συναρπαστικό εύρημα επειδή βρήκαμε αυτούς τους σκελετούς που είναι τόσο καλά διατηρημένοι», δήλωσε ο αρχαιολόγος Michael Borre Lundø, ο οποίος ηγήθηκε της εξάμηνης ανασκαφής. «Κανονικά, θα ήμασταν τυχεροί αν βρίσκαμε μερικά δόντια στους τάφους, αλλά εδώ έχουμε ολόκληρους σκελετούς».

Οι σκελετοί διατηρήθηκαν χάρη στην ευνοϊκή χημεία του εδάφους, ιδιαίτερα του άνθρακα και των υψηλών επιπέδων νερού, δήλωσαν οι ειδικοί από το Μουσείο του Όντενσε. Ο χώρος ανακαλύφθηκε πέρυσι κατά τη διάρκεια μιας έρευνας ρουτίνας, εν όψει εργασιών ανακαίνισης γραμμών ηλεκτροδότησης στα περίχωρα του χωριού Άασουμ, 5 χιλιόμετρα, βορειοανατολικά της Όντενσε, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Δανίας.

Οι ειδικοί ελπίζουν να πραγματοποιήσουν αναλύσεις DNA και ενδεχομένως να ανακατασκευάσουν λεπτομερείς ιστορίες ζωής, καθώς και να εξετάσουν τα κοινωνικά πρότυπα της εποχής των Βίκινγκς, όπως η συγγένεια, τα μεταναστευτικά πρότυπα και άλλα.

«Αυτό ανοίγει μια εντελώς νέα εργαλειοθήκη για επιστημονικές ανακαλύψεις», δήλωσε ο Borre Lundø καθώς στεκόταν στον λασπωμένο, ανεμοδαρμένο χώρο των ανασκαφών. «Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε ανάλυση DNA σε όλους τους σκελετούς και να δούμε αν σχετίζονται μεταξύ τους και ακόμη και από πού προέρχονται».

Κατά τη διάρκεια της εποχής των Βίκινγκς, που θεωρείται ότι διήρκεσε από το 793 έως το 1066 μ.Χ., οι Νορβηγοί, γνωστοί ως Βίκινγκς, έκαναν επιδρομές μεγάλης κλίμακας, αποικίζοντας, κατακτώντας και εμπορεύοντας όλη την Ευρώπη, φτάνοντας ακόμη και στη Βόρεια Αμερική.

Το ταφικό πεδίο έκτασης 2.000 τετραγωνικών μέτρων περιλαμβάνει τα λείψανα ανδρών, γυναικών και παιδιών. Εκτός από τους σκελετούς, υπάρχουν και μερικά αποτεφρωμένα σώματα. Σε έναν τάφο, μια γυναίκα είναι θαμμένη σε μια άμαξα (το υψηλότερο μέρος ενός κάρου των Βίκινγκς χρησιμοποιούνταν ως φέρετρο) γεγονός που υποδηλώνει ότι προερχόταν από το «ανώτερο τμήμα της κοινωνίας», δήλωσε ο Borre Lundø στο Associated Press.

Οι αρχαιολόγοι έφεραν επίσης στο φως καρφίτσες, χάντρες από κολιέ, μαχαίρια, ακόμη και ένα μικρό θραύσμα γυαλιού που μπορεί να χρησίμευε ως φυλαχτό. Ο Borre Lundø είπε ότι τα σχέδια των καρφιτσών υποδηλώνουν ότι οι νεκροί θάφτηκαν μεταξύ 850 και 900 μ.Χ.

Οι αρχαιολόγοι λένε ότι πολλά από τα αντικείμενα προέρχονται από πολύ πέρα από τα σύνορα της Δανίας, ρίχνοντας φως στις εκτεταμένες εμπορικές διαδρομές των Βίκινγκς κατά τη διάρκεια του 10ου αιώνα.

Ο χώρος ταφής ανακαλύφθηκε πέρυσι και η ανασκαφή, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή. Κιβώτια με αντικείμενα έχουν αποσταλεί στα εργαστήρια συντήρησης του Μουσείου Όντενσε για καθαρισμό και ανάλυση.

Πηγή: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    «Δεν μπορώ να περπατήσω ακόμα, πονάω»

    Read Next

    «Καλύτερα να μην το πεις σε κανέναν, αλλιώς θα εξαφανιστείς» – Όσα αναφέρουν οι έξι νέες κατηγορίες εναντίον του Diddy

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular